Nederlands instituut voor forensische psychiatrie en psychologie

Het NIFP is hét kennisinstituut voor forensische psychiatrie en psychologie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De organisatie onderzoekt de geestestoestand van een verdachte ten tijde van een delict, maakt beleid voor zorg en behandeling van gedetineerden en adviseert over forensische zorg. Er is een eigen wetenschappelijke afdeling én het NIFP verzorgt de opleiding tot pro-justitia-rapporteur. Het Pieter Baan Centrum, de enige observatiekliniek voor volwassenen ter wereld, valt onder het NIFP.
Herman Gorterstraat 5, 3511 EW Utrecht 2 vacatures 400 medewerkers

Ontdek Nederlands instituut voor forensische psychiatrie en psychologie - Utrecht

Er zit meer achter werken bij het

Ontdek Nederlands instituut voor forensische psychiatrie en psychologie - Utrecht

Je krijgt zo’n vierhonderd collega’s in allerlei functies. Denk aan psychiaters, projectleiders en juristen. Wat jullie gemeen hebben is de bijdrage aan een veilig en humaan Nederland vanuit een vakinhoudelijke gedrevenheid. Het NIFP bestaat uit zeven locaties verspreid door Nederland. Naast het hoofdkantoor in Utrecht en het Pieter Baan Centrum in Almere, heeft het NIFP een locatie in Zwolle (NIFP Noord-Oost Nederland), in Breda (NIFP Zuid Nederland), in Den Haag (NIFP Zuid-Holland) en in Utrecht (NIFP Midden-Nederland) en in Amsterdam (NIFP Noord-Holland).

NIFP maakt per jaar ongeveer 10.000 rapportages over verdachten.

Het instituut draagt jaarlijks bij aan circa 30 wetenschappelijke publicaties.

Het totale personeelsbestand van het NIFP bestaat voor 66% uit vrouwen en 34% uit mannen.

NIFP maakt per jaar ongeveer 10.000 rapportages over verdachten.

Het instituut draagt jaarlijks bij aan circa 30 wetenschappelijke publicaties.

Het totale personeelsbestand van het NIFP bestaat voor 66% uit vrouwen en 34% uit mannen.

Evenementen bij Nederlands instituut voor forensische psychiatrie en psychologie - Utrecht

Er zijn momenteel geen evenementen voor deze selectie beschikbaar.

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij DJI. Je bent samen met je team én justitiabelen verantwoordelijk voor een terugkeer in de maatschappij. Justitiabelen worden uiteindelijk gewoon weer iemands buur. Je werkt hier aan veiligheid door mensen vooruit te helpen. Positieve verandering begint met het besef dat het een optelsom is van de kleinste successen. Die leiden tot groots resultaat. Om dat te bereiken moet je verder kijken, voorbij aan wat iemand gedaan heeft.

Video's van DJI

  • “Ik regel dat mensen passende zorg krijgen, dat vind ik heel waardevol”
    “Ik regel dat mensen passende zorg krijgen, dat vind ik heel waardevol”

    Margot is GZ-psycholoog en pro-justitiarapporteur bij het NIFP

    Vier jaar werkte ze als behandelcoördinator bij het penitentiair psychiatrisch centrum in Vught. In 2020 maakte ze de overstap naar het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). En vond daar als gz-psycholoog en pro-justitiarapporteur de gouden combinatie tussen forensische psychologie en het juridische vak. “De relatie tussen een delict en psychische problematiek onderzoeken is als een puzzel, waarin je echt iets voor iemand kunt betekenen.”

  • "Door wat we samen meemaken, ontstaat er een sterk kameraadschap"
    "Door wat we samen meemaken, ontstaat er een sterk kameraadschap"

    Menno werkt als psychiater bij het penitentiair psychiatrisch centrum in Zwolle

    Parttime werken in de forensische psychiatrie en de rest van de week je eigen praktijk runnen. Menno doet het al sinds 2013. En dat bevalt hem uitstekend. “De afwisseling tussen klinisch en ambulant en de verschillende patiëntenpopulaties maakt dat ik elke dag met plezier aan het werk ga.”

  • “Waarom wordt iemand een Jihad-strijder?”
    “Waarom wordt iemand een Jihad-strijder?”

    Femke is pro-justitia rapporteur bij het NIFP

    Femke is in 2007 gestart als rapporteur bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Eerst onder begeleiding van een ervaren rapporteur, daarna zelfstandig. Ze doet het werk al jaren met plezier, naast een opvallend groot aantal andere werkzaamheden. Ze is namelijk naast rapporteur ook behandelaar en programmaleider bij het Centrum voor Psychotherapie, promoveert momenteel op een instrument om verstandelijke beperkingen te meten en is docent aan postdoctorale opleidingen van het RINO (RINO Amsterdam biedt opleiding en inspiratie aan GGZ-professionals).