Er zit meer achter het werk van Gerlinda

“Respect geven, is respect krijgen”
Gerlinda werkte via een veiligheidsbedrijf al een jaar als beveiliger in de gevangenis van de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn. Toen ze werd gevraagd over te stappen, hoefde ze niet lang na te denken. Ook al omdat ze de Basisopleiding Complexbeveiliger mocht volgen. “Hier komt van alles voorbij. Van integriteit tot agressiebeheersing. Maar ook: hoe werkt het gevangeniswezen? Hard bikkelen, maar als ik gefocust blijf, ga ik het halen.”
Gerlinda
Beveiliging
Complexbeveiliger
PI Alphen aan den Rijn

Gerlinda werkt als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn

Die opleiding – zes weken, vijf dagen per week – is een mooie mix tussen theorie en praktijk. Met het accent op het alledaagse werk van een complexbeveiliger. Zo leert Gerlinda de beelden van de X-Ray te ‘lezen’. “USB-stick, telefoon, drugs, wapens –mag er niet in en niet uit. Lijkt makkelijker dan het is. Mensen proberen van alles mee naar binnen te smokkelen. Zie dat maar eens op te sporen ... ”Mijn werk is zó gevarieerd. De ene dag bij de X-Ray, de andere dag rondes lopen langs de buitenmuren. Of de gedetineerden die naar Arbeid gaan door de detectie begeleiden – rookwaar, aanstekers en messen zijn bijvoorbeeld verboden. Nieuwkomers vergeten dat snel, dan geef ik een waarschuwing. Wie weer over de schreef gaat, krijgt een rapport.”

Geen dag hetzelfde

Gerlinda gaat elke dag met plezier naar haar werk. “Omdat hier geen dag hetzelfde is. Medisch alarm? Dan zorg ik dat de arts snel bij de gedetineerde is. Brandalarm? Dan zet ik de juiste deuren open en regel ik een makkelijke doortocht voor de brandweer. Het mooiste is het persoonlijke contact met collega’s maar ook met de gedetineerden. Een nieuwkomer probeert je vaak uit. Dan is het belangrijk dat je duidelijk bent – dat hij weet wat hij aan me heeft. Ik maak met iedereen wel een babbeltje. Hoe was het bezoek? Is je dochter nog geweest? Ze zijn altijd blij me te zien.”

Ik maak met iedereen wel een babbeltje. Hoe was het bezoek? Is je dochter nog geweest? Ze zijn altijd blij me te zien.

Mensenkennis

Natuurlijk is er wel eens een gedetineerde die intimideert. “Daarom ben ik altijd alert – hoe kijkt hij, hoe klinkt z’n stem? In dit werk heb je mensenkennis nodig, want je moet aansluiten op iemands stemming. En zeker niet provoceren. Je kunt bijvoorbeeld iemand iets opleggen, maar het ook gewoon vragen. Respect geven, is respect krijgen.”

Vacature!

Wil jij net als Gerlinda ook aan de slag als compexbeveiliger bij PI Alphen aan den Rijn? Reageer dan nu op de openstaande vacature!

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.