Er zit meer achter het werk van Kevin

"Ik zou dit werk zo nog honderd jaar kunnen doen"

Al zo’n 12,5 jaar werkt Kevin in Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse. In zijn rol als senior pedagogisch medewerker begeleidt hij jongeren op de afdeling kortverblijf. En als het kon, zou hij het werk zo nog honderd jaar doen. “Het is soms vallen en opstaan, maar ik krijg er zoveel voor terug.”

Kevin
Zorg, welzijn & behandeling
(Senior) forensisch begeleider jeugdPedagogisch medewerker

Kevin werkt als pedagogisch medewerker bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt

Je gevoel volgen

Werken in de tuinbouw, succes behalen in het amateurvoetbal en de thaibokswereld en een baan als onderofficier bij de Koninklijke Marechaussee. Kevin deed het allemaal voordat hij in 2009 bij De Hartelborgt begon. Wat hem motiveerde om aan de slag te gaan in de jeugdinrichting? Kevin: “Ik wilde andere mensen graag helpen. Ik heb lang aan thaiboksen gedaan en daar merkte ik dat ik goed overweg kon met jongeren met uiteenlopende achtergronden. Dus volgde ik mijn gevoel en ging ik op gesprek in Spijkenisse.” Niet iedereen begreep die keuze. “Familie en vrienden vinden het soms lastig te begrijpen waarom ik zo graag met gedetineerde jongeren werk”, vertelt Kevin. “Maar uiteindelijk gaat het om jongens met een klein hartje, die vaak veel hebben meegemaakt.”

In gesprek met jongeren

Op de afdeling kortverblijf zitten jongeren die wachten op de uitkomst van hun zaak, een korte straf uitzitten of doorgeplaatst worden naar een andere afdeling. Kevin begeleidt tien jongeren tussen de 14 en 24 jaar. “Elke dag zorg ik dat deze jongens naar school gaan, hun corveetaken doen en contact hebben met hun ouders.” Naast de begeleiding op de groep heeft Kevin nog een andere belangrijke taak. “De mooiste uitdaging voor mij is om persoonlijk met al die jongeren aan de slag te gaan en ze aan het denken te zetten. Dan praat ik met ze over morele keuzes en de gevolgen die bepaalde daden hebben.”

Je leert het werk pas echt in de praktijk. Ik heb mezelf hier ontzettend ontwikkeld en heb veel geleerd over verschillende problematieken.

Het vertrouwen winnen

Soms zijn er escalaties, wat het werk niet altijd even makkelijk maakt. Dat Kevin tien jaar lang bij Defensie heeft gewerkt helpt daarbij. Hij vertelt: “Met die militaire achtergrond heb ik veel winst behaald. Ik zorg dat ik geordend ben en mijn afspraken nakom. Zo win ik vertrouwen.” Maar ook voor collega’s met minder werkervaring is er genoeg ruimte om te groeien. “Je leert het werk pas echt in de praktijk. Ik heb mezelf hier ontzettend ontwikkeld en heb veel geleerd over verschillende problematieken. En het is goed om te beseffen dat het niet erg is om fouten te maken. Zolang je maar goed samenwerkt en je verantwoordelijkheid neemt.”

De helft is teamwork

Want zonder je team red je het niet. Daar bestaat voor Kevin geen twijfel over. Zo vertelt hij: “Vijftig procent is teamwork. Je hebt elkaar echt nodig om te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Je zorgt voor elkaar. Het is belangrijk om goede afspraken te maken, actief te communiceren en altijd te laten weten waar je bent. Dat creëert rust bij de jongens.” Als senior pedagogisch medewerker is Kevin ook een coach voor zijn team. “Ik ga na waar collega’s op vastlopen en bekrachtig wat goed gaat. Zo zorgen we voor een goede begeleiding van de jongeren.”

Bijzondere momenten

Welk moment van de afgelopen tijd hem het meest is bijgebleven? Kevin: “Er zijn zoveel bijzondere momenten. Maar het mooiste is als een jongere een breekpunt bereikt. Dan zijn ze ineens heel kwetsbaar en kan ik echt een band opbouwen. En werken aan een goede terugkeer naar de maatschappij.” Ook na die terugkeer hoort Kevin nog weleens iets van jongeren die hij heeft begeleid. Kevin: “Soms bellen ze na hun straf naar het kantoor om te vragen hoe het met me is. Dan vertellen ze dat ze niet meer in aanraking zijn geweest met justitie. Ze gaan naar school, zijn vader of hebben een thaiboksschool geopend. Daar doe ik het voor.”

Interesse in een baan als (Senior) forensisch begeleider jeugdPedagogisch medewerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Actuele vacatures
Er zijn op dit moment geen vacatures.