Er zit meer achter het werk van Femke

“Waarom wordt iemand een Jihad-strijder?”
Femke is in 2007 gestart als rapporteur bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Eerst onder begeleiding van een ervaren rapporteur, daarna zelfstandig. Ze doet het werk al jaren met plezier, naast een opvallend groot aantal andere werkzaamheden. Ze is namelijk naast rapporteur ook behandelaar en programmaleider bij het Centrum voor Psychotherapie, promoveert momenteel op een instrument om verstandelijke beperkingen te meten en is docent aan postdoctorale opleidingen van het RINO (RINO Amsterdam biedt opleiding en inspiratie aan GGZ-professionals).

Femke
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Femke is pro-justitia rapporteur bij het NIFP

In de loopt van de tijd is Femke zich blijven ontwikkelen als rapporteur en blijven leren. “Ik houd niet van stilzitten”, vertelt Femke. "Ik ben ook PIJ-zaken en tbs-verlengingszaken gaan doen. Een tijdje geleden zijn daar onderzoeken naar verdachten van terrorisme en extremisme bij gekomen.” Voor de laatste soort onderzoeken biedt het NIFP speciale cursussen aan. Femke: “Ik vind het een fascinerend terrein. Waarom wordt iemand een jihadstrijder? Wat beweegt zo iemand? De opleiding van het NIFP heeft mij echt geholpen meer te weten te komen over bijvoorbeeld wat geloof is, en wat cultuur.”

In de loop van de tijd ben ik veel te weten gekomen over verschillende culturele achtergronden. We zijn het bijvoorbeeld gewend dat iemand blijft ontkennen van een delict, ookal is het overduidelijk dat iemand dat delict heeft gepleegd. In sommige culturen wordt bekennen namelijk als brutaal gezien, alsof je geen schaamte kent voor het delict.

Verschillende culturele achtergronden

Als pro Justitia rapporteur krijgt Femke met een andere doelgroep te maken dan als behandelend psycholoog. Femke legt uit: “Dat maakt het rapporteren extra interessant. Ik vind het leuk dat ik door te rapporteren met een diverse groep mensen werk. Ik ben in de loop van de tijd veel te weten gekomen over verschillende culturele achtergronden. We zijn het bijvoorbeeld gewend dat iemand blijft ontkennen van een delict, ookal is het overduidelijk dat iemand dat delict heeft gepleegd. In sommige culturen wordt bekennen namelijk als brutaal gezien, alsof je geen schaamte kent voor het delict.”

Onderzochte als ontvanger van het rapport

Het rapport wordt in eerste instantie voor de rechter geschreven, maar Femke ziet de onderzochte als een bijna even belangrijke ontvanger. Femke: “De onderzochte moet zich er als het ware in durven herkennen. Iemand moet dit rapport over zichzelf kunnen aanhoren, kunnen begrijpen. Dat is zeker mijn doel bij het schrijven er van. Soms ben je ook het eerste contact dat een verdachte met een psycholoog heeft, en dat moet je zo min mogelijk negatief besmetten. “

Zwaarwegende beslissingen

Als rapporteur kan je een voorkeur aangeven voor het type zaken dat je doet. Femke neemt graag de meer ingewikkelde zaken op zich. “Ik houd van diagnostisch puzzelen en ontrafel graag wat iemand beweegt. Ingewikkelde zaken brengen grote, zwaarwegende beslissingen voor de rapporteur met zich mee. Daarom ben ik ook zo blij met de ondersteuning vanuit het NIFP. Er is altijd wel een jurist beschikbaar om de zaak mee te doorspreken. Ik doe mee aan intervisie-bijeenkomsten, maar kan ook gewoon eens een gedragsdeskundige van het NIFP bellen om te brainstormen. Daar wordt het rapport alleen maar beter van.”

Vacature!

Spreekt het jou aan om als GZ-psycholoog aan de slag te gaan? Bekijk dan de vacature voor psycholoog. Daarnaast kan je, zoals Femke het ook omschrijft, voor het NIFP als pro Justitia rapporteur werken. Hier lees je meer over de functie en mogelijkheden als pro Justitia rapporteur. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met het NIFP via dit e-mailadres: nifp@dji.minjus.nl. We horen graag van je!

Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.