Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn

er zit meer achter werken biJ

De Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn huisvest en begeleidt jaarlijks ruim tien procent van de mensen die zijn veroordeeld of wachten op het oordeel van de rechter. Bijna alle detentiemogelijkheden zijn in huis. Van cellen voor arrestanten en een gevangenis tot een afdeling intensief toezicht en een beperkt beveiligde afdeling. Het vraagt dat we 24 uur per dag, 7 dagen per week flexibel zijn en als een geoliede machine met verschillende disciplines en vakmanschap ons werk doen.
Adres: Eikenlaan 36, 2404 BR Alphen aan den Rijn Vacatures: 9 Aantal medewerkers: 900
Ontdek Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn

Je krijgt zo’n negenhonderd collega’s die werken op onze locaties aan de Eikenlaan en de Maatschapslaan. Denk aan arbeidsbegeleiders, penitentiair inrichtingswerkers en teamleiders. Gezamenlijk bieden we gedetineerden de kans om weer op het rechte pad te komen. We geven niet op als het een keer niet lukt. Daarom wordt veel aandacht besteed aan arbeidsritme, het leren van vaardigheden of het halen van een vakdiploma. Ook helpen we bij huisvesting en een baan, schulden, het krijgen van een geldig identiteitsbewijs en het opbouwen van een sociaal netwerk. Iedere functie en iedere bijdrage telt daarbij.

PI Alphen aan den Rijn biedt plaats aan maximaal 1.582 gedetineerden.

De gemiddelde verblijfstijd van een gedetineerde op de Eikenlaan (arrestanten en huis van bewaring) is 52 dagen

De gemiddelde verblijfstijd van een gedetineerde op de Maatschapslaan (huis van Bewaring en gevangenis) is 311 dagen.

Het totale personeelsbestand van PI Alphen aan den Rijn bestaat voor 38% uit vrouwen en 62% uit mannen.

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij DJI. Je bent samen met je team én justitiabelen verantwoordelijk voor een terugkeer in de maatschappij. Justitiabelen worden uiteindelijk gewoon weer iemands buur. Je werkt hier aan veiligheid door mensen vooruit te helpen. Positieve verandering begint met het besef dat het een optelsom is van de kleinste successen. Die leiden tot groots resultaat. Om dat te bereiken moet je verder kijken, voorbij aan wat iemand gedaan heeft.

Video's van DJI

 • "Achter elke gedetineerde zit een ander verhaal"
  "Achter elke gedetineerde zit een ander verhaal"

  Saskia is gz-psycholoog in de penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn

  Saskia werkt als GZ-psycholoog in de penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn, de grootste PI in Nederland met plek voor circa 1300 gedetineerden. “Je denkt vaak aan psychiaters of sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen die samenwerken met de GZ-psycholoog binnen een PI. Bij ons is er ook veel contact met collega’s van andere afdelingen, zoals sport of onderwijs. Daarnaast stemmen we veel af met geestelijk verzorgers en ketenpartners.

 • “Mijn leidinggevende baan is afwisseling ten top: geen dag, taak, gedetineerde of medewerker is hetzelfde”
  “Mijn leidinggevende baan is afwisseling ten top: geen dag, taak, gedetineerde of medewerker is hetzelfde”

  Jacqueline is plaatsvervangend hoofd Detentie en Re-integratie in de penitentiaire inrichting Alphen

  “De diversiteit in mijn functie is enorm. Of het nu gaat om de werkzaamheden, onze doelgroepen, de medewerkers die ik aanstuur of de cases van de gedetineerden; alle facetten van mijn baan zijn afwisselend”, aldus Jacqueline. Zij is plaatsvervangend hoofd Detentie en Re-integratie in de grootste penitentiaire inrichting van de Benelux: PI Alpen aan den Rijn. Ze vertelt waarom ze al ruim twintig jaar met veel plezier bij de Dienst Justitiële Inrichtingen werkt.

 • “Het is altijd bijzonder wanneer gedetineerden openheid geven”
  “Het is altijd bijzonder wanneer gedetineerden openheid geven”

  Saskia is gz-psycholoog in de penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn

  Voor gz-psycholoog Saskia liever geen vaste protocollen, vooraf gevulde agenda’s en direct duidelijke hulpvragen van cliënten. Het is de onvoorspelbaarheid van haar baan bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) waar zij energie van krijgt. “Ik weet ’s ochtends nooit hoe mijn dag gaat lopen. Door die afwisseling én het contact met gedetineerden en collega’s op de werkvloer ga ik al jaren iedere dag met veel plezier naar mijn werk.”