Er zit meer achter het werk van Bloeme & Vivian

"Het is een interessante doelgroep. Deze mannen hebben vaak veel meegemaakt"

Vraag Bloeme en Vivian wat hun baan als psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) zo boeiend maakt, en ze raken bijna niet uitgepraat. De veelzijdigheid. De bijzondere en zeer gevarieerde doelgroep. Het werken op verschillende locaties, zoals justitiële inrichtingen en rechtbanken. Plus de voordelen van werken bij de Rijksoverheid.

Bloeme & Vivian
Zorg, welzijn & behandeling
Psychiater
Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Bloeme & Vivian werken als psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Bloeme werkt naast haar baan bij het NIFP ook als ggz-psychiater bij een reguliere ggz-instelling. “Twee heel verschillende werelden, die ik beide niet zou willen missen”, vertelt ze. “Ik ervaar bij het NIFP minder tijdsdruk en minder druk rondom de zorgwerkzaamheden. Het is een luxe dat we de tijd en ruimte krijgen om helemaal uit te pluizen hoe iemand kwam tot het plegen van een delict. Dat doe ik bijvoorbeeld als pro Justitia-rapporteur, maar ook in de consultatierechtspleging.”

Forensische rapportages

Bij mensen die in voorarrest zitten en voor de rechter moeten komen, beoordeelt Bloeme of er sprake is van psychiatrische problematiek en of nader onderzoek is aangewezen. “Hierover stel ik forensische rapportages en adviezen op. En ik beoordeel of iemand zijn of haar eventuele straf binnen een gewone penitentiaire inrichting kan uitzitten of dat er extra zorgvoorzieningen nodig zijn. Daarna zit mijn werk voor deze persoon erop. Ik verricht binnen het NIFP geen zorgwerkzaamheden, en dat geeft me - naast het werk in de ggz waar ik ook van geniet - rust."

Maar ook al zijn deze mannen veroordeeld, het blijven mensen die hulp verdienen. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.

Ernstige delicten

Vivian heeft wel zorgtaken. Naast haar werk als pro Justitia-rapporteur en in de consultatierechtspleging, behandelt ze twee dagen in de week justitiabelen in de gevangenis in Scheveningen. “Dat is heel uitdagend. Om te beginnen moet je een beetje stevig in je schoenen staan en je niet in de luren laten leggen. De gedetineerden die ik zie, zijn over het algemeen mannen en er zitten soms ook mannen tussen die je van alles wijs proberen te maken. Ik hoor ook trieste verhalen. Deze mensen hebben vaak veel meegemaakt en worden verdacht van of zijn veroordeeld voor het plegen van een delict, dat soms heel ernstig is. Maar ook al zijn deze mannen veroordeeld, het blijven mensen die hulp verdienen. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

Veel op pad in de regio

Vivian: “Wat ook een leuke uitdaging is, is dat de zorg parallel loopt aan het strafproces. We denken mee over de juridische aspecten en hebben veel contact met juristen, officieren van justitie, rechter-commissarissen, maar natuurlijk ook met andere psychiaters en psychologen.” “We komen dus op veel verschillende plekken”, vult Bloeme aan. Beiden werken bij de ambulante dienst Zuid-Holland van NIFP. Dit betekent dat ze veel op pad zijn en de rechtbanken en penitentiaire inrichtingen in de regio bezoeken. Vivian: “Dat vraagt natuurlijk wel enige flexibiliteit van ons. Maar die krijg je ook terug. Zo plannen we zelf in overleg onze werktijden en werkzaamheden in. Heel prettig, die vrijheid.”

Vrolijk team

Bij de ambulante dienst Zuid-Holland werken in totaal elf psychiaters. Bloeme: “We vormen een collegiaal, vrolijk en gezellig team en werken nauw met elkaar samen. Naast de vaste overlegmomenten zijn er onder andere intervisiebijeenkomsten en overleggen met de psychologen.” Vivian: “We staan ook altijd klaar om elkaar te helpen. Ikzelf was pas net psychiater toen ik hier begon en ben toen heel goed begeleid en ingewerkt door mijn collega’s. Ik heb ook opleidingen gevolgd, bijvoorbeeld die voor pro Justitia-rapporteur, en ben al een paar keer geswitcht van taken. De werkzaamheden binnen het NIFP zijn namelijk zo gevarieerd, dat je als psychiater zelf kunt kiezen welke kant je op wilt. Het NIFP staat daar voor open.”

Interesse in een baan als psychiater?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.