Er zit meer achter het werk van Boy

"Als forensisch therapeutisch werker kun je iets voor een ander betekenen"

Nederland kent vier penitentiair psychiatrische centra (PPC): Den Haag, Vught, Zaanstad en Zwolle. Hier krijgen gedetineerden met psychische problemen of psychiatrische stoornissen de zorg en behandeling die ze nodig hebben. De forensisch therapeutisch medewerkers hebben hierin een belangrijk aandeel: zij staan de hele dag in contact met deze mensen. Boy kan erover meepraten. Hij maakte begin dit jaar de switch van de reguliere zorgwereld naar PPC Vught om als forensisch therapeutisch werker aan de slag te gaan. “Ik krijg er energie van om iets te kunnen betekenen voor een ander.”

Boy
Zorg, welzijn & behandeling
Zorg/behandel Inrichtingswerker
PI Vught

Boy werkt als forensisch therapeutisch mdw bij penitentiaire inrichting Vught

Boy werkt in het PPC Vught op de crisisafdeling. “Het doel van onze afdeling is om een gedetineerde patiënt zo snel mogelijk te stabiliseren. Zodat ze naar een andere afdeling binnen het PPC of de penitentiaire inrichting waar ze vandaan komen overgeplaatst kunnen worden. En soms zit hun detentietijd erop en komen ze vrij.” Samen met een collega is hij verantwoordelijk voor een groep van acht gedetineerden. “Iedereen heeft een vast programma, dat uit groeps- en individuele activiteiten bestaat, zoals luchten en sporten. Wij begeleiden ze hierbij en houden toezicht. Kortom: wij zien ze de hele dag. Ik merk dat verpleegkundig specialisten, psychologen en psychiaters hierdoor veel waarde hechten aan onze bevindingen en dat is prettig.”

Inspelen op het individu

Door de gevarieerde doelgroep met wie Boy werkt, is geen dag voor hem hetzelfde. “Die onvoorspelbaarheid, dat vind ik het leukste aan mijn werk. Je weet nooit hoe de dag gaat verlopen. Het wekmoment is hierbij een belangrijke graadmeter. Hoe zit iemand in zijn vel? Wat kunnen we die dag voor deze persoon betekenen? Er is niet één handleiding voor de hele groep; je speelt altijd in op het individu en levert gerichte zorg. Zo help je de ene persoon bij het aanbrengen van structuur in de dag, terwijl een ander juist meer behoefte heeft aan een praatje.”

Ik kende de gevangenis eigenlijk alleen uit films en wist niet goed wat ik kon verwachten.

Goede keuze

Via een bekende maakte Boy voor het eerst kennis met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Ik kende de gevangenis eigenlijk alleen uit films en wist niet goed wat ik kon verwachten. Toen ik ter kennismaking een dagje meeliep in Vught, merkte ik dat alles heel goed is geregeld. Zo staat de veiligheid van medewerkers hoog in het vaandel en gelden er duidelijke regels. Daarnaast merk ik dat ieders input in de organisatie voor procesverbeteringen wordt gewaardeerd. En dat je veel kansen krijgt om jezelf verder te ontwikkelen als je dat graag wilt. Het is een goede keuze geweest om naar DJI over te stappen.”

Interesse in een baan als zorg/behandel Inrichtingswerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Actuele vacatures
Er zijn op dit moment geen vacatures.