Justitieel Complex Zaanstad

er zit meer achter werken biJ

Het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) huisvest zowel verdachten, veroordeelden, veelplegers en gedetineerden met psychiatrische stoornissen. Op enkele afdelingen na zijn vrijwel alle cellen uitgevoerd als meerpersoonscel. Voorop staat maximale individuele bewegingsvrijheid en een goede voorbereiding op terugkeer in de samenleving. Zo biedt JCZ vakopleidingen, primair onderwijs, en trainingen in onder meer taal en sociale vaardigheden. Ook helpen wij met bijvoorbeeld huisvesting en schuldsanering.
Adres: Smeet 1, 1551 NG Westzaan Vacatures: 18 Aantal medewerkers: 900
Ontdek Justitieel Complex Zaanstad

Je krijgt zo’n negenhonderd collega’s in allerlei functies. Denk aan penitentiair inrichtingswerkers, complexbeveiligers en (verpleegkundig) forensisch therapeutisch medewerkers. Wat jullie gemeen hebben is de professionele en respectvolle zorg voor een zeer diverse groep gedetineerden met veel verschillende problematieken – vaak met dubbele diagnose – en culturen. Ook verslavingen en verstandelijke beperkingen komen voor. Waar de ene dag soepel verloopt, kan het op de andere dag onrustig zijn. Afhankelijk van je baan merk je dat in het directe contact met de gedetineerden of meer op een afstand.

JC Zaanstad biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden

De gemiddelde verblijfstijd van een gedetineerde is 130 dagen.

Het totale personeelsbestand van JC Zaanstad bestaat voor 38,5% uit vrouwen en 61,5% uit mannen.

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij DJI. Je bent samen met je team én justitiabelen verantwoordelijk voor een terugkeer in de maatschappij. Justitiabelen worden uiteindelijk gewoon weer iemands buur. Je werkt hier aan veiligheid door mensen vooruit te helpen. Positieve verandering begint met het besef dat het een optelsom is van de kleinste successen. Die leiden tot groots resultaat. Om dat te bereiken moet je verder kijken, voorbij aan wat iemand gedaan heeft.

Video's van DJI

  • “Bij mijn werk houd ik in gedachten dat ik mensen indirect help op een goede manier in de maatschappij terug te keren.”
    “Bij mijn werk houd ik in gedachten dat ik mensen indirect help op een goede manier in de maatschappij terug te keren.”

    Johan is applicatiebeheerder in het Justitieel Complex Zaanstad

    Toen applicatiebeheerder Johan in 2019 overstapte van het bedrijfsleven naar DJI, was het verschil maken een belangrijke beweegreden. “Het is echt niet zo dat je in deze rol een praatje op de gang maakt met een gedetineerde, maar je weet wel waar je het voor doet.” Na 3 intensieve gesprekken waren de kortere reistijd, naast de vrijheid, zelfstandigheid en ontwikkelmogelijkheden in deze functie, voor hem doorslaggevend.

  • “Samen vinden we de balans tussen veiligheid, een goede leefomgeving voor gedetineerden én fijne werkomgeving voor collega’s”
    “Samen vinden we de balans tussen veiligheid, een goede leefomgeving voor gedetineerden én fijne werkomgeving voor collega’s”

    Gerard is plaatsvervangend vestigingsdirecteur en portefeuillehouder Veiligheid in het Justitieel Complex Zaanstad

    Veiligheid. Een boeiend, maar ook complex thema dat binnen Justitieel Complex Zaanstad met alle werkzaamheden is verweven. Naast plaatsvervangend vestigingsdirecteur, is Gerard portefeuillehouder Veiligheid. “Een interessante portefeuille, vooral vanwege het spanningsveld tussen veiligheid van personeel en een goede leefomgeving voor de mensen die hier verblijven. De juiste balans hierin vinden, is voor mij, maar vooral voor de manager veiligheid, een van onze grootste uitdagingen.”

  • “Een mooie baan en een team waarop ik kan bouwen: het bevalt me hier goed”
    “Een mooie baan en een team waarop ik kan bouwen: het bevalt me hier goed”

    Jeroen is arbeidsbegeleider in het Justitieel Complex Zaanstad

    Van een baan in de interieurbouw naar werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Jeroen maakte de stap. Na de kennismaking op het justitieel complex was het voor hem zeker: de functie van arbeidsbegeleider is hem op het lijf geschreven. Dit beeld komt helemaal overeen met de praktijk. Jeroen: “Laatst kreeg ik zelfs een compliment van een gedetineerde. Deze man zei dat ik het hartstikke goed doe en lekker mezelf ben.”