Er zit meer achter het werk van Thijs

"Pro Justitia rapportage is diagnostiek op het scherpst van de snede"
Voordat hij aan zijn studie begon was psycholoog Thijs al gefascineerd door de vraag: waarom is de ene persoon in staat tot grensoverschrijdend gedrag, en de ander niet, terwijl de omstandigheden hetzelfde zijn? Hij volgt als GZ-psycholoog de opleiding pro Justitia rapportage bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Thijs
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Thijs is GZ-psycholoog bij het NIFP

Tijdens het schrijven van de eerste rapporten werd Thijs al snel duidelijk dat het NIFP bij uitstek de plek is om alles te weten te komen over de forensische psychologie. Thijs werkt inmiddels 13 jaar als rapporteur. "Het is verantwoordelijk werk", benadrukt Thijs. "Je moet heel zeker zijn van je zaak als je een advies uitbrengt. De rechter moet er mee verder kunnen, en voor de onderzochte is het rapport vaak bepalend voor de toekomst." Thijs omschrijft het rapporteren als fascinerend maar zeker niet gemakkelijk: "Ik noem dit vak wel eens diagnostiek op het scherpst van de snede. Het is een ingewikkeld speelveld. Er spelen vaak veel factoren mee: middelengebruik, iemands opvoeding en de omgeving waarin iemand verkeert."

Veiligheid waarborgen en perspectief bieden

Pro Justitia rapportages kunnen ook betrekking hebben op de vraag of de terbeschikkingstelling van een onderzochte moet worden verlengd. Thijs: "Die zaken kunnen soms best lastig zijn. Ik heb onlangs iemand onderzocht die al 20 jaar in de tbs zit. Je wilt zo iemand het liefst perspectief bieden. Maar aan de andere kant moet onder alle omstandigheden de veiligheid van de maatschappij gewaarborgd blijven. Ja natuurlijk, dat levert druk op. Maar tegelijkertijd merk je ook dat het belangrijk is wat je doet."

Kennis bijspijkeren

Het NIFP is dé plek voor gedragsdeskundigen die interesse hebben in het forensische veld. Thijs vertelt: "Er wordt hier wetenschappelijk onderzoek gedaan, waar je als gedragsdeskundige een rol in kunt spelen. Ook organiseert het NIFP opleidingen. Uiteraard is er de pro Justitia opleiding maar er zijn ook diverse andere trainingen en opleidingen. Je kunt je kennis dus steeds blijven bijspijkeren."

Niet hiërarchisch

"Het werken binnen een organisatie waar veel andere forensisch deskundigen actief zijn heeft voordelen", meent Thijs. "Het NIFP is een platte, weinig hiërarchische organisatie. Als je er deel van uitmaakt en rapporteert in een dienstverband, dan ken je de collega-gedragsdeskundigen en de juristen bij naam en van gezicht. Je loopt makkelijk bij elkaar binnen om een vraag te stellen of even te sparren. Als éénpitter kan het soms best eenzaam zijn. Binnen het NIFP merk ik dat ik echt deel uitmaak van een groter geheel."

Goede aanvulling

Thijs heeft naast zijn werk als rapporteur een eigen behandelpraktijk. Hij vindt dit een goede combinatie omdat de werkvelden elkaar aanvullen. Thijs legt uit: "Als pro Justitia rapporteur weet ik veel van diagnostiek. Als behandelaar van de therapieën die er zijn en wat werkt in welke situatie. In de pro Justitia rapportages geef ik advies over de benodigde zorg, en dan is kennis van de therapieën zinvol. En als behandelaar is het weer goed kennis van diagnostiek te hebben."

Er wordt hier wetenschappelijk onderzoek gedaan, waar je als gedragsdeskundige een rol in kunt spelen. Ook organiseert het NIFP opleidingen. Uiteraard is er de pro Justitia opleiding maar ook diverse andere trainingen en opleidingen. Je kunt je kennis dus steeds blijven bijspijkeren 

Vacature!

Spreekt het jou aan om als GZ-psycholoog aan de slag te gaan? Bekijk dan de vacature voor psycholoog. Daarnaast kan je, zoals Thijs het ook omschrijft, voor het NIFP als pro Justitia rapporteur werken. Hier lees je meer over de functie en mogelijkheden als pro Justitia rapporteur. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met het NIFP via dit e-mailadres: nifp@dji.minjus.nl. We horen graag van je!

Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.