Er zit meer achter het werk van José

''Het leukste van mijn functie vind ik het zoeken naar verboden voorwerpen''

José werkt inmiddels 10 jaar als complexbeveiliger. Toezicht op de binnenplaats, celinspecties uitvoeren om contrabande tegen te gaan, gedetineerden begeleiden tijdens het werk en zorgen dat gedetineerdenbezoek volgens de regels verloopt. Zomaar een aantal aspecten van een allerminst saaie baan.

José
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Veenhuizen

José werkt als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting in Veenhuizen

Afwisseling

“Je werkt dagelijks samen met verschillende collega’s. De totale beveiligingsgroep bestaat uit zo’n tachtig collega’s. Samen zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers en gedetineerden. Als complexbeveiliger heb je iedere werkdag een andere taak en weet je nooit van tevoren wat er op een dag gebeurt. Hierdoor is het een afwisselende en interessante functie. Ik zie de inrichting als een klein dorp. Bijna alles wat in een dorp te vinden is, hebben we binnen de inrichting ook. Denk aan de tandarts, dokter, kapper en arbeid. De beveiliging is verantwoordelijk voor de veiligheid in dit dorp.”

Werksfeer en uitdagingen

“Het leukste van mijn functie vind ik het zoeken naar contrabande, wanneer er vermoedens zijn dat er zich binnen de inrichting verboden spullen bevinden. Het is altijd spannend om iets te vinden wat niet in de bajes thuis hoort. Verder spreekt de werksfeer mij enorm aan. We zijn serieus als dat nodig is, maar een lolletje op z’n tijd moet kunnen. Iedereen binnen de PI groet elkaar en er is geen onderscheid in wat je doet. Is er een calamiteit, dan komen er vanuit alle hoeken medewerkers assisteren. Wanneer de situatie onder controle is, brengt dat zeker weer een stukje trots met zich mee.”

Binnen de PI zijn er volop mogelijkheden om je te ontwikkelen.

DJI-ambassadeur

“Onder normale omstandigheden – dus niet nu tijdens de coronatijd – organiseert de PI regelmatig activiteiten voor het personeel. Voor teambuilding, maar ook leersessies om je kennis over een bepaald onderwerp te vergroten. Binnen de PI zijn er volop mogelijkheden om je te ontwikkelen. Zo ben ik, naast mijn werk als complexbeveiliger, DJI-ambassadeur. Samen met een collega doe ik, via het Instagramkanaal ‘José en Kitty in PI Veenhuizen’, verslag van bijzondere activiteiten in de PI. Ook informeren we onze volgers over bepaalde processen in de gevangenis en leggen we uit waarom dit zo is. Verder werk ik voor het project GPAL: het verfilmen van papieren dienstinstructies. Dit doe ik samen met een collega-complexbeveiliger. Deze activiteiten – die ik overigens binnen mijn werkuren mag uitvoeren - geven mij nog meer energie om naar mijn werk te gaan.”

Opleiding op kosten DJI

“Binnen DJI werk je in een levendige omgeving. Je wordt meegenomen in ontwikkelingen en uitgedaagd om mee te denken. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden prima. Wanneer ik aan het eind van de maand op mijn bankrekening kijk, word ik erg blij. Naast je salaris ontvang je als complexbeveiliger een onregelmatigheidstoeslag en natuurlijk reiskostenvergoeding. Momenteel volg ik – op kosten van DJI – de opleiding Maatschappelijke Zorg mbo-niveau 4. DJI hecht veel waarde aan ontwikkeling en ik vind het zelf ook erg belangrijk. Zelfs tijdens een schooldag krijg ik gewoon doorbetaald. Prima geregeld dus!”

Spannende situatie

“Ik vergeet het nooit meer: tijdens één van mijn eerste diensten mocht ik zelfstandig aan het werk. Een gedetineerde kreeg bezoek. Wanneer een gedetineerde spullen meeneemt naar het bezoek, moet hij deze in een kluisje doen. Dit weigerde hij, zijn jas moest aan de kapstok. Ik hield voet bij stuk en de gedetineerde koos eieren voor zijn geld en legde de jas in een kluisje. Hij was erg boos en vloekte alles bij elkaar. Toen de gedetineerde eenmaal naar het bezoek liep viel het mij pas op hoeveel collega’s ik al om mij heen had staan. Ik had niet eens alarm gemaakt met mijn pieper, maar ze waren ‘voor het geval dat’ op mij afgekomen. Het maakt mij vooral trots hoe wij als collega’s op elkaar en onze veiligheid letten. We staan er voor elkaar en steunen elkaar waar nodig.”

Interesse in een baan als complexbeveiliger bij PI Veenhuizen?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.