Er zit meer achter het werk van Kim

“De uitdaging en adrenaline als het alarm afgaat, het snelle handelen; dat vind ik tof”

Op je 22ste complexbeveiliger worden bij een penitentiaire inrichting (PI). ‘Tja, waarom niet?’, dacht Kim en solliciteerde in 2018 bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Ze werkt nu bij een van de grootste PI’s van Nederland. Het enorme terrein in Vught huisvest naast een reguliere gevangenis onder andere een extra beveiligde afdeling, terroristenafdeling én de grootste psychiatrische kliniek van DJI. Inmiddels is Kim naast complexbeveiliger ook ploegleider én ademluchtdrager van het bhv-team. En volgt ze een nieuwe opleiding om haar volgende ambities waar te maken.

Kim
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Vught

Kim is complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting Vught

Open sollicitatie

Kim wil zichzelf blijven ontwikkelen. Dat is ook de reden dat ze bij DJI solliciteerde. “Hiervóór had ik ook wel een interessante baan. Ik werkte bij het waardetransport. Leuk en spannend, maar ook elke dag hetzelfde en er waren geen doorgroeimogelijkheden die bij mij pasten. Iemand tipte mij DJI. Ik heb toen een open sollicitatie gestuurd en werd al snel aangenomen.”

Brandweerpak en ademlucht

“Ik had dan wel mijn beveiligingsdiploma, maar nog geen ervaring met gedetineerden. Maar dat was geen punt. Je start bij DJI altijd met een opleiding waar je alles leert wat je voor je functie moet weten en kunnen. Ikzelf kreeg in de eerste week meteen een bhv-cursus aangeboden. Die vond ik zo boeiend en waardevol dat ik daarna ook de ploegleidersopleiding en de ademluchtopleiding heb gevolgd. In het bhv-team ben ik nu degene die – als er rookontwikkeling is – een compleet brandweerpak met ademlucht draag om de gedetineerden en medewerkers in veiligheid te brengen. Wij zijn trouwens de enige PI waar complexbeveiligers deze taak hebben.

Toezichthouden en cellen inspecteren

Kims werk is elke dag dynamisch. “Wat ik zoal doe? De afdelingen en cellen inspecteren. Gedetineerden begeleiden naar afspraken. Advocaten, reclasseringsmedewerkers en familieleden van gedetineerden aanmelden en binnenlaten. Toezichthouden op het terrein en in de bezoekerszalen. Camerabeelden in de gaten houden in de centrale meldkamer. Medewerkers van externe firma’s begeleiden, bijvoorbeeld de bouwvakkers die op het terrein werken. En is er een calamiteit, bijvoorbeeld een vechtpartij tussen gedetineerden? Dan grijpen we als complexbeveiligers natuurlijk in.”

Zelf je diensten aangeven

In de PI Vught werken acht complexbeveiligersteams, verdeeld over vijf groepen. De groep van Kim telt zo’n dertig collega’s. “We zijn een hechte club en werken heel fijn samen. Ook zijn we direct in onze communicatie. Gaat iets niet goed of zitten we ergens mee, dan zijn we eerlijk tegen elkaar en spreken we het uit. Zo komen we ook altijd uit het rooster. We geven in de planning aan welke diensten we willen draaien en stemmen dat samen af. Ikzelf heb een voorkeur voor de avond- en nachtdiensten. Dan ben ik alerter. En áls er calamiteiten zijn, dan is dat meestal in de avond en nacht. Deze maken mijn werk spannend: je weet niet wat je aantreft als het alarm afgaat. Die uitdaging, die adrenaline, het bedenken van oplossingen en het snelle handelen, daar houd ik van.”

We zijn een hechte club en werken heel fijn samen. Ook zijn we direct in onze communicatie. Gaat iets niet goed of zitten we ergens mee, dan zijn we eerlijk tegen elkaar en spreken we het uit.

Ambities waarmaken

“Dit werk is ook supergoed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf kennen en doet in korte tijd veel belangrijke vaardigheden op. Omgaan met agressie. En communicatieve skills. Een psychiatrische patiënt benader je bijvoorbeeld anders dan iemand die in het huis van bewaring zit. Op dit moment volg ik de opleiding tot persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Dit omdat ik graag op het penitentiair psychiatrisch centrum wil werken, een onderdeel van PI Vught. Dat is het fijne van DJI: als je aangeeft wat je wilt, wordt er echt met je meegedacht en is er heel veel mogelijk. Wat mijn ambities in de toekomst ook zijn, ik weet zeker dat ik ze hier kan waarmaken.”

Vacature!

Spreekt het werk van Kim je aan? Bekijk de vacature voor complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting Vught en wie weet word jij de nieuwe collega van Kim.

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.