Er zit meer achter het werk van Linda en Chantal

“Stap voor stap proberen we gedetineerden op een goede manier terug te laten keren in de maatschappij.”
Ze kenden elkaar al van een landelijke GGZ-instelling, waar ze een aantal jaar geleden tegelijkertijd werkten. In 2021 begon Chantal bij Dienst Justitiële inrichtingen en volgt de opleiding tot GZ-psycholoog. Ze werkt nu samen met Linda in de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen, wat een gevangenis, huis van bewaring en een Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) is. Linda begon in 2023 op deze locatie als GZ-psycholoog, waar ze met een unieke doelgroep werkt. “Ik was gelijk geïntrigeerd door de gevangenis en de doelgroep waarmee ik zou gaan werken.”
Linda en Chantal
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
PI Veenhuizen

Linda en Chantal werken als GZ-psycholoog en psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij PI Veenhuizen

Interessante doelgroep

Chantal: “Nadat ik mijn opleiding tot psycholoog had afgerond, heb ik een tijdje gewerkt met dak- en thuislozen. Daar kwam ik ook in aanraking met mensen die net uit de gevangenis kwamen. Op dat moment kwam ik erachter dat ik het heel mooi vind om met die doelgroep te werken. Het werk aldaar was meer gericht op begeleiding. De functie van psycholoog in de PI sprak me dan ook direct aan. Op die manier kan ik nu mijn kennis als psycholoog inzetten voor de doelgroep die me al zo aansprak.”

Linda: “Ik was zelf al bekend met de gevangenis, omdat ik er vlakbij woon en daar vaak in de buurt wandel. Veenhuizen is namelijk prachtig! Daarom was ik gelijk geïntrigeerd en heel nieuwsgierig hoe het zou zijn om daar te werken. Ik kreeg toen de kans om eens binnen te kijken en dat liet ik me niet twee keer zeggen. Na dat bezoek voelde het eigenlijk gelijk goed.”

Behandelingen binnen de gevangenis

Chantal: “In mijn dagelijkse werk houd ik mij vooral bezig met diagnostiek en behandeling van gedetineerden. Dit gaat in een gevangenis wel anders dan daarbuiten. We krijgen in ons werk als psycholoog te maken met de beperkingen van een gevangenis. Een goed voorbeeld is imaginaire exposure, een traumabehandeling. Buiten detentie worden deze behandelingen opgenomen, waarna ze teruggeluisterd moeten worden door degene die in behandeling is. Opnameapparatuur in de cel mag echter niet, waardoor je de behandeling op een andere manier moet vormgeven. Een ander voorbeeld betreft mensen met depressieve klachten. Buiten de gevangenis raad je ze bijvoorbeeld aan lekker in het bos te gaan wandelen. En zoals je begrijpt zijn de mogelijkheden voor gedetineerden beperkt. Ik vind het een uitdaging om binnen de richtlijnen en protocollen die we hebben, nieuwe manieren te bedenken om de behandeling toch zo goed mogelijk vorm te geven. Hierbij moet je soms creatief zijn.”

Stelselmatige daders

Linda: “Ik werk in PI Veenhuizen met mensen met een ISD-maatregel, deze is gericht op de aanpak van stelselmatige daders, zeer actieve veelplegers. De ISD-maatregel heeft twee doelen: de criminaliteit verminderen door middel van insluiting en gedragsbeïnvloeding door middel van gerichte interventies. In heel Nederland zijn er ongeveer acht van dit soort afdelingen, en Veenhuizen is er daar een van. Het doel is dat deze gedetineerden na hun straf niet meer, of in ieder geval minder in beeld komen bij justitie. De doelgroep bestaat grotendeels uit personen met complexe sociaal psychiatrische problematiek, vaak samenhangend met verslaving. Dat kunnen in PI Veenhuizen ook mensen zijn die illegaal in Nederland verblijven. Ik vind het een interessante doelgroep om mee te werken. Vaak is er al een uitgebreid dossier en probeer je een actueel beeld te vormen. En je komt in aanraking met aangrijpende en bijzondere verhalen. We werken met een heel multidisciplinair team inclusief de inrichtingswerkers op de afdeling aan resocialisatie. Uiteindelijk willen we deze mensen zo goed mogelijk helpen, zodat ze na detentie weer op een goede plek in de samenleving terechtkomen.”

Ruimte voor ontwikkeling

Chantal: “Binnen de organisatie wordt het echt gestimuleerd om jezelf te blijven ontwikkelen. We krijgen royaal opleidingen aangeboden en mogen ook naar congressen die aansluiten op ons vakgebied of onze ambities. Ook krijg ik onder werktijd ruimte om met mijn studie bezig te zijn. Ik was vanuit mijn vorige werkgever gewend dat je dat in je eigen tijd moet doen. Het is fijn om hier onder werktijd ruimte voor te krijgt en dat alles zo goed gefaciliteerd wordt.”

Linda: “Je moet wel zelf duidelijk aangeven wat je ambities zijn en wat je nog graag wil leren. Maar het is binnen de organisatie heel vanzelfsprekend dat je nog een opleiding of cursus gaat volgen voor je eigen ontwikkeling. Wat je ambities ook zijn, als je ze uitspreekt zijn er heel veel mogelijkheden”

De doelgroep bestaat grotendeels uit personen met complexe sociaal psychiatrische problematiek, vaak samenhangend met verslaving. Je komt in aanraking met aangrijpende en bijzondere verhalen. Uiteindelijk willen we deze mensen zo goed mogelijk helpen, zodat ze na detentie weer op een goede plek in de samenleving terechtkomen.

Een andere wereld

Chantal: “Ook in vergelijking met de GGZ kom je in een hele andere wereld terecht. Linda en ik hebben allebei in de GGZ gewerkt en dingen gaan hier wel net even anders. Zo hebben we bij DJI niet te maken met een productienorm, waarbij je een minimale hoeveelheid aan declarabele uren schrijft. Dit neemt een stuk tijdsdruk weg, wat heel fijn is. Daarnaast krijg je veel flexibiliteit om je eigen agenda te beheren en heb je minder administratieve taken.”

Linda: “Dat klopt helemaal. De werkwijze hier zorgt ervoor dat je minder beperkt wordt in je contacten met gedetineerden en het uitvoeren van een behandeling. Als het nodig is, mag je er ook wat langer over doen. En soms moet je je prioriteiten ineens verleggen, daar kijkt binnen DJI niemand van op en dat maakt het werk ook heel dynamisch.”

Bescherming van de maatschappij

Linda: “Ik vind het mooi om te zien dat het bieden van een luisterend oor of een gesprek al zoveel kan doen. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk problemen bij deze mensen te verlichten, zodat ze er na detentie toch beter aan toe zijn dan toen ze binnenkwamen. Alle kleine beetjes helpen. We leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van hun mentale gezondheid, wat er hopelijk aan bijdraagt dat ze niet nog eens een delict of in ieder geval minder delicten plegen na detentie.”

Chantal: “Ik sluit me daar zeker bij aan. We proberen de kans dat ze opnieuw de fout in gaan te verlagen. Vaak zie je dat mensen door een bepaald trauma of andere problematiek verslaafd raken of op andere manieren in de problemen komen. Daardoor komen ze in aanraking met justitie. Door klachten of stoornissen te behandelen, betekent dit niet gelijk dat alle problemen zijn opgelost, maar je bent wel een stap verder. Deze hulp vragen of krijgen ze buiten de gevangenis soms niet. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te leveren.”

Nieuwsgierig naar het werk, de werksfeer, uitdagingen en carrièremogelijkheden als GZ-psycholoog bij DJI?

Voor een informeel gesprek, zowel digitaal als face-to-face, ben je van harte welkom. Hiervoor kun je contact opnemen met Anita den Otter, Hoofd Zorg PI Veenhuizen Locatie Esserheem & Norgerhaven, via e-mail a.den.otter@dji.minjus.nl of telefonisch op 0880-736866. Liever eerst nog wat meer informatie of direct naar de vacatures? Neem dan een kijkje op werkenbijdji.nl/gz-psycholoog. We kijken ernaar uit om van je te horen!



Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.