Er zit meer achter het werk van Chella

''Soms denk ik: had ik deze stap maar vijftien jaar eerder gezet''

Opmerkelijke carrièrepaden, Chella kan erover meepraten. Ze startte haar loopbaan in de mode en werkte in een wellnessresort. De crisis, een verhuizing én het gevoel dat ze toe was aan iets nieuws, openden nieuwe deuren. Chella startte als beveiliger bij asielzoekerscentra, het vak beviel haar goed. Sinds 2017 is ze complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting (PI) Ter Apel. Allesbehalve een wellnessresort, maar wél een werkomgeving die elke dag nieuwe uitdagingen brengt en volop kansen biedt.

Chella
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Ter Apel

Chella werkt als complexbeveiliger bij penitentiaire inrichting Ter Apel

Leeftijd maakt niet uit

“Ik kwam bij de PI Ter Apel terecht via een oud-collega die ik kende van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers”, herinnert Chella zich. “Het aantal asielzoekers liep op dat moment terug en ik hoorde van mijn oud-collega positieve verhalen over de PI. Toen besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en te solliciteren. Ik werd aangenomen en kreeg na een jaar een vast contract. Wat ben ik blij dat ik die stap gezet heb. Soms denk ik: had ik dit maar vijftien jaar eerder gedaan. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. En het mooie is: leeftijd maakt niet uit. Ik ben in de veertig en had nooit gedacht dat ik nog zoveel kansen zou krijgen om me verder te ontwikkelen. Sterker nog, toen ik startte was ik niet eens de oudste nieuweling!”

Gevarieerde baan

Chella bewaart als complexbeveiliger de veiligheid van collega’s, gedetineerden en alle andere personen in de inrichting, en zorgt voor een ongestoorde tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen. Oftewel: ze voorkom ontsnappingen en zij zorgt voor veiligheid en orde binnen de inrichting. Het werk is heel divers, vindt ze. “Deuren bedienen, celinspecties doen, camerabeelden monitoren, ongewenste personen en goederen buiten de deur houden, bedrijfshulpverlening bieden. Ik doe het allemaal”, lacht ze. Het leuke aan dit werk? Dat het dat elke dag anders is, vindt Chella. “We zijn met ruim honderd bewaarders en iedereen kan op elke post werken. Bovendien draaien we zowel vroege en late diensten maar ook nachtdiensten. Steeds met andere collega’s en gedetineerden.”

Spannende situaties komen in dit werk natuurlijk wel eens voor.

Ploegleider

Zelf is Chella vaak ploegleider. “Dit houdt in dat je opgeroepen wordt als er een brandmelder afgaat of als er sprake is van een medisch incident. Dit laatste speelt vooral in de avonduren of in het weekend, omdat er dan geen medische dienst aanwezig is. Je beoordeelt dan de situatie en bekijkt of er een professionele hulpdienst ingeschakeld moet worden, zoals de brandweer, een GGD-arts of een ambulance. Ook stuur je als ploegleider het bhv-team aan bij bijvoorbeeld een reanimatie of het blussen van een brand.” Daarnaast zit Chella in het interne bijstandsteam. Dit team komt in actie als er een verhoogd veiligheidsrisico is. Bijvoorbeeld als een opstand op een afdeling beëindigt moet worden.“Als je wilt, kun je echt allerlei nevenfuncties uitoefenen.”

Goede voorbereiding

Spannende situaties komen in dit werk natuurlijk wel eens voor. Maar Chella is nooit bang. “Soms giert de adrenaline wel door mijn lijf, maar bang? Nee, dat ben ik niet. Ik ben altijd samen met collega’s op wie ik echt kan vertrouwen. En we worden van tevoren en tussentijds heel goed voorbereid op situaties die we mogelijk tegenkomen. Zoals in het begin van mijn carrière hier. Ik volgde eerst een externe opleiding, waarin ik leerde over wettelijke kaders en praktisch penitentiair optreden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om boeitechnieken en het omgaan met agressie. Daarna draaide ik nog zes weken mee met een ervaren mentor. Daar heb ik veel van geleerd.”

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.