Er zit meer achter het werk van Michelle

"Ik wil de maatschappij beschermen én bijdragen aan een succesvolle terugkeer in de samenleving"

Van jurist naar gz-psycholoog. Dit klinkt als twee uitersten. Toch was deze carrièreswitch voor Michelle heel logisch. De gemene deler? Strafrecht. Oftewel: onze samenleving beschermen. Sinds begin 2020 is Michelle behandelcoördinator in het penitentiair psychiatrisch centrum Haaglanden. Hier behandelt ze patiënten én coördineert ze twee afdelingen.

Michelle
Zorg, welzijn & behandeling
Behandelcoördinator
PI Haaglanden

Michelle is behandelcoördinator in de Penitentiaire Inrichting Haaglanden

In 2006 maakte Michelle kennis met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) als selectiefunctionaris. In deze functie was ze verantwoordelijk voor de plaatsingen van justitiabelen. Gefascineerd door de doelgroep en de psychiatrische problematiek in justitiële inrichtingen liet ze zich opleiden tot forensisch orthopedagoog. Vervolgens ging ze aan de slag in jeugdinrichtingen en de forensische ggz. In 2017 rondde zij na twee jaar hard werken de post-masteropleiding tot gz-psycholoog af. "Ik wil de maatschappij niet alleen beschermen, maar wil ook bijdragen aan een succesvolle re-integratie van justitiabelen. Voor mij komen de wereld van het strafrecht en de gedragswetenschappen in de functie van behandelcoördinator samen."

Patiënten stabiliseren

"Nieuwe patiënten komen vaak binnen op de crisisafdeling. Zij verkeren in een psychiatrische crisis, bijvoorbeeld een psychose. Aan ons de taak om de patiënten in de eerste plaats te stabiliseren. Samen met onder meer de collega’s op de afdeling, de psychiater en de medische dienst brengen we in kaart wat er precies aan de hand is met een patiënt. Vervolgens stellen we een behandelplan op”, vertelt ze. "Ik coördineer twee teams die per afdeling twaalf patiënten behandelen. Hier houd ik het overzicht, spreek ik mijn patiënten, ben ik de verbindende schakel tussen de verschillende disciplines en onderhoud ik contact met ketenpartners. Denk aan rapporteurs van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie, het Openbaar Ministerie en de GGZ.”

Een enorme kick

Zelf geeft Michelle ook therapie aan enkele patiënten van andere afdelingen. "Het is heel fijn dat je hier als behandelcoördinator voor kunt kiezen. Maar als je hart bijvoorbeeld ligt bij diagnostisch onderzoek of beleid is het ook mogelijk om hier naast je rol als coördinator iets mee te doen”, legt ze uit. "Voor mij heeft de combinatie van behandelen en coördineren een grote meerwaarde. Zien dat jouw patiënt vorderingen maakt terwijl hij al jaren kampt met een enorm trauma of zijn agressie steeds beter onder controle krijgt: dat is het mooiste wat er is. Natuurlijk kun je ernstig zieke patiënten niet altijd redden. Maar als je ziet dat jouw inspanningen lonen, geeft dat een enorme kick. Zeker als het bijvoorbeeld lukt om iemand na detentie in een goed begeleid woonproject te krijgen en de patiënt erin slaagt om het vertrouwen in zichzelf terug te krijgen. Hiermee verminderen we namelijk ook het risico op recidive.”

De opleiding tot schematherapeut heb ik net afgerond en mocht ik op kosten én in de tijd van DJI doen.

Blijven groeien

Een groot deel van de psychiatrische patiënten kampt met trauma’s. Michelle is dan ook opgeleid als EMDR-therapeut en schematherapeut. "De opleiding tot schematherapeut heb ik net afgerond en mocht ik op kosten én in de tijd van DJI doen. Het is heel fijn dat er zo veel mogelijk is op het gebied van ontwikkeling en opleiding. Zo blijf ik groeien.” Ook de problematiek waarmee Michelle in haar dagelijkse werk te maken heeft blijft uitdagen. "Ik blijf de complexe problematiek binnen de PI interessant vinden. Niks is te gek. En geloof me: we maken hier echt veel bizarre incidenten mee die je in het dagelijks leven voor onmogelijk houdt. En dan is er nog het spanningsveld tussen het gevangeniswezen en de politieke en maatschappelijke druk. Het is de uitdaging om de juiste middenweg te vinden die recht doet aan de maatschappij én de patiënt.”

Samen ontladen

Hoewel de werkdagen heftig kunnen zijn, ervaart Michelle geen hoge werkdruk. "We zijn een 24-uursbedrijf, maar als behandelcoördinator werk je nooit in de avond of het weekend. Ook de administratieve druk valt mee in vergelijking met andere functies in de gezondheidszorg.” En dan zijn er nog de collega’s. "Samen werk je in deze unieke setting en moet je voor de volle honderd procent op elkaar kunnen vertrouwen. Dat schept een band. We zorgen goed voor elkaar en relativeren met de nodige bajeshumor. Door de gedeelde passie, het begrip en de herkenning kunnen we echt bij elkaar ontladen. Voor mij is werken als behandelcoördinator in een PI echt de crème de la crème in de forensische psychiatrie.”

VACATURE!

Bekijk hier de vacature voor behandelcoördinator bij Penitentiaire Inrichting Haaglanden en wie weet word jij de nieuwe collega van Michelle.
Interesse in een baan als behandelcoördinator?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.