Er zit meer achter het werk van Robin

"Hier vind ik de juiste afwisseling tussen behandelen en ontwikkelen"
Diagnostiek, behandeling, onderzoek én management. Voor Robin komt het allemaal samen in zijn functie als GZ-psycholoog en hoofdbehandelaar bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht in Balkbrug. Hij is bijna klaar met zijn opleiding tot klinisch psycholoog en voert op dit moment een belangrijke innovatie door: behandeling door middel van virtual reality (VR).
Robin
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
CTP Veldzicht

Robin werkt als psycholoog en hoofd behandelaar bij Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug

Innovatieve behandeling

Als Robin vertelt over de nieuwe VR-behandeling, wordt hij razend enthousiast. “Het staat nog in de kinderschoenen, maar we hebben een VR-behandelkamer ingericht waar we bijvoorbeeld patiënten die kampen met agressie of een psychotische stoornis kunnen behandelen. Met de VR-bril kunnen we de patiënt in een aantal omgevingen plaatsen, zoals een café, winkelcentrum of bijvoorbeeld een spreekkamer met een psycholoog. Via een microfoon kunnen we de avatar tegenover de patiënt ook laten spreken.

Ruimte voor Innovatie

De VR behandeling wordt steeds vaker ingezet. Meer collega’s zijn opgeleid in het gebruik van de set bijvoorbeeld voor de behandeling van agressie en psychotische stoornissen. Binnen trainingen wordt de set gebruikt om bijvoorbeeld sociale situaties te oefenen in rollenspellen. Ook zijn we betrokken bij onderzoek vanuit de Rijksuniversiteit Groningen.” Dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ruimte biedt voor zulke innovaties, vindt Robin een grote plus. “Het laat zien dat DJI zoveel meer is dan de hoge hekken en de blauwe pakken.”

Verschillende culturen

De mannen en vrouwen die in Veldzicht verblijven hebben te maken met complexe psychiatrische problemen en hebben diverse culturele achtergronden. Sommige van hen pleegden door hun psychische stoornis misdaden, maar er zijn ook enkele patiënten die vrijwillig of met een civiele maatregel in Veldzicht verblijven. Hier krijgen alle patiënten intensieve zorg in een beschermde omgeving. “De kliniek ligt in een prachtige groene omgeving en is als een klein dorp. We behandelen hier ongeveer 200 patiënten. De verschillende culturen maken dit werk bijzonder. De communicatie verloopt meestal in het Engels of Nederlands, maar we schakelen ook regelmatig de hulp van een tolk in. En gelukkig hebben we ook steeds meer collega’s die een andere taal machtig zijn, zoals het Arabisch.”
Het is met name de afwisseling die mij zo aanspreekt. De combinatie van diagnostiek, behandeling, onderzoek en management, en de autonomie die ik hierin heb om keuzes te maken, zijn vrij uniek.

Geen dag hetzelfde

Robin is hoofdbehandelaar van een afdeling intensieve zorg. Hier verblijven doorgaans tien patiënten. Samen met zijn team met daarin sociotherapeuten, een arts, psychiater, maatschappelijk werker en masterpsycholoog stelt hij behandelplannen op om de patiënten te helpen stabiliseren. “Het is met name de afwisseling die mij zo aanspreekt. De combinatie van diagnostiek, behandeling, onderzoek en management, en de autonomie die ik hierin heb om keuzes te maken, zijn vrij uniek. Mijn werkdagen zijn dan ook altijd anders. Wel starten we iedere ochtend met een kliniekbreed overleg om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Daarna gaan we onze eigen weg. Vaak spreek ik dan wat patiënten of heb ik een teambespreking over de behandeling van een patiënt. Dan volgt er misschien wel een beleidsvergadering of werk ik aan mijn onderzoek over het gebruik van risicotaxatie-instrumenten of de implementatie van de VR-behandeling.”

Goede samenwerking

De betrokkenheid met patiënten is groot. “Soms lijkt een achtergrond van een patiënt weinig hoopgevend, maar lukt het toch om samen mooie dingen te bereiken. En soms kun je niet meer bereiken dan het bewaken van de veiligheid in de maatschappij door een patiënt hier te behandelen. Er zijn veel casussen waar we trots op zijn. Met name de samenwerking met ketenpartners zoals andere ggz-instellingen is goed. Zo lukt het soms om iemand door te laten stromen naar begeleid en beschermd wonen, en heel soms naar een eigen huis. Hier zit veel variatie in. Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid forensische titels waarmee we te maken hebben in Veldzicht. Sommige patiënten worden nadat ze zijn gestabiliseerd bijvoorbeeld ook gerepatrieerd naar het land van herkomst. Maatschappelijke en politieke ontwikkelingen binnen Nederland, maar soms ook daar buiten, kunnen direct invloed hebben op de trajecten die patiënten doorlopen. Dit kan wel eens frustrerend zijn, maar tegelijkertijd is dit ook uitdagend en interessant. Door goede samenwerkingen kunnen we als kliniek écht een verschil maken.”

Opleidingsplekken

CTP Veldzicht leidt momenteel GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychotherapeuten op in samenwerking met andere instellingen. “We detacheren mensen om werkervaring met verschillende doelgroepen op te doen. Onze organisatie waarborgt deskundigheid door voortdurende inspanningen te doen op het gebied van onderzoek, leren en ontwikkelen."

Fijne sfeer

Voordat Robin in 2017 aan de slag ging voor DJI werkte hij in de reguliere ggz. “Omdat ik soms zes of zeven patiënten per dag zag, vond ik dat mentaal zwaarder. De diversiteit aan werkzaamheden is hier veel beter. Ook met de secundaire arbeidsvoorwaarden zit het wel goed. Zo krijg je bijvoorbeeld de kans om jezelf te ontwikkelen, door middel van opleidingen, als je dat wilt. En wat het vooral aantrekkelijk maakt om hier te werken, is de sfeer. Die is gezellig en laagdrempelig, net als in een dorp, en we kunnen altijd op elkaar rekenen.”

Kopje koffie

Heb jij interesse in werken bij CTP Veldzicht? Er zijn mogelijkheden voor GZ-psychologen (naast een eigen praktijk of fulltime) en voor basispsychologen. Bekijk hiervoor de pagina over GZ-psychologen. Ook kunnen de vacatures van assistent behandelcooördinator en behandelcoordinator interessant zijn! Voor een (digitaal) kopje koffie ben je ook meer dan welkom, neem daarvoor contact op met onze collega Maaike Philippi (Directeur Behandeling bij CTP Veldzicht) per e-mail: m.philippi@dji.minjus.nl of telefonsich 0880-742853. We komen graag met je in contact!
Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.