Er zit meer achter het werk van Lukwat

''Hoe je je weg vindt als complexbeveiliger? Vooral door jezelf te zijn''

Op haar twintigste begon Lukwat als complexbeveiliger bij de PI Dordrecht. “Ik kwam als jongedame terecht in een mannengevangenis met vooral mannelijke collega’s, dat was wel een uitdaging.” Die uitdaging lag grotendeels in het vinden van een eigen manier van handelen. Wat ze al snel leerde? Dat het vooral een kwestie is van jezelf blijven.

Lukwat
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Dordrecht

Lukwat werkt als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting Dordrecht

Een spannende omgeving

Lukwat ging na haar opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid aan de slag bij de handhaving, wat niet helemaal bij haar bleek te passen. De stap naar de penitentiaire inrichting volgde. Hier werkt ze al sinds 2018 met veel plezier. Hoe ze zich voorbereidde op haar functie? Lukwat: “Ik liet het vooral op me afkomen. Persoonlijk vind ik het wel spannend als ik niet precies weet wat ik kan verwachten.” Ook haar omgeving vond het spannend. “Vooral mijn moeder maakte zich zorgen, zeker omdat ik nog zo jong was”, vertelt ze. “Je hebt natuurlijk weinig ervaring, en moet dan opeens je weg vinden in een omgeving die een hele wereld op zich is.”

De ingrediënten en het recept krijg je, maar je moet zelf het gerecht maken.

Learning by doing

Tijdens een interne opleiding en zesweekse stage leerde Lukwat alles over de werkzaamheden in de inrichting. Maar na die periode begon het leren eigenlijk pas echt. Zo vertelt ze: Uiteindelijk leer je het meeste in de praktijk. Het is dan aan jou om alles wat je geleerd hebt op de juiste manier toe te passen. Ik vergelijk het altijd met een maaltijdpakket. De ingrediënten en het recept krijg je, maar je moet zelf het gerecht maken.” Ook observeerde ze haar meer ervaren collega’s. “Ik liep vaak mee met collega’s, die er overigens altijd zijn om je te ondersteunen. Maar ik merkte al gauw dat het niet werkt om iemand na te doen. Je moet echt uitzoeken hoe je op jouw manier aan de slag gaat. En nog steeds leer ik elke dag iets nieuws.”

Volop ruimte voor ontwikkeling

Blijven leren: dat is precies wat haar zo aanspreekt in haar functie. Lukwat: “Je kunt veel leren als je daarvoor openstaat. Naast beveiliging hebben we bijvoorbeeld ook andere taken. En andere functies. Je kunt hier op allerlei manieren groeien.” Zelf hoopt ze de komende jaren te groeien in haar rol als complexbeveiliger. “Ik hou van uitdaging en wil nog meer kennis opbouwen. Hoe meer je groeit, hoe meer je ziet van de inrichting zelf. En dan leer je ook weer met andere situaties omgaan.” Die verschillende situaties maken voor haar het werk zo leuk. “Het ene moment ben je erbij als gedetineerden bezoek krijgen, het andere moment houd je toezicht bij sportactiviteiten of reageer je op de alarmlijn. Je weet nooit wat de dag brengt.”

Volwassen worden

Het werken in de inrichting heeft Lukwat geholpen in haar groei naar volwassenheid. “Ik zag vooral de mooie kanten van het leven toen ik hier kwam”, vertelt ze. “Ineens kwam ik in een hele andere wereld terecht. De realiteit. Door de omgang met gedetineerden ben ik persoonlijk ontzettend gegroeid en zijn mijn sociale vaardigheden sterk verbeterd. Je leert goed naar anderen te luisteren en ontdekt hoe je jezelf moet presenteren.”

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.