Penitentiaire Inrichting Ter Apel

De PI Ter Apel is de enige VRIS-gevangenis van Nederland. VRIS staat voor ‘vreemdelingen in strafrecht’. De personen die hier in detentie zitten hebben een strafbaar feit gepleegd, verblijven illegaal in Nederland of zijn na hun misdrijf ongewenst verklaard. Het verblijf is niet gericht op resocialisatie in de Nederlandse samenleving. In samenwerking met de Dienst Terugkeer en Vertrek bereiden we de vreemdelingen tijdens de detentie voor op een terugkeer naar hun land van herkomst.
Ter Apelervenen 10 , 9561 MC Ter Apel 4 vacatures 200 medewerkers

Ontdek Penitentiaire Inrichting Ter Apel

Hier kom je te werken

Ontdek Penitentiaire Inrichting Ter Apel

Je krijgt zo’n tweehonderd collega’s in allerlei functies. Denk aan penitentiair inrichtingswerkers, complexbeveiligers en arbeidsbegeleiders. Wat jullie gemeen hebben is de professionele en respectvolle zorg voor ruim zestig nationaliteiten en honderd culturen. Meer nog dan op andere locaties beweegt de dynamiek van de sfeer ‘binnen’ mee met wat er ‘buiten’ gebeurt, zoals onveilige situaties in de landen van herkomst. Waar de ene dag soepel verloopt, kan het op de andere dag onrustig zijn. Afhankelijk van je baan merk je dat in het directe contact met de gedetineerden of meer op een afstand.

PI Ter Apel biedt plaats aan 456 gedetineerden

De gemiddelde verblijfstijd van een gedetineerde is 320 dagen.

Het totale personeelsbestand van PI Ter Apel bestaat voor 25% uit vrouwen en 75% uit mannen.

PI Ter Apel biedt plaats aan 456 gedetineerden

De gemiddelde verblijfstijd van een gedetineerde is 320 dagen.

Het totale personeelsbestand van PI Ter Apel bestaat voor 25% uit vrouwen en 75% uit mannen.

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij DJI. Je bent samen met je team én justitiabelen verantwoordelijk voor een terugkeer in de maatschappij. Justitiabelen worden uiteindelijk gewoon weer iemands buur. Je werkt hier aan veiligheid door mensen vooruit te helpen. Positieve verandering begint met het besef dat het een optelsom is van de kleinste successen. Die leiden tot groots resultaat. Om dat te bereiken moet je verder kijken, voorbij aan wat iemand gedaan heeft.

Video's van DJI

  • “Goed kijken, luisteren, communiceren. Dat is waar het werk als PIW'er over gaat.”
    “Goed kijken, luisteren, communiceren. Dat is waar het werk als PIW'er over gaat.”

    Joran is penitentiair inrichtingswerker in Penitentiaire Inrichting Ter Apel

    “Ik werkte ruim 11 jaar bij Defensie toen een familielid en een oud-collega tegen me zeiden: deze vacature als PIW’er is echt wat voor jou.” En ze zaten goed. Joran ging het gesprek aan en ontdekte dat een baan als penitentiair inrichtingwerker (PIW’er) in Ter Apel precies bij hem past. “Dat was in september 2020 en ik heb er geen dag spijt van gehad. ”
  • ''Deze baan bevalt me goed: ik ga elke dag met plezier naar mijn werk''
    ''Deze baan bevalt me goed: ik ga elke dag met plezier naar mijn werk''

    Marianne werkt als penitentiair inrichtingswerker bij penitentiaire inrichting Ter Apel

    Maak contact, maar geef tegelijkertijd je grenzen aan. Dat was de les die Marianne zo’n twee jaar geleden leerde, toen ze startte als penitentiair inrichtingswerker. Vanuit haar zorgachtergrond wist ze veel over communiceren, maar er was nog ruimte voor ontwikkeling rondom werken met gedetineerden. Door haar motivatie, behulpzame collega’s en de cursussen die ze volgde, heeft ze zich haar baan bij de penitentiaire inrichting Ter Apel snel eigen gemaakt.

  • "Door het verhaal van patiënten te leren kennen, kan ik de juiste zorg leveren"
    "Door het verhaal van patiënten te leren kennen, kan ik de juiste zorg leveren"

    Mirjam werkt als Justitieel verpleegkundige bij Penitentiaire Inrichting Ter Apel

    Tijdens haar stage in het derde jaar van de opleiding tot verpleegkundige maakte Mirjam voor het eerst kennis met de zorg in de Penitentiaire Inrichting. “Ik wist gelijk dat ik op mijn plek zat, en aarzelde dan ook geen moment toen ik na het halen van mijn diploma een baan aangeboden kreeg.” Wat haar functie zo mooi maakt? “De doelgroep en setting maken mijn werk uniek. En elk consult is anders; ik zie een verscheidenheid aan klachten. Van somatisch tot psychisch.”