Er zit meer achter het werk van Vincent

"De combinatie van somatiek en psychiatrie maakt mijn werk uitdagend en uniek"

Zelfstandig spreekuren draaien. In multidisciplinaire teams samenwerken met onder meer artsen en psychiaters. De uitdagende en zeer diverse doelgroep. De bijzondere combinatie van somatiek en psychiatrie. Volgens Vincent zijn het nog niet eens álle voordelen van zijn baan als justitieel verpleegkundige bij de penitentiaire inrichting (PI) Haaglanden. “Mijn werk is elke dag anders en uitdagend. Ik vind het zó leuk dat ik dit met gemak tot mijn 65ste volhoud.”

Vincent
Zorg, welzijn & behandeling
Justitieel Verpleegkundige
PI Haaglanden

Vincent werkt als Justitieel verpleegkundige bij penitentiaire inrichting Haaglanden

Geen seconde spijt

Voordat Vincent zeven jaar geleden bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) begon, werkte hij ruim vijftien jaar als verpleegkundige op de hartbewaking in een regulier ziekenhuis. “Ook een prachtige baan. Toch heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap naar DJI. Tijdens de eenjarige post-hbo-opleiding tot justitieel verpleegkundige, die je standaard aangeboden krijgt, leer je bijvoorbeeld over verslavingszorg, psychiatrie en alles wat bij detentie komt kijken. Daarna kun je binnen DJI alle kanten op. Ik heb ook meer verantwoordelijkheden dan in een regulier ziekenhuis en het werk is vooral heel afwisselend. En nog een voordeel: ik draai alleen dag-, en geen late, nacht- en weekenddiensten."

Somatiek en psychiatrie

PI Haaglanden bestaat uit het penitentiair psychiatrisch centrum, de tribunalen en het justitieel centrum voor somatische zorg. Vincent: “Ik werk op de medische dienst van het penitentiair psychiatrisch centrum in Den Haag. Hier verblijven ongeveer honderdvijftig psychiatrische patiënten die een delict hebben gepleegd. Deze doelgroep geeft mijn werk een extra dynamiek. Wij van de medische dienst zijn er voor de somatische maar ook psychiatrische klachten. Denk aan het herkennen van psychotisch gedrag of dreigende ontregeling. Word ik bijvoorbeeld geroepen omdat iemand gevallen is of buikpijn heeft? Dan moet ik zelfstandig inschatten of de klachten puur somatisch zijn en er een ambulance moet komen, of dat de patiënt vanuit zijn psychiatrische ziektebeeld doet alsof. Daarnaast participeren we ook in een dwangbehandeling met bijvoorbeeld antipsychotica.”

Het is in dit werk belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. En dat je tijdens je spreekuren en bij spoedgevallen zorgvuldig en snel een inschatting kunt maken van de situatie.

Stevig in je schoenen

Het is in dit werk belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. En dat je tijdens je spreekuren en bij spoedgevallen zorgvuldig en snel een inschatting kunt maken van de situatie. Er komt ook best veel administratie bij kijken. In een regulier ziekenhuis is een goede dossiervorming natuurlijk ook belangrijk, maar hier ligt dat nóg gevoeliger omdat de rechtspraak erbij betrokken bij is. Advocaten raadplegen bijvoorbeeld onze documentatie, dus het is heel belangrijk dat het allemaal klopt. Zo beschrijf ik niet alleen welke medicatie iemand bijvoorbeeld krijgt, maar licht ik ook zorgvuldig toe waarom en wat de effecten zijn. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Ik werk nauw en heel fijn samen met mijn dertien collega’s van de medische dienst. En natuurlijk met de behandelgroep. Rondom elke patiënt staat een groot team van specialisten van verschillende disciplines.

Internationaal gerechtshof

PI Haaglanden huisvest ook detentie-units van de Internationale Tribunalen en het Internationaal Strafhof. Wat Vincents baan een extra dimensie geeft, is dat hij en zijn collega’s ook hier worden ingezet op de medische dienst. “Hier gaat het niet om psychiatrisch patiënten, maar om mensen die in afwachting zijn van hun straf door het internationaal gerechtshof. Deze unit heeft zijn eigen medische dienst, maar wij ondersteunen hierbij en vallen in als dat nodig is. Dat maakt mijn werkt nóg afwisselender.”

Trainingen van en aan collega’s

Vincent ziet de toekomst positief tegemoet. “Ik wil hier blijven werken tot mijn pensioen. Er staat bovendien van alles op stapel waar ik naar uitkijk, zoals de nieuwbouwplannen voor het justitieel centrum voor somatische zorg (JCvSZ) en de PI. Daar komt bij dat de medische dienst en het JCvSZ meer gaan samenwerken. We zijn dus continu bezig om ons verder te ontwikkelen. Ikzelf geef ook reanimatietrainingen aan collega’s. Ook neem ik deel aan werkgroepen. Zo hebben we allemaal onze eigen aandachtsgebieden. De ene collega weet veel over protocollen, de andere praat ons bij over de ontwikkelingen rondom de apotheek. Dat houdt het vak interessant. Als justitieel verpleegkundige ben je nooit uitgeleerd,”

Interesse in een baan als justitieel Verpleegkundige?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.