Er zit meer achter het werk van Chris en Roxy

“Als mensen in detentie rustig binnenkomen en vertrekken: dan is ons werk geslaagd”
Het eerste gezicht dat arrestanten en vreemdelingen zien in Justitieel Complex (JC) Zeist? Waarschijnlijk dat van Chris of Roxy. Met tien collega-complexbeveiligers visiteren zij de mensen in detentie en controleren ze hun waardevolle spullen bij aankomst en vertrek. Voor beide beveiligers geldt: ze hebben het hier dankzij het persoonlijke contact met gedetineerden én de gezelligheid met collega’s ontzettend naar hun zin.
Chris en Roxy
Beveiliging
Complexbeveiliger

Chris en Roxy zijn badmeester (complexbeveiliger) in Justitieel Complex Zeist

Van kledingcontrole tot biometrie

In Justitieel Complex Zeist verblijven arrestanten die hun straf uitzitten en vreemdelingen die moeten terugkeren naar hun land van herkomst. Bij binnenkomst en vertrek komen zij langs ‘het Bad’: de binnenkomstafdeling delinquenten. Chris: “Wij ontvangen deze mensen. Terwijl ze in de wachtruimte verblijven, controleren wij hun kleding op spullen die niet zijn toegestaan in de inrichting. Daarna visiteren we de arrestanten. Dat betekent dat we het lichaam controleren. Bij vreemdelingen maken we gebruik van een bodyscan.” Roxy: “Dan volgt de intake, waarin we persoonlijke vragen stellen en uiterlijke kenmerken noteren. Ook kunnen mensen contactgegevens uit hun telefoon halen. Deze telefoons en andere waardevolle spullen zoals paspoorten en rijbewijzen bewaren we in een fouilleringskluis. Tot slot maken we van iedereen vingerafdrukken en een bijbehorende foto: de biometrie.”

Contact met álle afdelingen

Als badmeester ben je ook het gezicht richting collega’s en diensten buiten de inrichting. “Alles gaat langs of via ons”, legt Roxy uit. “Daardoor hebben we contact met alle afdelingen binnen de inrichting. Bijvoorbeeld als gedetineerden extra telefoonnummers willen opschrijven vanuit hun telefoon.” Chris: “Ook gidsen we ambulances of de brandweer naar de juiste locatie. En heeft een gedetineerde een afspraak bij de rechtbank of het ziekenhuis? Dan overleggen we over het transport met de collega’s van de Dienst Vervoer en Ondersteuning.”

Iedereen heeft een eigen rugtas en elke dag hoor ik weer nieuwe verhalen

Mensenwerk

Het persoonlijke contact met mensen is wat het werk zo mooi maakt voor zowel Chris als Roxy. “Iedereen heeft een eigen rugtas en elke dag hoor ik weer nieuwe verhalen”, vertelt Chris. “Dat is het leukste aan mijn baan. Voor deze mensen kan de binnenkomst best spannend zijn. Daarom noem ik ze bij hun voornaam en maak ik liever een grapje dan dat ik heel serieus ben.” Roxy knikt instemmend: “Als wij ontspannen zijn, gaan mensen ook op een rustige manier naar de afdeling. Er verblijven hier ook veel gezinnen met kinderen die wachten op de terugkeer naar hun thuisland. Spelenderwijs proberen we zo veel mogelijk de detentie-omgeving voor deze kinderen weg te nemen.” Chris: “Dan laten we ze elkaar bijvoorbeeld checken met een handdetector.”

Veiligheid

Niet iedereen werkt mee tijdens een intake. Roxy: “Soms willen mensen geen handtekening zetten om hun spullen in bewaring te stellen. Dan leggen we alles zo rustig mogelijk uit en laten we ze zien dat we er zijn om ze te helpen.” Chris: “Op een menselijke manier proberen we ze mee te krijgen. Een moment dat me is bijgebleven? Een tijdje terug verliet een gedetineerde de inrichting. ‘Bedankt dat je me zo tot rust bracht toen ik hier binnenkwam’, zei hij. Dat doet me goed.” Onveilige situaties zijn zeldzaam. “Voordat ik hier startte, had ik een bepaald beeld van het werk”, legt Roxy uit. “Dat het nog wel eens gevaarlijk kon zijn. Maar zolang ik hier werk, heb ik nog niets meegemaakt. Sowieso werken we altijd met z’n tweeën en hebben we een fijn team met collega’s die voor elkaar klaarstaan.” “En er wordt ook zeker veel gelachen”, vult Chris aan.

Jezelf blijven

Voor deze baan deden Chris en Roxy al ervaring op in andere functies bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI): als penitentiair inrichtingswerker en als beveiliger bij de toegangscontrole. Chris: “Wat ik anderen wil meegeven die ook zo’n functie overwegen? Blijf altijd jezelf! Het heeft geen zin om collega’s te kopiëren. De rest leer je in het werk.” Roxy: “Je kunt honderd keer meekijken, maar je leert het werk uiteindelijk door het te doen. Ik heb in verschillende inrichtingen gewerkt. Ik wilde verder en zo kwam de vacature bij het Bad op mijn pad. Het is mooi dat die mogelijkheden er zijn. Momenteel volg ik de mbo 4-opleiding begeleider specifieke doelgroepen. Maar voorlopig zit ik in deze functie helemaal op mijn plek.” Dat geldt ook voor Chris: “Ik blijf altijd met mensen werken. Daar ligt mijn toekomst. En daar zijn alle kansen voor binnen DJI.”

Vacature!

Bekijk hier de vacature voor badmeester (complexbeveiliger) in JC Zeist en wie weet word jij de nieuwe collega van Chris en Roxy.

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.