Er zit meer achter het werk van Monique

“Een ziektebeeld kun je niet wegnemen, het risico dat iemand ontspoort wel.”

Een patiënt in forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek in Almere verwaarloost zichzelf. Hij is het contact met de omgeving kwijt en gedraagt zich dreigend. Een crisissituatie waarin collega’s de hulp inschakelen van Moniques afdeling. “De buitenwereld ziet gestoorden die we voor eeuwig moeten opsluiten”, weet de ervaren verpleegkundig specialist. “Ik zie juist de uitdaging om deze mensen zo te helpen dat ze op de een of andere manier tóch in de maatschappij kunnen functioneren. Dat is ontzettend mooi werk!”

Monique
Zorg, welzijn & behandeling
Justitieel Verpleegkundige
Oostvaarderskliniek

Monique is verpleegkundig specialist in de Oostvaarderskliniek

Per se werken in de psychiatrie

Als iemand je inzicht kan geven in het werk van een verpleegkundige in de tbs-zorg, dan is het Monique wel. “Toen ik in 1991 afstudeerde wist ik een ding zeker: ik wilde per se werken in de psychiatrie. Waarom? Omdat het razend interessant is wat er in het hoofd van mensen gebeurt. Wat maakt dat iemand bepaald gedrag vertoont? En hoe kun je iemand met een psychiatrisch ziektebeeld zo ondersteunen, dat diegene kan terugkeren in de maatschappij? Na mijn opleiding kon ik als verpleegkundige aan de slag in tbs-kliniek Oldenkotte. Sinds 2006 werk ik in forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek. Ook een tbs-kliniek dus. Want zo noemen we zo’n centrum in de volksmond.”

Als team weten wij wie van elkaar waar ieder goed in is en waarin minder goed. En staan naast én achter elkaar. Samen genieten we van succesjes, als een patiënt een kleine stap voorwaarts maakt.

Elke dag een interessante uitdaging

Op de afdeling met de heftigste gevallen is Monique nu de verbinder tussen de psychiater, de medische dienst, de verpleegkundigen, de sociaal werkers én de patiënten. “We werken volgens de Forensic High & Intensive Care-methodiek. Dat betekent dat we juist door contact te maken veiligheid creëren voor patiënten en hun omgeving. Ik ondersteun bijvoorbeeld de sociotherapeuten met inzicht krijgen in ziektebeelden van patiënten en het opstellen van behandelplannen. Intern verzorg ik een stukje psycho-educatie. Als verpleegkundig specialist mag ik medicatie voorschrijven. Dat doe ik samen met de psychiater. Maar ik ga ook met patiënten in gesprek over hun ziekte. Over wat er in hun hoofd gebeurt en hoe ze daar op een goede manier mee kunnen leren leven.”

Een geolied team

“Een ziektebeeld kun je niet wegnemen”, gaat Monique verder. “Het risico dat iemand ontspoort wel. Bijvoorbeeld met behulp van medicatie. En door patiënten te confronteren met hun gedrag. Observeren en op een goede manier ondersteuning bieden is net zo belangrijk. Dat leer je vooral in de praktijk. Het helpt als je in een geolied team werkt zoals dat van ons. Wij weten wie waar goed in is en waarin minder goed. En staan naast én achter elkaar. Samen genieten we van succesjes, als een patiënt een kleine stap voorwaarts maakt. Met de nodige humor kunnen we de heftigste momenten relativeren. Ons team heeft een superlaag ziekteverzuim. Dat zegt genoeg.”

Ruimte om door te groeien

Door ervaring op de afdeling én een vervolgopleiding groeide Monique door naar de functie van verpleegkundig specialist. “Ik was de eerste in deze kliniek die deze opleiding volgde. Je krijgt hier de ruimte om kansen te verzilveren. En de studiefaciliteiten zijn bij DJI goed geregeld. Niet alleen financieel. Je kunt bijvoorbeeld ook je praktijkopdrachten met je baan combineren. Zo kun je mooie stappen maken in je carrière.”

Dankbaar werk

Hoe het de patiënt is vergaan die zich dreigend gedroeg en zichzelf verwaarloosde? “Ik ben toen om te beginnen de separeerruimte ingestapt, heb hem uitgelegd waarom hij naar onze afdeling werd overgeplaatst en heb hem verteld dat hij welkom was. Langzaamaan maakte hij weer contact. We maakten afspraken met hem en hij nam zijn medicatie weer. Nu is hij zelfs zover dat er een verlofaanvraag is geschreven. We hebben hem uit een diepe put weten te trekken. Niet alleen de patiënt, maar ook de mensen uit zijn omgeving waarderen onze hulp.”

Interesse in een baan als justitieel Verpleegkundige?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.