Er zit meer achter het werk van Domenique

"De uiteenlopende ziektebeelden en ethische dilemma’s maken dit werk uitdagend"

Tijdens de studie geneeskunde word je op veel voorbereid, maar niet op het werken in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ). Toch twijfelde Domenique geen seconde toen hij een vacature zag. Met de inkt op het artsendiploma nog nat startte hij in 2019 als basisarts in het JCvSZ in Den Haag. Domenique vertelt over zijn baan op deze unieke locatie.

Domenique
Zorg, welzijn & behandeling
PI Haaglanden

Domenique is basisarts in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg in Den Haag

"Na mijn opleiding wilde ik geen standaard ziekenhuisbaan. Deze functie voldoet perfect aan die wens. Hier werk ik in een bijzondere omgeving met mensen met uitzonderlijke verhalen." In het JCvSZ worden mensen verpleegd die hun straf uitzitten of in afwachting zijn van hun straf. "Situaties die je in het nieuws ziet maak je hier soms van dichtbij mee. Ook krijg je te maken met ziektebeelden en complexe ethische dilemma’s die je in een regulier ziekenhuis nauwelijks treft. Dat hele plaatje maakt mijn werk ontzettend afwisselend en uitdagend", vertelt Domenique. En ook belangrijk: "De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn erg goed en het salaris is voor een startende basisarts aantrekkelijk. Ook de werktijden zijn prettig. Natuurlijk draai je ook bereikbaarheidsdiensten, maar de tijden zijn veel regelmatiger dan in een regulier ziekenhuis. Ik vind dat fijn, want zo kan ik werken en thuis bij mijn gezin zijn goed combineren."

Dezelfde zorg als buiten

Vanuit het hele land komen patiënten uit penitentiaire inrichtingen en ziekenhuizen naar het JCvSZ. "Of iemand nu herstelt van een schotwond, complicaties heeft na drugsgebruik of kampt met een psychose bij een somatisch probleem: ze komen allemaal bij ons. "We hebben niet één specifieke afdeling voor één specialisme, we hebben juist alle specialismen tegelijk en door elkaar. Zo zijn er patiënten met kanker, maar ook met hartproblemen of ontregelde suikerziekte. De afdelingen die je bij ons ziet zijn langdurige zorg, revalidatie en de opvang voor nieuwe patiënten die acute zorg, maar geen acute ziekenhuiszorg, nodig hebben." Op de doelgroep na is de zorg vergelijkbaar met de reguliere zorg. "Hier krijgen patiënten dezelfde zorg als buiten. En heeft iemand een specialistische behandeling nodig? Dan hebben we goede contacten met andere ziekenhuizen. Baby’s worden hier bijvoorbeeld niet geboren. Wel leveren we zorg aan de moeder tot kort voor de bevalling en aan een pasgeboren baby en de kraamvrouw."

Elke gedetineerde heeft toegang tot medische zorg die gelijkwaardig is aan de gezondheidszorg in de vrije maatschappij, maar wel past binnen de beperkingen van een gevangenisstraf.

Niet verder straffen

Van welke misdaden patiënten worden verdacht of waarvoor zij een straf uitzitten, weet Domenique doorgaans niet. "Soms is het een optelsom omdat je iets in het nieuws hebt gezien, maar meestal weten we het niet. Dat is niet echt relevant om te weten. Voor de medische zorg is het bijzaak, maar voor de bejegening kan het wel van belang zijn. Deze mensen zijn al gestraft door hun vrijheid te ontnemen, wij hoeven ze niet verder te straffen. Elke gedetineerde heeft toegang tot medische zorg die gelijkwaardig is aan de gezondheidszorg in de vrije maatschappij, maar wel past binnen de beperkingen van een gevangenisstraf."

Dankjewel

"Ik start mijn dag altijd met het bezoeken van patiënten. Zeker wanneer zij wat langer bij ons verblijven, bouw je een band op. Je hoort de meest schrijnende verhalen. Van jonge mensen die een groot deel van hun leven in de gevangenis zullen zitten. Of je praat met iemand die vertelt over zijn leven op straat met een drugsverslaving. Deze gesprekken maken mijn werk bijzonder. Maar natuurlijk moet je in dit vak ook stevig in je schoenen staan en kunnen omgaan met mensen met een sterke mening. Als je houdt van complimentjes, is dit niet de beste werkplek. Een dankjewel krijg je hier niet vaak. Maar als dat dan wél gebeurt, is dat extra bijzonder."

Opkomen voor patiënt

Domenique voert regelmatig multidisciplinaire overleggen met onder meer fysiotherapeuten, psychologen, logopedisten en diëtisten om de juiste zorg te kunnen verlenen. Ook onderhoudt hij nauw contact met de casemanager. "Het kan natuurlijk ook gebeuren dat iemand wordt vrijgesproken in de tijd dat hij of zij bij ons is. Waar gaat deze persoon dan naartoe? Ik zorg dan voor een goede overdracht aan bijvoorbeeld een huisarts." Dat je in het JCvSZ niet alleen te maken hebt met medische kaders, maar ook met juridische maakt het werk nog interessanter, vindt Domenique. "Soms betekent dat ook dat je vanuit je medische achtergrond opkomt voor een patiënt."

Wat je zegt en doet

De afgelopen twee jaar heeft Domenique al veel geleerd. "Hoe je omgaat met gedetineerden leer je niet tijdens een opleiding geneeskunde. De afgelopen jaren waren daarom ook erg leerzaam en uitdagend. Ik ben bijvoorbeeld veel bewuster geworden van wat ik zeg en doe. Je houding is echt belangrijk in dit vakgebied. Net als duidelijk communiceren. Op dat vlak ben je hier nooit uitgeleerd."

Interesse in een baan in de zorg bij DJI?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.