Er zit meer achter het werk van Hugo

"Er samen met collega’s voor zorgen dat mensen re-integreren in de maatschappij: dat maakt mij trots"

Patiënten zo goed mogelijk begeleiden, waarbij veiligheid altijd voorop staat. Met dat doel gaat Hugo elke dag naar zijn werk. Borderline, psychoses en verslavingen: als medewerker geïntegreerde beveiliging in forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek heeft hij te maken met een uitdagende doelgroep. Dagelijks werkt hij met mensen bij wie het gedrag snel kan omslaan. Daarom heeft hij oog voor afwijkende patronen en opvallende signalen. Ook is hij aanwezig op plekken of bij activiteiten waar extra behoefte aan veiligheid is. Zo kan hij veel voor patiënten en collega’s betekenen.

Hugo
Beveiliging
Beveiliger
Oostvaarderskliniek

Hugo werkt als medewerker geïntegreerde beveiliging in forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek

Meer vastigheid

Zo’n tien jaar geleden kon je Hugo tijdens een avondje stappen tegen het lijf lopen. Hij was namelijk horecaportier, vertelt hij. “Weinig stabiliteit en vooral ’s nachts werken: het brak me op. Toen ik hoorde over beveiligingswerk in gevangenissen, werd ik meteen enthousiast. Net als mijn familieleden, die me regelmaat gunden. Ik solliciteerde en kreeg de baan! Dat betekende een vast rooster, inspraak bij het opstellen van de planning én goede arbeidsvoorwaarden. Ik begon bij de penitentiaire inrichting Amsterdam Over-Amstel, ook wel bekend als de Bijlmerbajes. Hier mocht ik een werk-leertraject volgen tot gevangenisbewaarder. Ik werkte onder andere in de torens op de meldkamer voor de locaties het Veer en de Singel. Erg interessant, want op die laatste locatie bevindt zich de landelijke psychiatrische crisisafdeling van het penitentiair psychiatrisch centrum Amsterdam. Nu werk ik twee jaar bij de Oostvaarderskliniek, waar ik de kans krijg om jaarlijks een cursus of opleiding te volgen. Mijn nieuwe uitdaging? De mbo 3-opleiding tot coördinator.“

Maatwerk en afwisseling

Zijn baan biedt regelmaat, terwijl de invulling ervan juist lekker afwisselend is. Hugo: “Ik heb te maken met diverse populaties die verschillende behandelingen nodig hebben. De behoeftes van iemand met een psychose zijn anders dan die van iemand met een verslaving. Als je werkt met ter beschikking gestelden is geen dag hetzelfde. Dat maakt mijn functie enorm interessant. Ook mijn werkzaamheden zijn divers. Daar waar de veiligheid mogelijk in het gedrang komt, ben ik aanwezig. Zoals bij gesprekken tussen een patiënt en zijn of haar behandelaar, gedurende sport- en eetmomenten of wanneer we iemand naar de separeerruimte brengen. Door afwijkende patronen tijdig op te merken, zorg ik samen met mijn collega’s dat we op de juiste plekken en tijden aanwezig zijn. Zo zorgen we voor een veilige omgeving. Het signaleren van afwijkende patronen noemen we ook wel forensische scherpte.”

Alle medewerkers hebben een alarmknop. Als ze zich in een onveilige situatie bevinden, drukken ze op deze knop en wordt mijn team gealarmeerd.

Veiligheid voorop

De Oostvaarderskliniek heeft een crisisafdeling en een Forensische Verslavingskliniek, waar patiënten in een beschermde omgeving intensieve behandelingen en veel ondersteuning krijgen. Dit zijn mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen en een verslaving, psychiatrische aandoening en/of sociale problemen hebben. Hugo legt uit hoe hij veiligheid in deze omgeving creëert. Alle medewerkers hebben een alarmknop. Als ze zich in een onveilige situatie bevinden, drukken ze op deze knop en wordt mijn team gealarmeerd. We komen dan meteen in actie. Om te zorgen dat we optimaal kunnen ingrijpen, volgen we jaarlijks onderhoudstrainingen, onder andere om onze fysieke vaardigheden, inzetbaarheid in het team voor bijzondere calamiteiten en kennis van bedrijfshulpverlening te verbeteren. Daarnaast doe ik dagelijks intakes met nieuwe patiënten, voer ik controles uit en loop ik mee naar de afdeling. Ook sta ik wel eens op de groep en breng ik patiënten naar de separatie als ze niet voor rede vatbaar zijn. En gaat iemand met verlof? Dan registreer ik op een signalementenkaart hoe diegene eruitziet én op een verlofkaart wanneer diegene vertrekt. Bij terugkomst check ik beide kaarten. Verder werk ik in de meldkamer, waar ik toezicht houd via camera’s en de intercom en telefooncentrale bedien. Ik ben de schakel tussen beveiligers, het overige personeel en patiënten in de kliniek. Door aandacht te geven en te luisteren, los ik problemen op.“

Uitdagende doelgroep

Mensen met risicovol gedrag of psychiatrische problemen. Daar zet Hugo zich het liefst voor in. “De doelgroep heeft me vanaf het begin geraakt. Ik werk zowel in de Oostvaarderskliniek als in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrische observatiekliniek. In dit centrum maak ik het begin van het proces mee en leer ik veel over de patiënten, die ik daarna soms bij de Oostvaarderskliniek tegenkom. In de Oostvaarderskliniek verblijven ze soms wel jaren, waardoor ik ze goed leer kennen. Ik heb contact met patiënten van wie het gedrag snel kan omslaan. Het ene moment zijn ze erg rustig en vriendelijk, het andere moment staan ze totaal niet voor zichzelf in. Dat kan gebeuren doordat ze teveel prikkels krijgen. Deze onvoorspelbaarheid geeft me energie. Het zorgt ervoor dat ik scherp blijf en het maakt mijn werkdagen afwisselend.”

Dankbaar werk

De patiënten zitten hier niet voor niks”, vertelt Hugo. Toch voelt hij sympathie voor ze. “Ervaring heeft me geleerd dat mensen meestal niet voor dit leven kiezen. Elke patiënt heeft zijn of haar eigen verhaal. Met daarin zware thema’s als misbruik en verlies van een kind. Deze verhalen houden me bezig en geven me nóg meer motivatie. Motivatie om patiënten te zien en te horen. En om ze toekomstperspectief te bieden. Dit doe ik door in verbinding te staan met zowel de patiënten als mijn collega’s. We overleggen regelmatig en denken mee over manieren waarop we ons werk naar een hoger plan kunnen tillen.

Interesse in een baan als beveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.