Er zit meer achter het werk van Ankie en Corinne

“Samen werken aan het oplossen van de puzzel, dat geeft zoveel voldoening.”
Ankie en Corinne werken al jaren als psycholoog bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De tijd vloog voorbij, dankzij het afwisselende vakgebied én de gekregen kansen. Als basispsycholoog ontwikkelde Ankie zich verder tot GZ-psycholoog en inmiddels studeert ze voor klinisch neuropsycholoog bij de PI Vught. Corinne groeide door als regiebehandelaar en behandelcoördinator. Eén ding is duidelijk: met een achtergrond als GZ-psycholoog kan je bij DJI alle kanten op.
Ankie en Corinne
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
PI Vught

Ankie (klinisch neuropsycholoog) en Corinne (GZ-psycholoog) zijn werkzaam bij de penitentiaire inrichting in Vught

Hoe uiteenlopend de werkzaamheden van Ankie en Corinne ook zijn, hun doel is hetzelfde: uitzoeken waar de problemen van gedetineerde patiënten vandaan komen, zorgen dat ze een goede behandeling krijgen én voorkomen dat ze in herhaling (recidive) vallen.

We willen patiënten helpen hun eigen gedrag te begrijpen, hoe ze patronen kunnen herkennen en voorkomen. Soms hebben ze helemaal niet door hoe ze tot hun delicten kwamen. Dat samen uitzoeken, vind ik interessant.

Verborgen oorzaken

Het waaróm achter afwijkend gedrag en specifieker: achter een delict. Dát fascineerde Corinne al tijdens haar studie. “Daarom begon ik na mijn studie bij een TBS-kliniek als groepsleider. Twee jaar later maakte ik de overstap naar PI Nieuwegein, waar ik als basispsycholoog ging werken. Vanuit die functie kon ik naast mijn werk de opleiding GZ-psycholoog volgen.”
Ankie bewandelde een ander pad: “Ik wilde in eerste instantie de onderzoekskant op. Dus startte ik als basispsycholoog voor de landelijke databank voor penitentiaire psychiatrische centra bij DJI. Deze setting enthousiasmeerde me ook om klinisch te gaan werken, waarna ik de GZ-opleiding ben gaan doen. Ik heb niet het gevoel dat ik hier inmiddels al 10 jaar werk. Collega’s blijven lang bij DJI omdat er veel doorgroeimogelijkheden en verschillende werkplekken zijn binnen de inrichting. Dat houdt het afwisselend. Ik heb het idee dat er wordt meegedacht met je ambities.”De delicten waarmee mensen binnenkomen, kunnen variëren van fietsendiefstal tot moord. Ankie: “We willen patiënten helpen hun eigen gedrag te begrijpen, hoe ze patronen kunnen herkennen en voorkomen. Soms hebben ze helemaal niet door hoe ze tot hun delicten kwamen. Dat samen uitzoeken, vind ik interessant. Zo behandelde ik onlangs een man met forse agressieregulatieproblemen. Zelf begreep hij in het begin niet hoe dit te maken kon hebben met de mishandelingen die hij zelf had meegemaakt in zijn jeugd. Na een paar sessies zag je dat voor hem de puzzelstukjes op zijn plek vielen. Dat je dan na 50 jaar samen die link legt tussen zijn gedrag en met wat hemzelf overkomen is. Dat is echt een doorbaak.”

Naast het werk met patiënten begeleidt Ankie stagiaires en psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog. Ook houdt ze zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. “Je kunt hier als GZ-psycholoog alle kanten op, specialistisch bezig zijn met je vak, kennisoverdracht, meedenken over goede patiëntenzorg. Of leiding geven, als je dat wilt..”

Dynamisch en collegiaal
Met 20 jaar forensische ervaring vindt Corinne coördineren en de regie nemen juist een mooi onderdeel van haar vak. Ze begeleidt een team van (verpleegkundig) forensisch therapeutisch medewerkers. Dat zijn de mensen die dagelijks direct contact hebben met de patiënt. “Deze teams zijn gedreven en persoonlijk betrokken bij elkaar. Ik heb kort bij een andere werkgever gewerkt, maar was al gauw weer terug. Ik miste de dynamiek.”. Daarnaast werkt ze intensief samen in een breed behandelteam waar alle specialismen in de psychische zorg zijn vertegenwoordigd. Ze puzzelt graag samen met de behandelaren om helder te krijgen wat een patiënt heeft en welke behandeling werkt. “Je ziet hier echt mensen uit alle lagen van de bevolking, met alle achtergronden en met allerlei complexe psychiatrische problematiek. Dat is soms wat hectisch, juist dat is uitdagend.”

Een groot deel van Corinnes werk bevindt zich op de crisisafdeling en dat kan risico’s meebrengen. Maar incidenten waarbij ze zelf te maken had met geweld, zijn op één hand te tellen. Corinne: “Gevaren herkennen, inschatten en de-escaleren doen de collega’s hier goed. Ik heb hier geen onveilig gevoel.”Multidisciplinaire samenwerking

Als er tóch een incident is, kan je rekenen op een opvangteam. De forensisch therapeutisch medewerkers komen hier over het algemeen vaker mee in aanraking dan de psychologen. Ankie: “Ook als ze denken: ‘het valt wel mee’, komt het opvangteam altijd met je praten.” Dat teamgevoel is een echte toegevoegde waarde van werken bij DJI. Ankie: “ook de samenwerking met de vaktherapeuten bijvoorbeeld, die door middel van PMT of beeldende therapie patiënten laten ervaren hoe ze in elkaar zitten. Dat vind ik super.” Corinne: “Dat is het mooie van multidisciplinair werken. De deur staat altijd open bij een collega die er vanuit een ander perspectief naar kijkt. Dan loop ik bij een neuropsycholoog binnen en vraag: ‘ik heb een patiënt met cognitieve problemen die niet goed Nederlands kan, hoe kan ik dat testen?’ Samen meedenken is heel waardevol.”

Deze teams zijn gedreven en persoonlijk betrokken bij elkaar. Ik heb kort bij een andere werkgever gewerkt, maar was al gauw weer terug. Ik miste de dynamiek.”

Meer weten over het werk, de sfeer, de uitdagingen en de loopbaankansen als GZ-psycholoog bij DJI?
Bekijk hier de vacatures voor GZ-psycholoogVoor een (digitaal) kopje koffie ben je ook meer dan welkom, neem daarvoor contact op met onze collega Marloes van Nieuwenhuizen (GZ-psycholoog en Hoofd Behandeling PPC) per e-mail: recruitment@dji.minjus.nl of telefonisch 088-0744434. Wil je je liever eerst nog oriënteren? Neem dan hier een kijkje op werkenbijdji.nl/gz-psycholoogWe komen graag met je in contact!


Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.