Er zit meer achter het werk van Ralph

"Het contact met patiënten vind ik het mooiste onderdeel van mijn werk"

Ralph werkt als behandelcoördinator in het penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) van Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden. In deze functie coördineert hij de zorg en behandeling van gedetineerde psychiatrische patiënten op een afdeling. Ralph: "Mijn interesse in de psyche wordt op haar wenken bediend. Nergens ben ik meer verscheidenheid in psychiatrische ziektebeelden tegengekomen."

Ralph
Zorg, welzijn & behandeling
Behandelcoördinator
PI Haaglanden

Ralph werkt als behandelcoördinator in het Penitentiaire Inrichting Haaglanden

"s Morgens hoor je in de media dat iemand is opgepakt. Een uur later kan diegene op mijn afdeling zijn geplaatst en is hij onderdeel van mijn werk." Als behandelcoördinator is Ralph verantwoordelijk voor de zorg en behandeling van gedetineerde psychiatrische patiënten. Hij werkt hierin samen met de psycholoog, psychiater en vaktherapeut. Daarnaast is er dagelijks contact met het afdelingshoofd en de zorg- en behandelinrichtingswerkers (ZBIW’ers). "Een zaak die publiekelijk bekend is, maakt het vakinhoudelijk spannend, maar het voelt ook als een grote verantwoordelijkheid. Ons werk ligt onder een vergrootglas. Wat je doet, maakt daar ontzettend veel in uit."

Overstap

Zo’n zes jaar geleden heeft Ralph de overstap gemaakt van Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige uit de reguliere geestelijke gezondheidszorg (GGZ) naar het PPC. De laatste twee jaar heeft hij intern een opleiding tot Verpleegkundig Specialist gevolgd. Met deze opleiding op zak is hij begonnen als behandelcoördinator. Ralph: "Van jongs af aan heb ik interesse in mensen die in de problemen komen, maar geen hulp vragen. Ik ben iemand die in het park afstapt op een verwarde zwerver op een bankje. Het lukt me dan om contact te krijgen en ze te helpen. Dat doe ik hier in het PPC ook. Mensen helpen die hier niet willen zijn. Ik voel dat ik hen echt iets te bieden heb."

Mensen die buiten doordraaien door drugs, drank of chaos, komen binnen de muren tot rust door structuur en regelmaat.

Van reguliere GGZ naar het PPC was voor Ralph best een omslag: "Een behandeling van psychiatrische patiënten binnen of buiten de justitiële muren is een groot verschil. De afstand naar de verleidingen van de buitenwereld is in een gevangenis groter. Het is wonderlijk genoeg namelijk niet altijd medicatie of behandeling waar mensen van herstellen. Vaak zijn ook de muren en het dagritme de onverwachte kracht in herstel bij gedetineerde psychiatrische patiënten. De samenleving is voor velen ingewikkeld en snel geworden. Mensen die buiten doordraaien door drugs, drank of chaos, komen binnen de muren tot rust door structuur en regelmaat. Waar vind je dat aanbod tegenwoordig nog?"

Binnen het PPC voelt Ralph de ruimte voor eigen inbreng. "Ik kan hier voor een deel zelfstandig mijn werk inrichten en ik kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van zorg in het penitentiaire werk. Ook heel positief vind ik dat veel collega’s blij zijn met adviezen van ervaren zorgprofessionals. Medewerkers van andere disciplines willen tools om met moeilijke mensen om te gaan."

Herstellen

"Het contact met de patiënten vind ik in dit werk het mooiste. Mijn interesse in de psyche wordt in het PPC op haar wenken bediend. Hier verblijven mensen met allerlei uiteenlopende achtergronden en ziektebeelden. Meer nog dan in de psychiatrie van buiten de muren. Daar worden vaak mensen opgenomen met een acute psychiatrische stoornis en zodra het directe gevaar voor henzelf of hun omgeving weg is, worden ze weer naar huis gestuurd. In het PPC behandel ik mensen die binnen de muren redelijk functioneren. Gedetineerden met bijvoorbeelde een persoonlijkheidsstoornis of autisme komen hier relatief vaak voor en je krijgt de tijd om de mensen te behandelen tot hun straf erop zit", zegt Ralph.

In dit werkveld krijgt Ralph vaak te maken met mensen die zijn vastgelopen in wantrouwen en frustratie: "Werken in het PPC is voor een groot gedeelte bemoeizorg. Ik help de patienten met het herstellen van familiebanden en zorg voor contact met GGZ-instellingen buiten de gevangenismuren. Ik draag eraan bij dat diegene weer wat vertrouwen krijgt en help te voorkomen dat het buiten de muren opnieuw mis gaat. Onze opdracht houdt niet op bij de gevangenispoort."

VACATURE!

Bekijk hier de vacature voor behandelcoördinator bij Penitentiaire Inrichting Haaglanden en wie weet word jij de nieuwe collega van Ralph.
Interesse in een baan als behandelcoördinator?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.