Er zit meer achter het werk van Nikki en Lara

"Het is een bijzonder spanningsveld waarin je het goed wilt doen voor de patiënt en voor de buitenwereld"
Nikki en Lara werken beide bij de Oostvaarderskliniek in Almere. Een forensisch psychiatrisch centrum, onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen. In deze kliniek staan tbs-patiënten met aantoonbaar risicovol gedrag onder behandeling. Nikki krijgt als hoofd behandeling ondersteuning van Lara. Lara heeft de ambitie om zelf door te groeien van assistent hoofd behandeling naar hoofdbehandelaar en krijgt volop ondersteuning om daar naartoe te werken. Deze manier van samenwerken is in het leven geroepen om de druk op de GZ-psychologen te verlichten en creëert een opening voor basispsychologen om zich verder te ontwikkelen.
Nikki en Lara
Zorg, welzijn & behandeling
Behandelcoördinator
Oostvaarderskliniek

Nikki en Lara werken als hoofd behandelaar en assistent hoofd behandelaar bij de Oostvaarderskliniek

Wat zijn de voordelen van deze manier van samenwerken?

Lara: “Ik werk sinds januari 2023 als assistent hoofd behandeling in de Oostvaarderskliniek. In de samenwerking met Nikki krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden en help ik haar om alle taken op te pakken. De werkdruk kan best hoog zijn, dus is het prettig als we het werk onderling kunnen verdelen. Bovendien gaat Nikki binnenkort met zwangerschapsverlof, dus is het voor haar wel fijn dat ze steeds meer werk kan overdragen.” Nikki: ”Het is fijn dat ik als hoofd behandeling een assistent naast me heb staan. Binnen andere klinieken wordt er ook via deze constructie gewerkt en dat is best succesvol. Ik heb als regievoerder bijvoorbeeld meer ruimte om ook administratieve taken uit te voeren, omdat we samen aan een dossier werken. Bovendien is het fijn dat er iemand naast je staat die kritisch meedenkt en met wie je samen de verantwoordelijkheid van de patiënten draagt.”

Het is een bijzonder spanningsveld waarin je het goed wil doen voor de patiënt en voor de buitenwereld. Want je weet dat patiënten een gevaar kunnen vormen voor anderen. Ik zie het als onze opdracht om daar scherp op te zijn, omdat we ze weer terug willen laten keren in de maatschappij. Maar alleen als het verantwoord is natuurlijk.

Waarom zijn ontwikkelingsmogelijkheden belangrijk voor jullie?

Nikki: “Ik heb er al een hele carrière bij DJI op zitten en ben steeds verder gegroeid. Ongeveer 10 jaar geleden ben ik begonnen als stagiaire in een gevangenis waar ik werkte met stelselmatige daders. Na een stage van een jaar ben ik gestart als sociotherapeut bij de Oostvaarderskliniek, de locatie waar ik momenteel ook werkzaam ben. In de tussentijd heb ik nog in de PPC in Amsterdam gewerkt, beter bekend als de Bijlmerbajes. Daar heb ik de opleiding tot GZ-psycholoog afgerond en nu ben ik weer terug in Almere. Het kenmerkt DJI dat we medewerkers intern opleiden. Daar is veel aandacht en ruimte voor. Datzelfde geldt voor vakinhoudelijke ontwikkelingen. We geven opleidingen in andere behandelmethodieken om een passend antwoord te vinden op hoe we mensen het beste kunnen behandelen. Dat hangt sterk samen met de ontwikkelingen in het vakgebied.”
Lara: “Ons vakgebied is bovendien erg in ontwikkeling. De methodes die hier een aantal jaar geleden nog werden gedaan, zijn vaak nu alweer achterhaald. Zo snel gaat het. Bijblijven is daarom enorm belangrijk om ons werk goed te kunnen doen. Dat doen we bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen. De interne opleiding tot GZ-psycholoog duurt 2 jaar en is een combinatie van werken en leren. Een dag in de week is dan een studiedag. Binnen de Oostvaarderskliniek zijn er ieder jaar 2 opleidingsplekken, waarvan ik er hopelijk eentje mag invullen.” Nikki vult aan: ”Binnen de kliniek hebben we ook een afdeling voor diagnostiek en behandeling waar basispsychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen werken. Naast de GZ-opleiding zijn er bovendien opleidingstrajecten tot psychotherapeut en klinisch psycholoog. Er zijn ook collega’s die er naast hun baan bij DJI, nog een eigen praktijk naast hebben. Die combinatie is ook gewoon mogelijk en geeft aan hoe men hier als werkgever medewerkers de ruimte biedt.”

Hoe is het om met tbs-patiënten te werken?

Lara: “Laat ik vooropstellen dat ik me niet onveilig voel in mijn werk. We werken met het hele team samen, denken goed na over wat we doen en vooral hóe we het doen. We zijn regelmatig in overleg over risico’s en hoe we die zo klein mogelijk kunnen houden. Daar gaan we heel bewust mee om. Ook als we ons wel onveilig voelen, bespreken we dat en passen we eventueel ons beleid aan. Wat ik inhoudelijk interessant vind aan mijn functie is te ontdekken waar het delictgedrag vandaan komt. Het gedrag achter de mens vind ik erg interessant. Het moet natuurlijk ergens een oorsprong hebben.” Nikki: “Het is vooral een hele verantwoordelijke baan, dat maakt het interessant en uitdagend tegelijk. Vanuit mijn rol is het een soort puzzel die je legt, om te verklaren hoe een delict tot stand is gekomen. Wij adviseren rechters die op basis van onze kennis en inzicht een beslissing nemen. Het is een bijzonder spanningsveld waarin je het goed wilt doen voor de patiënt en voor de buitenwereld. Want je weet dat patiënten een gevaar kunnen vormen voor anderen. Ik zie het als onze opdracht om daar scherp op te zijn, omdat we ze weer terug willen laten keren in de maatschappij. Maar alleen als het verantwoord is natuurlijk.”

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden bij de Oostvaarderskliniek in Almere? Bekijk hier de openstaande vacatures zoals hoofd behandeling, gz-psycholoogbasispsycholoog en klinisch psycholoog. Voor een (digitaal) digitaal kopje koffie ben je ook meer dan welkom, neem daarvoor contact op met onze collega Marijke van Genabeek (Directeur Behandelzaken) via telefoonnummer 088 071 3000 of per e-mail _AERME-BMO@dji.minjus.nl We komen graag met je in contact!


Interesse in een baan als Behandelcoördinator?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.