Er zit meer achter het werk van Hanneke

"Psychiatrie in volle glorie, op een prettige manier"

Toen Hanneke als AIOS psychiatrie werkte bij de ggz-crisisdienst, bezocht ze wel eens patiënten in een politiecel. Wat gebeurt er met hen als ze veroordeeld worden, vroeg ze zich af. Zo raakte ze tijdens haar opleiding tot psychiater al gefascineerd door het gevangeniswezen. Geen wonder dat Hanneke nu helemaal op haar plek is bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). “Ik heb een heel mooie baan.”

Hanneke
Zorg, welzijn & behandeling
Psychiater
Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Hanneke werkt als psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Breed scala aan ziektebeelden

Vraag je Hanneke wat haar werk zo mooi maakt, dan raakt ze bijna niet uitgepraat. Als eerste noemt ze de enorme diversiteit aan patiënten. “Een gevangenis is een wereld op zich, waar je mensen met allerlei ziektebeelden tegenkomt. Verslavingen, verstandelijke beperkingen, psychotische stoornissen, manische geestestoestanden; psychiatrie in volle glorie. Op een prettige manier, want je hebt als psychiater een behoorlijke vrijheid om zelf te bepalen wie je wilt zien en waar je je tijd in investeert. Dat in combinatie met weinig regeldruk en een lage dienstenbelasting maakt het voor mij heel prettig werken."

Goede samenwerking met collega’s

Op de locatie waar Hanneke werkt is zij de enige psychiater. Zo’n twintig van de tweehonderd gedetineerden die vastzitten in de gevangenis waar zij werkt zijn bij haar in behandeling. “Ik werk veel samen met de psychiaters van andere locaties in de regio, een heel leuk en kundig team.” Daarnaast heeft ze korte lijnen met onder anderen psychologen, penitentiair inrichtingswerkers en juristen. In het behandelteam is de psycholoog altijd de regiebehandelaar, een groot voordeel volgens Hanneke. “Daardoor kan ik echt focussen op de zorg voor mijn patiënten.”

Over het algemeen zijn het kwetsbare mensen die hun leven niet op orde hebben en buiten niet de juiste zorg krijgen.

Kwetsbare mensen

Haar patiënten geven veel voldoening. “Over het algemeen zijn het kwetsbare mensen die hun leven niet op orde hebben en buiten niet de juiste zorg krijgen. Het is heel mooi om hen bij ons te zien opknappen. De penitentiaire setting biedt daarbij juist de rust en regelmaat die veel van mijn patiënten in de maatschappij niet ervaren.” De behandeling duurt zolang de detentie duurt. “En natuurlijk heb je er altijd een paar bij die weer de fout in gaan en steeds terugkeren. Soms is het beter als ze een keer wat langer vast komen te zitten, dan kunnen wij echt met ze aan de slag.”

Veilig gevoel

Het klinkt misschien gek, maar ik voel me tijdens mijn werk tussen de delinquenten heel erg veilig”, geeft Hanneke aan. “De sfeer is gemoedelijk en ik heb altijd mannen en vrouwen in het blauw om me heen. Zij weten precies wat te doen als er ooit een incident plaatsvindt, wat gelukkig bijna nooit voorkomt.

Opleiding tot Pro Justitia-rapporteur

Afwisseling vindt Hanneke door haar primaire taken te combineren met de rol van Pro Justitia-rapporteur. “Binnen het NIFP zijn veel opleidingsmogelijkheden. Ik heb me gespecialiseerd in het rapporteren en adviseren aan de rechtbank.” Als Pro Justitia-rapporteur informeert ze rechters over psychiatrische stoornissen bij verdachten en de best passende behandeling daarvoor. Het werk dat daarbij komt kijken, kost Hanneke ongeveer anderhalve dag per week.

Interesse in een baan als psychiater?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.