Er zit meer achter het werk van Wichert

“Het is belangrijk dat we de patiënten als mens blijven zien”
Jeugdzorg, pgb-begeleiding, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, kinderopvang, en zelfs een jaar profvoetbal in de VS… Wichert heeft er al een veelzijdige loopbaan op zitten als hij begin 2023 via een uitzendbureau start als sociotherapeut bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht. Het bevalt hem zo goed dat hij inmiddels in vaste dienst is. “Dit werk heeft zoveel mooie en leuke kanten.”
Wichert
Zorg, welzijn & behandeling
Sociotherapeut
CTP Veldzicht

Wichert werkt als sociotherapeut in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Wichert heeft bewust gekozen om bij CTP Veldzicht aan de slag te gaan: "Veldzicht leek mij een interessante werkomgeving met boeiende casussen. Op onze afdeling verblijven mensen die ongewenst vreemdeling zijn in Nederland, een delict hebben gepleegd en behandeld worden voor een persoonlijkheidsstoornis. Een pittige doelgroep, waarmee ik graag wilde werken.”

VOORUIT KIJKEN

“Mensen hebben vaak het idee dat ik met criminelen of gevaarlijke mensen werk. En ja, ze hebben buiten de muren van de kliniek dingen gedaan die niet goed te praten zijn. Toch vind ik het belangrijk dat we ze altijd als mens blijven zien. Vaak hebben patiënten te maken met trauma’s en soms ook met psychoses of verslavingen. Daarom is het aan ons om ze te ondersteunen waar het kan en aan te spreken waar het moet. Met z'n allen zetten we ons dagelijks in voor de patiënt en kijken we vooruit.” Die veerkracht en positieve instelling wil hij ook aan de buitenwereld laten zien.

Grote en kleine successen

En wát maakt zijn werk dan zo mooi? “Nou, bijvoorbeeld dat er in de korte tijd dat ik er werk al drie patiënten terug zijn gegaan naar hun land van herkomst. Dat wilden ze zelf ook heel graag. Ze zijn daar goed opgevangen en kunnen een nieuwe start maken.” Maar ook kleinere succesjes blijven Wichert bij. “Als iemand eerst altijd boos reageert of zichzelf terugtrekt en na een tijdje inziet dat praten hem wel verder helpt. Dat zie je echt effect van de professionele band die je samen opbouwt. Daar investeer ik veel tijd in.”

Sociotherapeut in een multidisciplinair team

Wichert werkt in een multidisciplinair team met behandelaren, een psychiater, een maatschappelijk werker en vak- en sociotherapeuten. “Het is heel duidelijk wat ieders rol, kaders, taken en verantwoordelijkheden zijn. Dat vind ik heel fijn werken. Als sociotherapeut ben ik betrokken bij het dagelijks leven van de patiënten. Van ontbijt tot arbeid tot sport. En natuurlijk alle gesprekken tussendoor. De meesten spreken goed Nederlands of Engels. Soms gebruiken we een vertaalapparaatje of komt er een tolk bij.”

Als iemand eerst altijd boos reageert of zichzelf terugtrekt en na een tijdje inziet dat praten hem wel verder helpt. Dat zie je echt effect van de professionele band die je samen opbouwt.

Werk dat je goed kunt combineren met een gezin en voetbal

Naast het werk zelf waardeert Wichert de werk-privébalans. “Dat was een van de redenen waarom ik met mijn Amerikaanse vrouw terug naar Nederland ben verhuisd. Inmiddels hebben we drie jonge kinderen, dus het is heel fijn dat ik buiten de 36 uur die ik werk vrijwel nooit wordt gebeld. Werk is werk en thuis is thuis. Ook mag ik zelf aangeven wanneer ik graag wil werken. Ideaal, zo kan ik ook nog keeperstraining blijven geven. Die balans zit dus zeker goed!”

Interesse in een baan als sociotherapeut?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.