Er zit meer achter het werk van Evelien

“Ik ga in gesprek met gedetineerden over dingen die er écht toe doen”
Het mooiste wat er kan gebeuren op een werkdag voor re-integratietrainer Evelien? Dat gedetineerden zich openstellen en inzichten met elkaar delen. In de Penitentiaire Inrichting Almelo bereidt Evelien mannen in groepsverband voor op hun terugkeer naar de samenleving. “Ik probeer deze mannen aan het denken te zetten over hun leven en hoe ze hierin de regie kunnen pakken. Als dat lukt, voeren we echt hele mooie gesprekken.”
Evelien
Zorg, welzijn & behandeling
PI Almelo

Evelien is re-integratietrainer in de Penitentiaire Inrichting Almelo

Zingeving


‘Daar ga ik ooit nog werken’, dacht Evelien elke keer als ze langs de penitentiaire inrichting (PI) in haar voormalige woonplaats reed. In 2021 waagde ze de sprong en solliciteerde ze bij de PI Almelo. “Ik heb humanistiek gestudeerd en werkte jarenlang in de zorg en het praktijkonderwijs”, vertelt ze. “Een baan als geestelijk verzorger in de gevangenis sprak me altijd al aan. Ik wilde me graag verdiepen in de mens achter het gevangenschap. De functie van trainer bleek voor mij nóg interessanter. Elke dag ga ik met groepjes van vier tot zes gedetineerden op een praktische manier aan de slag met zingeving. Niet alle mannen staan meteen open voor dit contact. Juist die weerstand maakt mijn werk interessant. De uitdaging is om steeds tot een goede werkrelatie te komen.”

Aan de bak


Evelien verzorgt uiteenlopende trainingen om gedetineerden voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij. “De basistraining ‘Aan de bak’ is heel persoonlijk. Tijdens deze training ga ik met de mannen in gesprek over wie ze zijn en waar ze voor staan. Dat leidt soms tot bijzondere, emotionele gesprekken over het thuisfront. Daarnaast train ik in praktische vaardigheden. Deze trainingen zijn informatief. We brengen bijvoorbeeld samen in kaart wat voor baan na detentie realistisch is en ik leer de mannen een goede motivatiebrief op te stellen. Ook geef ik de door mijzelf ontwikkelde training in administratie. Daarin leren gedetineerden onder meer hoe ze een bankrekening openen en omgaan met schulden.”

Een open blik


Tijdens de inwerkperiode vond Evelien snel haar weg in haar functie. “Deze rol is nieuw binnen deze PI en erg zelfstandig. Ik kan zelf de praktische insteek van de trainingen bepalen. Het trainen van volwassen gedetineerden is natuurlijk heel wat anders dan van jongeren in het praktijkonderwijs. Van een collega leerde ik afstand te bewaren en de verantwoordelijkheid bij de mannen te laten. Het gevangenschap is heel ingewikkeld. Ik nam daarom de tijd om dit zo goed mogelijk te begrijpen. De leefafdeling, bewaking, arbeidszalen en het re-integratiecentrum: ik liep overal in de instelling al eens mee. Ook helpt het om een open blik te houden en zonder oordeel het gesprek in te gaan. Want wat iemand ook heeft gedaan, diegene vindt het altijd fijn om aangehoord te worden.”

Nieuwe richtingen


Evelien vult haar rol naar eigen inzicht in en krijgt daarbij hulp van de teamleiding. “Ik ben actief in verschillende werkgroepen. Daarin bekijken we bijvoorbeeld hoe we gedetineerden handvatten kunnen bieden om aan zichzelf en hun rol voor hun omgeving te werken. Met Vaderdag regelden we dat ze op de foto konden voor hun kinderen. Dat deed iets bijzonders met de sfeer in de inrichting.” Naast het trainen van gedetineerden blijft Evelien zelf haar kennis verbreden. “Voor sommige gedetineerden helpt het om hun re-integratiedoelen met tekeningen te verduidelijken. Daarom volgde ik laatst een cursus in zakelijk tekenen. Als je zelf aangeeft wat je nodig hebt, is er bij DJI veel mogelijk. Dus wil je nieuwe richtingen verkennen en je trainingsvaardigheden ontwikkelen? Dan kun je hier echt je hart ophalen.”

Vacature!


Bekijk hier de vacature voor re-integratietrainer in de penitentiaire inrichting Almelo en wie weet word jij de nieuwe collega van Evelien.

Interesse in een baan als re-integratietrainer?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.