Er zit meer achter het werk van Thessa

''Er zijn zoveel mogelijkheden met robots en virtual reality''

Wanneer je aan een jeugdinrichting denkt, dan denk je misschien niet zo snel aan innovatie en ontwikkeling. Maar daar zijn we wel degelijk mee bezig. Thessa is senior adviseur innovatie en ontwikkeling bij de RJJI en continu bezig met zoeken naar nieuwe innovatiemogelijkheden binnen detentie. Ze legt uit dat robots en virtual reality absoluut kunnen bijdragen aan de behandeling van jongeren.

Thessa

Thessa werkt als adviseur innovatie en ontwikkeling bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting

Kansen en mogelijkheden

“Dit jaar zit ik alweer 5 jaar in deze functie. Ik ben niet alleen adviseur voor de RJJI maar ook voor de Oostvaarderskliniek en CTP Veldzicht. Het is mijn verantwoordelijkheid om innovatie zichtbaar te maken voor zowel medewerkers als justitiabelen. Eigenlijk ben ik aan de lopende band bezig om innovatiemogelijkheden te ontdekken en verder uit te werken. Daarvoor zoek ik ook buiten DJI en woon ik geregeld bijeenkomsten en Webinars bij om te kijken wat er allemaal speelt. Welke technologieën zijn er en hoe zou ik dit kunnen omzetten naar kansen en mogelijkheden binnen de vestigingen?”

Jeugd

“Op dit moment ben ik veel bezig met VOORT. VOORT is een gestructureerde en praktische innovatiemethode, waarmee je snel en effectief aantrekkelijke intern gedragen nieuwe ideeën kunt bedenken voor nieuwe producten, diensten, businessmodellen of klantgroepen. De VOORT-methodiek verbindt de dagelijkse ‘in the box’ managementpraktijk effectief met ‘outside the box’ creativiteit. Binnen het jeugddomein kijk ik vanuit mijn expertise mee welke technologische innovaties ondersteuning kunnen bieden. Willen we dat jongeren meer autonomie ervaren, en hoe zorgen we daarvoor? Welke mogelijkheden zijn er? Wat kunnen we bijvoorbeeld met games, virtual reality en gezichtsherkenning doen? Hierin kijken we continue naar nieuwe manieren om dingen uit te werken. Ook op het gebied van behandeling.”

Bij heel veel jongeren ontbreekt het aan enthousiasme binnen hun behandeling, en bijvoorbeeld met behulp van virtual reality of andere digitale innovaties proberen we dat enthousiasme terug te krijgen of er juist in te brengen.

Behandeling

“Een aantal jaren terug hebben we 93 jongeren kennis laten maken met virtual reality. Ze waren super enthousiast. Ten eerste vinden ze het leuk en interessant om eens wat anders te doen dan “normaal” maar als je goed weet uit te leggen wat de insteek is, zien ze ook in dat het een mooie manier van behandeling is. Bij heel veel jongeren ontbreekt het aan enthousiasme binnen hun behandeling, en bijvoorbeeld met behulp van virtual reality of andere digitale innovaties proberen we dat enthousiasme terug te krijgen of er juist in te brengen. Dat komt de behandeling uiteindelijk weer ten goede. Tevens laten resultaten ook zien dat jongeren door middel van virtual reality een realistischere beleving krijgen dan bij een regulier rollenspel. Op deze manier kunnen ze al situaties ervaren die vanuit de geslotenheid van de inrichtingen niet bereikbaar zijn. Denk dan aan virtueel door een winkelstraat lopen of een busrit maken.”

Voldoening

“De meeste voldoening haal ik uit het bedenken van succesvolle oplossingen waarvan ik zie dat het daadwerkelijk een verschil maakt. Zo ben ik onlangs met twee robots naar De Hartelborgt gegaan om te testen. Samen met het personeel hebben we gekeken waar de mogelijkheden liggen en hoe we eventueel robots in kunnen zetten. Als je dan ziet dat de ogen gaan glimmen en er een nieuwe ingang ontstaat in het maken van contact, dan zijn dat wel echt mooie dingen.”

In de kinderschoenen

“Innovatiemanagement staat op dit moment binnen DJI nog enigszins in de kinderschoenen. Dat heeft ook een hele interessante kant, je bent veel bezig met pionieren en leren van andere overheidsorganisaties. Zij kunnen ons adviseren in welke technologieën we kunnen inzetten en doortalen naar DJI. Zo hebben we inmiddels ook een kennis opbouwprogramma opgezet met TNO om zo samen de krachten te bundelen en te kijken waar de kansen liggen en welke oplossingen daarbij passen.”

Interesse in werken bij RJJI?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.