Er zit meer achter het werk van Jamal

"Zelfs de moeilijkste jongens doen het bij ons heel goed"

Direct na je opleiding met een complexe doelgroep gaan werken in een justitiële jeugdinrichting. Niet iedereen durft dat aan. Maar Jamal houdt wel van een uitdaging. Zijn eerste baan vond hij als pedagogisch medewerker bij De Hartelborgt. En het blijkt een perfecte match. “Ik heb me in korte tijd al enorm ontwikkeld en ben nog lang niet uitgeleerd.”

Jamal
Zorg, welzijn & behandeling
Pedagogisch medewerker

Jamal werkt als pedagogisch medewerker bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt

Marokkaanse roots

Dat ik volgens degene die mij aannam goed in het profiel paste, is omdat ik jong ben, een goed stel hersens heb en Marokkaanse roots heb. Niet dat je per se Marokkaans moet zijn, maar het helpt zeker als je verschillende culturen kent. Dan vind je toch makkelijker aansluiting met de doelgroep, die niet alleen maar uit Jantjes en Klaasjes bestaat. Mijn eigen bagage, alles wat ik vroeger op straat heb geleerd, zet ik nu in om een vertrouwensband te scheppen met de jongens op onze afdeling en om collega’s te coachen.

Beoordelen op gedrag, niet op verleden

De jongens op zijn afdeling hebben in hun jonge leven ernstige delicten gepleegd. Steekincidenten, zedendelicten en soms zelfs moorden. Maar Jamal beoordeelt niemand op zijn verleden. “Ik kijk naar hoe hun gedrag nu is, hoe ze met mij omgaan.” Voldoening haalt hij uit kleine dingen. “Als ik terug kom van vakantie, en iemand zegt ‘we hebben je gemist’ of ‘het was saai zonder jou’. Dat zegt heel veel, want deze jongens bouwen moeilijk vertrouwen op. Ze hebben vaak meerdere gedragsstoornissen en groeiden op in ernstig verstoorde thuissituaties.“

Dagelijkse dingen als je kamer opruimen of meedraaien in corvee is voor veel van hen al een enorme opgave.

Veelzijdige job

Als pedagogisch medewerker is Jamal mentor van een aantal jongens. Dat houdt onder andere in dat ze handelingsperspectieven aanleert waarmee ze beter kunnen omgaan met spanningsvolle situaties. Op de groep is hij vooral bezig met aansturen en begrenzen. “Dagelijkse dingen als je kamer opruimen of meedraaien in corvee is voor veel van hen al een enorme opgave.” Om energie kwijt te raken en fysiek fit te blijven, sporten ze ook samen. “Fitness en voetbal zijn favoriet”, lacht Jamal.

Sterk team

Het werk is door de complexe doelgroep niet voor iedereen weggelegd, vindt Jamal. “Blijf jezelf, dat is mijn advies. Anders prikken ze daar zo doorheen. Het werk valt of staat ook met het team. Als je met collega’s een sterke eenheid vormt, dan lopen die jongens wel recht. Zelfs de moeilijkste jongens doen het bij ons heel goed.”

Goede arbeidsvoorwaarden

Hoewel het werk soms zeker zwaar kan zijn, staat daar ook wat tegenover. “De cao van de overheid is heel goed”, zegt Jamal. “En het rooster is ook fijn. Ik werk 36 uur, waarbij ik om de week een weekend werk. De week waarin ik geen weekenddienst heb, is lekker rustig. Dan werk ik maar twee of drie dagen. Nachtdiensten hebben we niet op onze afdeling.” Verder prijst Jamal het inwerktraject. “Je loopt de eerste weken mee. Dan kun je echt goed ontdekken of het werk wat voor je is. Ook krijg je nog een opleiding van drie weken. Je leert dan over bijvoorbeeld het jeugdstrafrecht.”

Inrichtingsverantwoordelijke

Samen met een senior collega werkt Jamal teamoverstijgend. “We hebben korte lijnen met het afdelingshoofd en de gedragswetenschapper. En is er een keer geen afdelingshoofd aanwezig? Dan ben ik inrichtingsverantwoordelijke. Bij incidenten en calamiteiten hak ik dan knopen door. Want tijd om even te overleggen is er niet als er een incident plaatsvindt.
In dat opzicht heb ik soms best een spannende baan.”

Interesse in een baan als pedagogisch medewerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Actuele vacatures
Er zijn op dit moment geen vacatures.