Er zit meer achter het werk van Sergio

''Een heel nieuwe wereld vol kansen, uitdagingen en unieke indrukken''

Ervoor zorgen dat wat buiten is, niet naar binnen komt. En er tegelijkertijd voor zorgen dat wat binnen zit niet naar buiten gaat. Dat is wat Sergio als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting (PI) Haaglanden zoal doet. Een uitdagende baan die tijdens een kerstdiner op zijn pad kwam. “Ik had een eigen horecazaak en was toe aan iets anders. Een vriend vertelde me over de werkzaamheden, opleidingskansen en goede arbeidsvoorwaarden bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). ‘Waarom probeer ik het niet gewoon?’, dacht ik.” Hoe Sergio deze carrièreswitch ervaart? Daar vertelt hij je graag meer over.

Sergio
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Haaglanden

Sergio werkt als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting in Haaglanden

Brandjes blussen

“Samen met mijn team zorg ik voor orde, rust en veiligheid in de PI. De ene dag ben ik veel aan het controleren en monitoren, de andere dag grijp ik actief in. Die hectiek geeft me adrenaline en maakt mijn werk uniek. Zo stak een gedetineerde zijn cel in vuur en vlam tijdens een van mijn eerst werkweken. Ik ging er meteen naartoe om mijn nieuwe team te helpen. Ook het overlijden van een van de justitiabelen maakte veel indruk op me. Ik belde de ambulance en riep het reanimatieteam op, maar helaas kon de man niet meer gered worden. Een week of drie terug stond er een man op het dak, waardoor ik protocollen in gang zette die horen bij een ontsnapping. Uiteindelijk bleek het loos alarm, maar toch… dat soort dingen maak je niet mee als je in een broodjeszaak werkt.”

Vooroordelen opzij

In het begin vond de omgeving van Sergio het best spannend dat hij in de PI ging werken. “Vooral mijn moeder en vriendin beseften dat er altijd iets kan gebeuren. Dat besef heb ik zelf ook, maar steeds minder. Ingrijpen bij vechtpartijen, hysterische mensen in bedwang houden en camera’s monitoren waarbij je privacygevoelige dingen ziet gebeuren: het went. Ik vergelijk het soms met een mooie reis. In het begin vind je alles erg bijzonder, maar na een tijdje wordt het normaal. Verder ontdekte ik dat gedetineerden ook maar gewone mensen zijn die in de wieg hebben gelegen en groot zijn geworden. In het begin vond ik de doelgroep best intrigerend, maar ik stelde mijn beeld al snel bij. De een heeft meer geluk in het leven dan de ander en er zit altijd een verhaal achter het delict. Het interesseert me om erachter te komen wat iemand zover heeft gedreven.”

Heel mooie regelingen

Sergio vertelt dat hij hartstikke blij is met de goede arbeidsvoorwaarden binnen DJI. “Mijn salaris is goed en ik ontvang regelmatig toeslagen. Ook het Individueel Keuzebudget biedt veel kansen. En het fijne is: deze baan biedt me een goede balans tussen werk en privé. We hebben als medewerkers invloed op de planning en stemmen onze shifts complexbreed af. Of we de onregelmatige shifts dan wel opgevuld krijgen? Nou en of. Tijdens weekend-, nacht- en avonddiensten krijg je toeslagen, dus er zijn altijd genoeg gegadigden.”

Mijn salaris is goed en ik ontvang regelmatig toeslagen.

Volle riem

“Werken bij DJI biedt me een heel nieuwe wereld vol kansen. Zo kreeg ik de mogelijkheid om een mbo-opleiding tot beveiliger te volgen. Een leuke uitdaging, want ik leerde er over verschillende soorten branden en gebouwen. Momenteel zou ik me graag verdiepen in de psyche van de gedetineerden. Deze aanvraag heb ik op papier gezet en ik ga er binnenkort over in gesprek. DJI staat hier echt voor open en denkt mee over aanvullende opleidingen en cursussen. Dagelijks sporten we zo’n 2 uur en leren we over handboeitechnieken, celprocedures en afstand bewaren. Zo blijven we onszelf ontwikkelen. Ik kwam binnen met een lege riem en mag daar ondertussen handboeien, pepperspray en een wapenstok aan hangen. Maar ook op het gebied van bedrijfshulpverlening en interne bijstand heb ik certificaten behaald.”

VACATURE!

Bekijk hier de vacature voor complexbeveiliger bij Penitentiaire Inrichting Haaglanden en wie weet word jij de nieuwe collega van Sergio.
Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.