Er zit meer achter het werk van André

"Hij zei tegen mijn zoon: Weet je wel wat je vader voor mij betekend heeft?"

Van onderhoudsmonteur tot pedagogisch medewerker in een jeugdinrichting. Het is het opmerkelijke carrièrepad van André. In de jaren negentig hing hij zijn gereedschap aan de wilgen en startte hij bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Eerst in de beveiliging, toen als penitentiair inrichtingswerker met een volwassen doelgroep en sinds 2005 met jeugdige delinquenten. “Die hebben hun leven nog voor zich.”

André
Zorg, welzijn & behandeling
(Senior) forensisch begeleider jeugdPedagogisch medewerker

André werkt als pedagogisch medewerker bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt

Stap voor stap

André heeft in de afgelopen jaren al op veel afdelingen in De Hartelborgt gewerkt. Van jongens en meiden in crisis tot jongeren met ernstige gedragsproblematiek. Niet de makkelijkste doelgroepen. “Er zitten soms echt schrijnende gevallen bij”, vertelt hij. “Maar elk klein stapje is een overwinning. En dat kan echt om heel simpele dingen gaan, zoals een douche nemen, je tanden poetsen of je kamer opruimen. Er komt veel op mijn mentorkids af. Ik steun ze ook als ze bijvoorbeeld een moeilijk gesprek hebben met een advocaat of psycholoog.”

Karatetraining

Het contrast tussen de jongeren op zijn afdeling en de kinderen die André in zijn vrije tijd karatetraining geeft, kan haast niet groter zijn. “Maar die afwisseling vind ik juist leuk”, vertelt hij. “Mijn ervaring op de karateschool is ook een van de redenen waarom ik koos voor de jeugdinrichting. Jongeren hebben de toekomst. Ik vind het waardevol als ik iets voor hen kan betekenen.” Dat blijkt ook wel uit de praktijk. “Regelmatig bellen er jongens of meiden op die hier gezeten hebben. Om te laten weten hoe het met ze gaat. En soms om ons te bedanken. Dat is fijn om terug te horen.”

Oude bekende op het terras

Eén verhaal herinnert André zich nog goed. “Ik zat met mijn vrouw en zoon op een terras in Amsterdam. Ineens werd ik herkend door een jongen die vroeger bij mij op de groep zat. Hij vertelde hoe goed het nu met hem ging. Toen begon hij met mijn zoon te praten. Zei hij tegen hem: ‘Weet je wel wat je vader vroeger voor mij betekend heeft?’ Dat vond ik heel bijzonder.”

Je loopt altijd wel tegen dingen aan. De jeugd van nu is heel anders dan tien jaar geleden.

Bijscholing

Natuurlijk gaat het allemaal niet vanzelf”, zegt André. “Je loopt altijd wel tegen dingen aan. De jeugd van nu is heel anders dan tien jaar geleden. Gelukkig krijgen we veel bijscholing en psycho-educatie. Hier leer je bijvoorbeeld over hoe je met autisme omgaat en hoe je seksualiteit bespreekbaar maakt met jongeren.” Ook vaste prik: EHBO, fitheidstesten en fysieke weerbaarheid. “Want als er wat gebeurt, moet je er wel staan.

Teamspirit

André werkt 36 uur en draait om de week een weekenddienst. Een prima werk-privébalans, zo vindt hij. Teamspirit op alle fronten, dat waardeert André ook aan De Hartelborgt. “Je hebt elkaar nodig om die kids zo goed mogelijk op weg te helpen.”

Interesse in een baan als (Senior) forensisch begeleider jeugdPedagogisch medewerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Actuele vacatures
Er zijn op dit moment geen vacatures.