Er zit meer achter het werk van Seref

''Als beveiliger binnen een penitentiaire inrichting ben je minder kwetsbaar dan beveiligers erbuiten''

Seref werkt sinds 2006 als complexbeveiliger in penitentiaire inrichting (PI) Krimpen aan den IJssel. “Ik doe dit werk nu bijna 15 jaar en ècht geen dag is hetzelfde”, vertelt hij. “In onze PI werk je op één dag op verschillende posten en afdelingen, dat vind ik fijn. Ook kom je regelmatig op de afdelingen waar gedetineerden verblijven. Die variatie is leuk.”

Seref
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Krimpen aan den Ijssel

Seref werkt als complexbeveiliger bij penitentiaire inrichting Krimpen aan den Ijssel

Hij vertelt verder: “Zo kun je worden ingezet als toezichthouder in de bezoekerszaal, bij de voorportier waar je bezoek inschrijft of bij het begeleiden van gedetineerden naar hun afspraak met de medische dienst. Maar ook op de centrale meldkamer, als toezichthouder op de technische dienst of het inspecteren van afdelingen waar gedetineerden verblijven.”

Zelf invloed op je rooster

Als complexbeveiliger heb je dag-, avond- en nachtdiensten. “Sinds kort kunnen we zelf inroosteren, via een nieuwe tool. Dat is erg prettig want elke collega heeft zo z’n eigen voorkeuren. Uiteindelijk moet de planning rondkomen natuurlijk, maar zo heb je zelf invloed op hoe je werkweek eruitziet. Ik vind dat erg prettig.”

Als Complexbeveiliger in een penitentiaire inrichting krijg je een heel goed basissalaris

Goede arbeidsvoorwaarden

“Als Complexbeveiliger in een penitentiaire inrichting krijg je een heel goed basissalaris”, zegt Seref. “Helemaal als ik het vergelijk met beveiligersfuncties elders. Ook krijg je onregelmatigheidstoeslagen bij avond- en nachtdiensten, waardoor het voor sommige collega’s aantrekkelijk is om juist die diensten te pakken. Ook kun je regelmatig sporten tijdens werktijd, maar ook in je pauze of na je dienst. Het is belangrijk om fit en weerbaar te blijven in deze functie. Zo hoef je buiten je werk om niet meer naar de sportschool.”

Adrenalinekick

“Als complexbeveiliger maak je bijzondere situaties mee. Zo zijn er regelmatig alarmsituaties. Dan krijg je echt een adrenalinekick. Zo kregen een tijdje geleden twee gedetineerden bonje en sloeg de ene gedineerde de ander in het gezicht. Toen ik het slachtoffer begeleide om z’n gezicht schoon te maken en hij in de gaten kreeg dat zijn neus gebroken was, werd hij agressief. Ik was op dat moment alleen met ‘m en ik heb ‘m toen met proportioneel geweld, zoals ik ben getraind en heb geleerd, onder controle moeten brengen. Ik weet nog steeds niet hoe ik dat zo snel gedaan heb. Ik heb vervolgens direct op het alarm gedrukt en kreeg snel hulp van collega’s. Spannend was het. Achteraf ben je trots dat je het goed hebt afgehandeld. Een nazorgteam staat in dat soort gevallen dan voor je klaar, dat is goed geregeld. Ook de leiding vangt je goed op. Er werd mijn toen bijvoorbeeld gevraagd of ze me naar huis moesten brengen. Wanneer je zorg nodig hebt is het altijd beschikbaar. Als beveiliger binnen een PI ben je minder kwetsbaar dan beveiligers erbuiten.”

PI Krimpen zorgt goed voor mij

“Mijn zusje is een tijd ernstig ziek geweest. Van mijn leidinggevende kreeg ik tijd en ruimte om met haar mee te gaan naar ziekenhuisbezoeken. Ik heb dat erg gewaardeerd. Ik ben PI Krimpen daar dankbaar voor. Ondanks dat ik hier al 15 jaar werk, als ik een weekje vrij ben geweest merk ik dat ik het toch gemist heb als ik weer terug ben.”

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.