Er zit meer achter het werk van Danny

“De bijzondere werkomgeving, afwisselende ziektebeelden en grote mate van zelfstandigheid maken mijn baan uniek”
Na zestien jaar als verpleegkundige in de ggz te hebben gewerkt, was Danny toe aan een nieuwe uitdaging. Een oud-collega wees hem op de vacature voor justitieel verpleegkundige. Een eyeopener voor Danny, want hij wist niet eens dat deze baan bestond. Hij solliciteerde en werd meteen aangenomen. Nu werkt hij al bijna een jaar bij de penitentiaire inrichting Sittard. Hier vormt hij met een multidisciplinair team de medische dienst. Hoe hem dat bevalt? Hij vertelt het je graag.
Danny
Zorg, welzijn & behandeling
Justitieel Verpleegkundige
PI Sittard

Danny werkt als justitieel verpleegkundige bij penitentiaire inrichting Sittard

Een unieke werkomgeving

“Een baan als deze vind je nergens anders”, vertelt Danny enthousiast. “De werkomgeving is echt uniek. In de penitentiaire inrichting Sittard hebben we verschillende afdelingen. Mijn focus ligt bij het huis van bewaring, waar mannen wachten op het oordeel van de rechter. De doelgroep is ontzettend divers. Op het gebied van zowel leeftijd als cultuur, afkomst en religie. Ook de communicatie op deze afdeling biedt volop uitdaging. Mensen verblijven hier soms maar twee weken, waardoor het contact erg vluchtig is. Verder komt het regelmatig voor dat we elkaar spreken met behulp van de tolkentelefoon. En mijn planning? Die kan ieder moment veranderen. Bijvoorbeeld bij escalaties, of als iemand onwel wordt.”

Heel anders dan ik gewend was

“Mijn werk kreeg hier een hele andere wending. Waar ik in de ggz continu bij de patiënten was, sta ik nu meer op de achtergrond. Op de afdelingen hangen brievenbussen waar arrestanten verzoeken kunnen indienen, onder andere op het gebied van herhaalmedicatie, doorverwijzingen of de behandeling van geestelijke en lichamelijke gezondheidsklachten. Deze verzoeken verzamel en beoordeel ik samen met mijn collega’s van de medische dienst. Want wat heeft er prioriteit? En wie pakt welk verzoek op? Daarna bezoek ik de afdeling, of roep ik mensen op voor een controle. Ik luister naar de klachten, doe onderzoek en zet waar nodig vervolgacties uit. Hierbij krijg ik veel zelfstandigheid. Aan mij de taak om goed te verantwoorden waarom ik bepaalde beslissingen neem. Klinisch redeneren heet dat.”


Kijken door een verpleegkundige bril

“Mijn doel? Mensen mentaal en fysiek optimaal ondersteunen”, vertelt Danny. “Ik wil niet weten wat ze gedaan hebben, maar wel hoe ik ze kan helpen. Bij medische vraagstukken ben ik het eerste aanspreekpunt. Ik mag me dan tot op de bodem in de onderwerpen verdiepen. Ontzettend leuk is dat. Ook verzorg ik de medische intake waarbij ik de gezondheid van nieuwe gedetineerden check op fysiek en mentaal gebied. Verder regel ik dat de juiste medicatie wordt besteld en voer ik verpleegtechnische handelingen uit. Denk aan zwachtelen, wonden verzorgen en bloedprikken.”

Er valt hier heel veel te leren

De ervaring die Danny heeft als verpleegkundige komt in zijn huidige rol goed van pas. Tegelijkertijd blijft hij dagelijks leren. “Van verslavingen tot gezwikte enkels: er komt hier van alles voorbij”, vertelt Danny. “Ook werk ik in een multidisciplinair team met onder anderen verpleegkundigen, psychologen, een huisarts, psychiater, tandarts en fysiotherapeut. We bespreken de dagelijkse gang van zaken en kunnen bij elkaar terecht voor advies. Verder schakel ik veel met de penitentiair inrichtingswerkers en complexbeveiligers. Zij informeren me regelmatig over het onderwerp veilig werken. Daarnaast mag ik binnenkort de opleiding tot justitieel verpleegkundige volgen. Ik heb er nu al zin in om mijn kennis op onder andere somatisch en juridisch gebied te verbreden.”

Goede arbeidsvoorwaarden

“Mijn werk-privébalans? Die is top. Doordat ik vier werkdagen van negen uur maak, heb ik wekelijks een extra dag vrij. Ideaal is dat. Ook heb ik een regelmatig rooster en werk ik zogezegd op kantoortijden. Eens per maand ben ik op zaterdag aan de slag, maar daarvoor krijg ik een mooie toeslag. Wat dat betreft hebben we een hele goede cao. Tot slot vind ik de werksfeer erg prettig. We communiceren volop, springen waar nodig bij en durven elkaar aan te spreken en vragen te stellen. En wil ik iets nieuws leren of ontdekken? Dan denkt het hoofd van de afdeling Zorg met me mee.”
Interesse in een baan als justitieel Verpleegkundige?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.