Er zit meer achter het werk van Symara

“Als hulpverlener sta ik onvoorwaardelijk klaar voor deze jongeren.”
Een moment uit haar carrière als pedagogisch medewerker bij De Hunnerberg in Nijmegen waar Symara trots op is? “Dan denk ik meteen aan de keer dat ik een mentorjongere begeleidde op verlof. Hij skateboardde vroeger op hoog niveau en die passie deelde hij met zijn vader. Toen ik ze samen zag skateboarden, was ik zo ontroerd. Hij kwam van ver, maar met de handvatten die ik en mijn collega’s hem hebben aangereikt, is hij nu de beste versie van zichzelf. Wij doen ertoe voor de jongeren die bij ons verblijven.”
Symara
Zorg, welzijn & behandeling
(Senior) forensisch begeleider jeugdPedagogisch medewerker
Justitiële Jeugdinrichting

Symara is pedagogisch medewerker bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg in Nijmegen

Gouden combinatie

Tijdens die verlofbegeleiding wist Symara: “Ik zit hier helemaal op mijn plek. Ik begon als verpleegkundige bij de Koninklijke Landmacht, en werkte daarna bij het Radboud UMC als interventieverpleegkundige. Maar uit de lichamelijke gezondheidszorg haalde ik niet genoeg voldoening. Anderhalf jaar geleden, toen ik in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Vught werkte, werd ik gevraagd om in De Hunnerberg de baan van verpleegkundige en pedagogisch medewerker te combineren. Dat wilde ik heel graag. Bovendien past de dynamiek van een jeugdinrichting veel beter mij me. Jongeren een tweede kans geven vind ik zo belangrijk, want ze hebben hun hele leven nog voor zich.”

Gedragsverandering motiveren

Symara werkt op de afdeling Bijzondere zorg, waar acht extra kwetsbare jongeren verblijven. “Denk aan jongeren met autisme of hechtingsproblematiek, bijvoorbeeld door trauma’s uit het verleden. Op een reguliere afdeling zouden zij moeten strijden om erbij te horen. Wij bieden ze een veilige omgeving, natuurlijk wel binnen de richtlijnen van justitie. Zo kiezen we liever voor een pedagogische maatregel dan dat we straffen. Zoals onder begeleiding van ons de keukenkastjes poetsen, in plaats van naar de kamer sturen. Op die manier blijf je in contact met ze en motiveer je ze om hun gedrag te veranderen.”

Cliché maar waar: De Hunnerberg voelt als thuiskomen. Ons team is supergemotiveerd, positief en we willen echt met elkaar vooruit.

Mentor

Vier dagen in de week werkt Symara als pedagogisch medewerker op de groep, de andere dag ondersteunt ze de medische dienst. Daarnaast is ze mentor van een aantal jongeren. “Bij hen ben ik intensiever betrokken. We evalueren samen hun leerdoelen en ik heb contact met de ouders of verzorgers. Bijvoorbeeld als ze op verlof gaan of De Hunnerberg verlaten. Ik help ze ook een plan te maken voor wat ze willen doen als ze weer naar buiten gaan. Zo ben ik een keer met mijn mentorjongere meegegaan naar een open avond voor een opleiding.”

Vertrouwensband

Als je een goede band hebt met de jongeren, dan kun je ze écht helpen, vertelt Symara. “Ze spreken het misschien niet vaak uit, maar in onze interactie merk ik dat ze blij zijn dat ik er ben. Als ze bij me aankloppen voor een gesprek, of als ze me bijvoorbeeld vragen om een spelletje te spelen. Dat laat zien dat ze me vertrouwen, terwijl veel van deze jongeren daar moeite mee hebben. Als hulpverlener sta ik onvoorwaardelijk klaar voor ze. En het is mooi om te zien dat ze echt stappen zetten als je in ze investeert.”

Thuiskomen

“De Hunnerberg is de plek die volledig bij mij past en waar ik me echt fijn voel. Cliché maar waar: het voelt als thuiskomen”, lacht Symara. “Ons team is supergemotiveerd, positief en we willen echt met elkaar vooruit. Dat is in dit werkveld superbelangrijk, want onstabiliteit in het team zie je terug in de jongeren. Naast de fijne collega’s waardeer ik de vrijheid die ik krijg. Onder andere als ik nieuwe ideeën heb. Toen ik bijvoorbeeld de directie vroeg om bijscholing, was de reactie: ‘Perfect, zeg maar wat je nodig hebt’. Dat is kenmerkend, want hier is iedereen benaderbaar, vriendelijk en gemotiveerd om het beste uit zichzelf en een ander te halen.”


Interesse in een baan als (Senior) forensisch begeleider jeugdPedagogisch medewerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Actuele vacatures
Er zijn op dit moment geen vacatures.