Die opleiding – zes weken, vijf dagen per week – is een mooie mix tussen theorie en praktijk. Met het accent op het alledaagse werk van een complexbeveiliger. Zo leert Gerlinda de beelden van de X-Ray te ‘lezen’. “USB-stick, telefoon, drugs, wapens –mag er niet in en niet uit. Lijkt makkelijker dan het is. Mensen proberen van alles mee naar binnen te smokkelen. Zie dat maar eens op te sporen ... ”Mijn werk is zó gevarieerd. De ene dag bij de X-Ray, de andere dag rondes lopen langs de buitenmuren. Of de gedetineerden die naar Arbeid gaan door de detectie begeleiden – rookwaar, aanstekers en messen zijn bijvoorbeeld verboden. Nieuwkomers vergeten dat snel, dan geef ik een waarschuwing. Wie weer over de schreef gaat, krijgt een rapport.”
Geen dag hetzelfde
Gerlinda gaat elke dag met plezier naar haar werk. “Omdat hier geen dag hetzelfde is. Medisch alarm? Dan zorg ik dat de arts snel bij de gedetineerde is. Brandalarm? Dan zet ik de juiste deuren open en regel ik een makkelijke doortocht voor de brandweer. Het mooiste is het persoonlijke contact met collega’s maar ook met de gedetineerden. Een nieuwkomer probeert je vaak uit. Dan is het belangrijk dat je duidelijk bent – dat hij weet wat hij aan me heeft. Ik maak met iedereen wel een babbeltje. Hoe was het bezoek? Is je dochter nog geweest? Ze zijn altijd blij me te zien.”
Ik maak met iedereen wel een babbeltje. Hoe was het bezoek? Is je dochter nog geweest? Ze zijn altijd blij me te zien.
Mensenkennis
Natuurlijk is er wel eens een gedetineerde die intimideert. “Daarom ben ik altijd alert – hoe kijkt hij, hoe klinkt z’n stem? In dit werk heb je mensenkennis nodig, want je moet aansluiten op iemands stemming. En zeker niet provoceren. Je kunt bijvoorbeeld iemand iets opleggen, maar het ook gewoon vragen. Respect geven, is respect krijgen.”
Vacature!
Wil jij net als Gerlinda ook aan de slag als compexbeveiliger bij PI Alphen aan den Rijn? Reageer dan nu op de openstaande vacature!