Er zit meer achter het werk van Nicole

“Mijn afdeling helpt vrouwen die kleine vergrijpen plegen om weer op het rechte pad te komen”
Lang twijfelde Nicole, zelf afgestudeerd als ggz-agoog: wil ik richting management gaan of juist meer de inhoud in? In haar huidige functie als hoofd van de afdeling Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) in Zwolle combineert ze beide. “Dankzij mijn achtergrond kan ik mijn teamleden goed inhoudelijk coachen. En tegelijkertijd ontwikkel ik mijn eigen vaardigheden op het gebied van leidinggeven en bedrijfsvoering.”
Nicole
Zorg, welzijn & behandeling
PI Zwolle

Nicole is afdelingshoofd in de Penitentiaire Inrichting Zwolle

Uniek: de enige ISD-afdeling voor vrouwelijke gedetineerden

De afdeling waaraan Nicole leidinggeeft is bijzonder: het is in Nederland de enige ISD-afdeling voor vrouwelijke gedetineerden. “ISD is een maatregel voor mensen die steeds kleine vergrijpen plegen, bijvoorbeeld diefstal of drugshandel”, legt Nicole uit. “Meer dan 90% van de vrouwen op de afdeling is verslaafd. Ook hebben ze trauma’s. Een deel van de vrouwen is slachtoffer geweest van mensenhandel. Onze focus ligt niet op straffen, maar op behandeling en een goede terugkeer in de maatschappij.” Dat vraagt om een specifieke aanpak van Nicoles medewerkers en daar coacht ze hen in. “Stel dat een gedetineerde in de fout gaat. Dan kan het veel zinvoller zijn om hier een goed gesprek over aan te gaan en pedagogische maatregelen te nemen dan bijvoorbeeld haar tv af te pakken.”

Meer handelen vanuit zorg- en behandelinhoud, en niet zwart-wit, maar out-of-the-box denken.

Eigen beleid vormgeven

Nicole wordt blij als ze haar teamleden zó kan sturen dat ze enthousiast en taakvolwassen aan de slag gaan. En dat ze zich steeds verder ontwikkelen. “Meer handelen vanuit zorg- en behandelinhoud, en niet zwart-wit, maar out-of-the-box denken.” Bij de ISD-doelgroep is daar ook bij uitstek ruimte voor, volgens Nicole. “Er staat vergeleken bij andere doelgroepen wat minder vast. Daardoor kun je binnen de kaders je eigen beleid vormgeven. Dat vind ik heel interessant.” Nicole en haar team zijn druk bezig om de ISD-afdeling meer bekendheid te geven binnen en buiten de Dienst Justitiële Inrichtingen. “We leggen nu de laatste hand aan een film over onze afdeling. Ik ben er heel trots op. Vooral als ik mijn medewerkers zo gepassioneerd zie vertellen over wat voor moois we hier doen!”

Krachten bundelen voor betere terugkeer

Samenwerken is dé sleutel tot succes, als je het Nicole vraagt. Niet voor niets zitten haar dagen vol met overleggen met collega’s van binnen de inrichting, maar ook met ISD-afdelingshoofden van andere inrichtingen en met ketenpartners. Ook dit is allemaal gericht op die goede terugkeer in de samenleving. “Zo werken we samen met verslavingszorg. Ook is er een vrijwilligersorganisatie die de moeders op mijn afdeling op een laagdrempelige manier helpt om het contact met hun kinderen te verbeteren. En ik leid het project Plantjes voor Morgen, waarbij onze dames leren over het verbouwen van groente en het koken van gezonde maaltijden. Verder kijk ik samen met het hoofd Arbeid naar mogelijkheden voor onze vrouwen om straks buiten de inrichting aan het werk te gaan.”

Méér dan alleen je eigen afdeling

In de Penitentiaire Inrichting (PI) Zwolle is altijd één afdelingshoofd het ‘afdelingshoofd van dienst’. Dat wil zeggen dat je verantwoordelijk bent voor de hele PI. Heb je deze dienst in de avond of het weekend, dan ben je soms de enige manager ter plaatse. Een grote, maar waardevolle verantwoordelijkheid, vindt Nicole. “Voor mij voegt dit zeker wel iets toe, want ik leer hier ongelofelijk veel van. Gebeurt er iets in de mannengevangenis of in het penitentiair psychiatrisch centrum? Ook dan moet ík het besluit kunnen nemen, samen met de teamleider beveiliging.”
Interesse in de functie afdelingshoofd?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.