Er zit meer achter het werk van Nanda

“Door mijn werk wordt de mens achter de patiënt zichtbaar”

Een veilige terugkeer van patiënten in de samenleving. Als hoofd behandeling maakt Nanda deze missie van forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek concreet, samen met haar collega’s, ketenpartners en natuurlijk de patiënten zelf. “Eigenlijk vergeet ik nooit een patiënt. We zijn minimaal een jaar betrokken bij een persoon en vaak nog veel langer. Daardoor bouwen we echt een band op.”
Nanda
Zorg, welzijn & behandeling
Psycholoog
Oostvaarderskliniek

Nanda is hoofd behandeling en gz-psycholoog bij de Oostvaarderskliniek

Outreach-team

“Al mijn halve leven werk ik met forensisch psychiatrische patiënten, deels bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en deels bij de ggz. Mijn hart ligt bij het resocialisatie-deel van een behandeling”, vertelt Nanda enthousiast. Haar baan sluit hier volledig bij aan; sinds 2018 is ze onderdeel van het Outreach-team. “Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor het transmuraal verlof. In deze fase verblijven patiënten langere tijd buiten de kliniek, bijvoorbeeld op een forensisch psychiatrische afdeling van een instelling of in een regionale instelling voor beschermd wonen. Dit betekent dat ik veel op pad ben, onderweg naar patiënten, ketenpartners, verlengingszittingen of evaluaties. Mijn auto is mijn kantoor”, lacht Nanda. “Al ben ik ook meerdere keren per week in de kliniek, bijvoorbeeld voor team- en patiëntoverleg.”

Een andere kant

Als een patiënt het transmuraal verlof goed heeft doorlopen, kan de kliniek proefverlof aanvragen. Uiteindelijk kan de rechter tot voorwaardelijke beëindiging van de tbs-maatregel besluiten. Tot die tijd is het Outreach-team betrokken. Nanda: “We zijn verantwoordelijk voor meerdere patiënten. Sommigen gaan relatief snel over naar proefverlof en een voorwaardelijke beëindiging van tbs, maar er zijn ook patiënten die we jarenlang begeleiden. Iedereen doorloopt een andere fase, dat maakt mijn werk heel divers. Wat ik vooral mooi vind? We begeleiden mensen buiten de muren, waardoor we personen van een heel andere kant zien. Laatst was ik op huisbezoek bij een patiënt en zijn gezin. Toen zag ik hem ineens als vader die zijn kind opvoedt. Dat maakt veel indruk, omdat de mens achter de patiënt zichtbaar wordt.”
Het is heel interessant om mensen te helpen bij een terugkeer in de samenleving en tegelijkertijd scherp te blijven op de risico's die resocialisatie met zich mee kan brengen.

Voelsprieten

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van patiënten die indruk op Nanda maakten. “Ik krijg nog steeds berichten van mensen die ik jaren geleden voor het laatst begeleidde, bijvoorbeeld als ze gaan trouwen of samenwonen. Zij hebben hun plek in de samenleving weer gevonden. Daar doe ik het voor.” Tegelijkertijd zijn niet alle trajecten rooskleurig. “Soms krijgen we telefoon van een ketenpartner vanwege een dreigende situatie met een patiënt. Of merken we dat transmuraal verlof niet werkt. Dan besluiten we bijvoorbeeld tot een time-out en keert iemand terug naar de kliniek. Het is in dit werk erg belangrijk dat je voelsprieten altijd aanstaan en dat je alert blijft op risico’s.”

Samen de klus klaren

Samenwerken is de sleutel tot succes, als je het Nanda vraagt. Met patiënten, ketenpartners én collega’s binnen de Oostvaarderskliniek. “Of het nu gaat om de sociotherapeuten, behandelrapporteurs, medewerkers patiëntenlogistiek of de andere hoofden behandeling: iedereen is ontzettend kundig en betrokken. Ook is iedere collega ervan overtuigd dat het belangrijk is om de klus – een veilige terugkeer van patiënten in de samenleving – samen te klaren. Ik kan dan ook altijd bij iemand terecht met mijn verhaal of een vraag. Naast de inhoud van het werk zijn de fijne collega’s voor mij de belangrijkste reden om hier te werken.”

Persoonlijke ontwikkeling

Wat de toekomst Nanda brengt? “Ik wil dit werk nog een hele tijd blijven doen. Ondanks dat ik al mijn halve leven met deze doelgroep werk, blijven patiënten me nog steeds verbazen en raken. Ook vind ik het heel interessant om mensen te helpen bij een terugkeer in de samenleving en tegelijkertijd scherp te blijven op de risico’s die resocialisatie met zich mee kan brengen. Die balans maakt mijn baan altijd weer uitdagend. Door mijn dagelijkse werk, maar zeker ook door de goede scholing, intervisie en coaching die DJI biedt, word ik steeds beter in het vak. Bij DJI is echt veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Gelukkig maar, want daardoor kunnen we goede stappen blijven zetten op het gebied van resocialisatie.”


Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden als GZ-psycholoog bij DJI? Hier vind je meer informatie: werkenbijdji.nl/gz-psycholoog.

Interesse in een baan als psycholoog?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.