Er zit meer achter het werk van Petra & Jack

''De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid creëert een band''

Dat je op elk moment in je leven kunt starten met een unieke baan als complexbeveiliger, bewijzen Jack en Petra. Waar Jack aan het begin staat van zijn loopbaan, maakte Petra na vele jaren werkervaring een carrièreswitch. Wat ze gemeen hebben? “We hebben allebei geen achtergrond in de beveiliging, maar krijgen bij het Justitieel Complex (JC) Zeist alle kansen om ons te ontwikkelen.”

Petra & Jack
Beveiliging
Complexbeveiliger

Petra & Jack zijn complexbeveiligers bij het Justitieel Complex Zeist

Persoonlijke ontwikkeling

“Ik had nooit gedacht dat ik in een justitiële inrichting zou gaan werken. Maar na acht jaar als gastvrouw in een crematorium te hebben gewerkt, kwam deze baan op mijn pad”, vertelt Petra. “Ik krijg hier veel ontwikkelkansen en ik help mee om Nederland een stukje veiliger te krijgen. Soms denk ik: had ik deze keuze maar dertig jaar eerder gemaakt.” Ook Jack is blij met zijn keuze. “Ik heb een studie gevolgd in accountmanagement. Door verhalen van mijn zwager over deze werkomgeving was ik al langere tijd enthousiast. Met een interne opleiding werd ik voorbereid op de rol. Nu zet ik me elke dag in voor de orde en veiligheid in de inrichting. Tegelijkertijd werk ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

De ogen en oren van de inrichting

In JC Zeist verblijven verschillende doelgroepen, zoals vreemdelingen, arrestanten en gedetineerden die vaker in aanraking komen met justitie. Jack: “Als beveiliger ben ik de ogen en oren van de inrichting. Samen met collega’s zorg ik dat personeel, gedetineerden en bezoekers veilig zijn. Zo houden we voortdurend de camerabeelden in de gaten en bedienen we alle poorten. Ook voeren we bijvoorbeeld controles met x-ray uit, inspecteren we het terrein en begeleiden we gedetineerden naar hun bezoek.” Petra: “We draaien dag- en nachtdiensten. Die laatste kunnen soms zwaar zijn. Maar doordat ik ruim van tevoren weet hoe mijn rooster eruitziet, kan ik hier goed op inspelen.” De wisselende diensten vindt Jack een pluspunt aan de baan: “Tijdens elke dienst heb je andere werkzaamheden. Dat zorgt voor veel afwisseling in je werkdagen.”

Van elkaar leren

“Wat ik zo mooi vind, is dat ik met een heel divers team werk”, vertelt Petra. “Het team bestaat uit zowel jonge mensen als collega’s die deze rol op latere leeftijd vervullen. De gretigheid van mijn jonge collega’s inspireert mij. Zij gaan direct in de praktijk aan de slag, terwijl ik eerst alles van het vak wilde beheersen. In het begin was ik bang om fouten te maken. Uiteindelijk leerde ik door het gewoon te doen.” Jack: “Het is leuk om met mensen uit verschillende leeftijdsgroepen te werken. Ik leer veel over het beveiligingsvak van mijn ervaren collega’s. Maar bijvoorbeeld ook over het communiceren met gedetineerden en collega’s zelf.” Hoe groot zo’n beveiligingsteam is? Petra: “We zijn met ongeveer zestig collega’s, maar het voelt niet als zo’n groot team. Doordat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen voor het werk én we elkaar echt nodig hebben voor de veiligheid binnen de inrichting, creëer je snel een band.”

Je krijgt hier zoveel kansen om door te groeien.

Niet twijfelen, maar doen

De ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden bij de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn ook wat beide detentie-inrichtingsbeveiligers aanspreekt in het werk. Petra: “Ik heb nog ontzettend veel te leren over mijn eigen functie en kan bijvoorbeeld doorgroeien naar een seniorrol.” Jack: “Momenteel ben ik goed op weg om mijn opleiding voor het interne bijstandsteam te behalen. Dat team wordt opgeroepen als er incidenten zijn. Mijn volgende doel is om op de afdeling aan de slag te gaan en daar gedetineerden of vreemdelingen te begeleiden. Nu spring ik soms al bij op de afdelingen als het nodig is. En je kunt ook altijd aangeven dat je een dagje wilt meelopen.” Of de beveiligers nog tips hebben voor mensen die deze unieke baan overwegen? Jack: “Niet twijfelen, maar doen. Je krijgt hier zoveel kansen om door te groeien.” Petra: “Laat je vooral niet leiden door leeftijd. Ook op latere leeftijd kun je hier goed instromen.”

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.