Er zit meer achter het werk van Frans & Yvette

''Onze medewerkers krijgen de kans om zich te ontwikkelen en door te groeien''

Frans en Yvette zijn als duo samen verantwoordelijk voor de scholing en ontwikkeling binnen de RJJI. Werken bij de RJJI betekent werken bij een organisatie die continu in beweging is door ontwikkelingen vanuit de strafrechtketen, politiek of wetenschap.

Frans & Yvette
Bedrijfsvoering en Staf
Justitiële Jeugdinrichting

Frans & Yvette zijn BHV coördinator en opleidingscoördinator bij RJJI

De inrichting investeert in haar medewerkers door op deze veranderingen te kunnen inspelen. Wat uiteindelijk weer ten goede komt van de behandeling van de jongeren. Kortom; blijven investeren in jezelf en groeien in hetgeen wat je doet, staat hoog in het vaandel bij de RJJI. Frans en Yvette leggen je graag uit waarom we dit zo stimuleren!

Wat zijn jullie functies en sinds wanneer zitten jullie in deze rol?

Yvette: “Ik ben op 1 april van dit jaar begonnen als opleidingscoördinator van de RJJI. Hiervoor heb ik nog geen “grote mensenbaan” gehad. Ik heb de lerarenopleiding Natuurkunde afgerond en vervolgens ook de master Bestuurskunde. Toen ik deze vacature zag staan, leek het me bijzonder om het mooie van beide werelden te combineren; aan de ene kant het opleidingsgedeelte en aan de andere kant het schijven van overkoepelende plannen! Mijn taak is dan ook voornamelijk het overzicht bewaken wat betreft alle trainingen en opleidingen en daarnaast inventariseer ik waar de wensen en behoeften liggen vanuit het groter geheel. En natuurlijk het schrijven van het opleidingsplan, beleidsvoorstellen, het jaarplan en andere notitiestukken.“

Frans: “En ik ben sinds oktober 2019 medewerker scholing & ontwikkeling maar heb daarvoor diverse functies vervuld binnen de RJJI, zoals coördinator BHV. Als medewerker scholing & ontwikkeling werk ik voornamelijk aan de uitvoerende kant, zo ben ik verantwoordelijk voor de planning van opleidingen en trainingen voor medewerkers en houd ik het interne opleidings informatiesysteem bij. Ook voer ik structureel gesprekken met afdelingshoofden om bijzonderheden door te spreken waar medewerkers tijdens hun training of opleiding tegenaan lopen of waar ze behoefte aan hebben. Op die manier blijven we continu verbeteren.”

We bespreken in principe alles heel open met elkaar op werkgebied, dat werkt wel heel fijn.

Klinkt als twee leuke banen! Gaat die onderlinge samenwerking ook goed?

Yvette: “Jazeker, we hebben heel veel aan elkaar. Althans, ik in ieder geval wel aan Frans! We bespreken in principe alles heel open met elkaar op werkgebied, dat werkt wel heel fijn. Vooral op het gebied van ervaring kan ik veel leren van Frans; hij is al vanaf het eerste uur werkzaam bij de RJJI en al 36 jaar een bekende van DJI. Dus wat dat betreft weet Frans absoluut hoe het reilt en zeilt binnen de organisatie.”

Frans: “Voor mij geldt het precies hetzelfde. Ik heb dan weer veel aan de frisse blik op dingen die Yvette met zich meebrengt. Ze heeft als nieuwkomer binnen DJI weer een hele andere kijk op bepaalde dingen én ze behoort tot een andere generatie. In leeftijd en achtergrond zijn we best verschillend, maar dat maakt de combinatie juist zo sterk en de samenwerking des te dynamischer!”

Er zijn veel opleidingsmogelijkheden binnen de RJJI, waarom is dat zo belangrijk?

Frans: “Een aantal trainingen is verplicht, die moeten behaald worden om te voldoen aan de functie-eisen van het werken binnen een jeugdinrichting. Daarnaast zijn er ook altijd jaarlijkse herhalingen die blijven terugkomen zoals de bedrijfshulpverlening cursus, de weerbaarheidstraining, de YouTurn training en Intern Bijstand Team onderhoudstraining. Per functiegroep verschilt het ook heel erg; zo is de training “Integriteit en veiligheidsbewustzijn” en “Beroepsethiek” als je net begint voor de mensen op de groepen van groot belang om te volgen. Verdere verdieping in het eigen vakgebied versterkt uiteindelijk de competenties en kennis, wat uiteidelijk leidt tot een verbetering van de functievervulling.”

Yvette: “Op dit moment zijn we in samenwerking met het Opleidingsinstituut van DJI bezig om een allround Basisopleiding Jeugd op te zetten. Dit is een basisopleiding voor alle pedagogisch medewerkers en groepsleiders die net zijn begonnen. Daar komt eigenlijk alles wat de nieuwe medewerkers moeten weten, aan bod. Normaal gesproken was dit gesplitst en door dit nu in één opleiding te bundelen, heb je alles in één opleiding. Daarnaast heb je ook nog individuele wensen die naar voren komen tijdens bijvoorbeeld een functioneringsgesprek. Zodra de medewerker weet welke opleiding ze willen volgen, wordt er bij ons aan de bel getrokken. En indien nodig helpen wij ook bij het zoeken naar een geschikte opleiding. Het is heel belangrijk dat alle medewerkers de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en door te groeien, op welke manier dan ook. Het beleid scholing en ontwikkeling is er namelijk op gericht dat de medewerkers vooral dingen moeten doen waar ze goed in zijn zodat hun talenten op de juiste wijze en de juiste plaats worden ingezet. Dit leidt tot persoonlijke en professionele groei waar zowel de medewerker als de organisatie voordeel van heeft”.

Wat is nou het leukste aan jullie werk?

Frans: “Dat is toch echt wel de uitdaging die je enerzijds hebt bij de opleidingswensen die er zijn bij de medewerkers en anderzijds de druk die er is om de bezetting op de leefgroepen op orde te houden. Om trainingen en opleidingen te kunnen verzorgen, is de samenwerking met de verschillende disciplines binnen de RJJI zoals afdelingshoofden, planning en de medewerkers zelf van groot belang.”

Yvette: “Precies. En daarnaast lever je ook indirect een bijdrage aan en hoger maatschappelijk doel; je zorgt ervoor dat de medewerkers hun werk kunnen doen en zich blijven ontwikkelen en uiteindelijk hebben de jongeren daar (hopelijk) ook profijt van zodra ze terugkeren naar de maatschappij. Dat kan soms hectisch zijn, maar daar houd ik wel van!”

Interesse in werken bij RJJI?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.