Er zit meer achter het werk van Wendy

“Zo veel variatie vind je nergens”
Verpleegkundige. Dat is wat Wendy doet binnen de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn. “Dan ben je binnen de muren van de gevangenis héél breed bezig.” Wendy verleent zorg in alle maten en soorten: van psychiatrisch tot somatisch. En alles wat daartussen zit. Die diversiteit maakt het voor haar leuk, dynamisch en interessant: “Je weet nooit wat je vandaag tegenkomt.”
Wendy
Zorg, welzijn & behandeling
Justitieel Verpleegkundige
PI Alphen aan den Rijn

Wendy werkt als justitieel verpleegkundige bij penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn

“Een gedetineerde met een hulpvraag, help ik zo goed mogelijk.” Geen verschil dus of je een kruimeldief voor je hebt of een crimineel met een moord op z’n geweten? “Ik heb weinig interesse in wat iemand op z’n kerfstok heeft. Wij zeggen hier vaak: ze zitten hier niet voor zweetsokken. Ik benader elke gedetineerde gewoon als mens, als een persoon met z’n eigen vragen en zorgen.”

Soms wat spanning, nooit gevaarlijk

Natuurlijk zijn er wel eens spanningen in Wendy’s spreekkamer – van schelden tot agressief gedrag, al is het nooit uit de hand gelopen. “Maar,” zegt ze nuchter, “dat gebeurt ook in een gewoon ziekenhuis. Binnen de muren van de gevangenis voel ik me beter beschermd: hier staat een toezichthouder pal naast m’n deur. Ik kan hem waarschuwen met één druk op de knop.” Van extra stress heeft Wendy geen last, ze geniet vooral van de diversiteit in haar werk: “Het is hier een mini-maatschappij. De één zit er kort, omdat hij z’n verkeersboete niet betaalt, de ander levenslang voor een ernstig vergrijp. Dat maakt mijn werk afwisselend, ik vergelijk mijn werkplek wel eens met een Huisartsenpost Plus.”

Ik benader elke gedetineerde gewoon als mens, als een persoon met z’n eigen vragen en zorgen.

Volop kans je te ontwikkelen

“Ik wil hier nooit meer weg, ook omdat ik me hier volop kan ontwikkelen. Ik kan bijvoorbeeld een opleiding volgen voor gespecialiseerd verpleegkundige. Of ik kan solliciteren op een functie, waarin je zorgt dat de gedetineerde die vrijkomt ook buiten de poort de juiste medische zorg krijgt. Of ik kan een totaal andere kant op en bijvoorbeeld als Casemanager aan de slag gaan. Binnen PI Alphen en de overkoepelende organisatie Dienst Justitiele Inrichtingen kan je echt alle kanten op.”

Interesse in een baan als justitieel Verpleegkundige?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.