Er zit meer achter het werk van Sanne

“Ik zorg voor een veilige omgeving voor iedereen binnen”
Grafisch vormgever. Vertegenwoordiger alarmsystemenverkoop. En nu beveiliger in een jeugdinrichting. “Ja, ik heb hiervoor heel andere dingen gedaan”, lacht Sanne. Maar nog niet eerder zat ze zo op haar plek als in de Hunnerberg in Nijmegen. “De combinatie van het beveiligen en het contact met mensen sprak mij aan. Ik trok de stoute schoenen aan, solliciteerde, en ga nu elke dag met veel plezier naar mijn werk.”
Sanne
Beveiliging
Complexbeveiliger
Justitiële Jeugdinrichting

Sanne is beveiliger bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg in Nijmegen

Veiligheid garanderen

Van het buitenterrein beveiligen door rondes te lopen en het uitvoeren van controles, tot het checken van beveiligingscamera’s en het begeleiden van jongeren als ze ergens naartoe gebracht moeten worden. Zomaar een aantal voorbeelden van het afwisselende werk van Sanne. “Mijn collega’s en ik zijn er om de inrichting veilig te houden voor de jongeren, de bezoekers én het personeel. Dat wij de veiligheid garanderen, maakt me trots.”

Controles

“Wij zorgen voor een veilige werkomgeving voor iedereen binnen. Dat doen we door alles wat niet binnen hoort, buiten te houden. We ontvangen bezoekers en voeren toegangs- én kamercontroles uit. Bij dat laatste gaan we na of de jongeren geen spullen op hun kamer hebben die ze niet horen te hebben, zoals tabak of aanstekers.”

Mijn collega’s en ik zijn er om de inrichting veilig te houden voor de jongeren, de bezoekers én het personeel. Dat wij de veiligheid garanderen, maakt me trots.

Allemaal gelijk

Sanne houdt ook intakes met jongeren die nieuw binnenkomen. “We vullen dan een vragenlijst in, bijvoorbeeld over de gezondheid van iemand. Of dingen waarmee we rekening moeten houden.” Op zo’n moment schat Sanne de beste manier van communiceren in. “Iedere jongere is anders. Daar pas ik mijn benadering op aan. Bijvoorbeeld als iemand heel stil of juist heel extravert is. Het belangrijkste is dat ik niemand veroordeel. We hebben allemaal ons eigen levenspad, een eigen verhaal, en bij de een loopt dat beter dan bij de ander. Maar we zijn allemaal gelijk. Dat is hoe ik met de jongeren omga.”

Trots

“Mijn perfecte dag? Als ik een glimlach op iemands gezicht kan toveren. Dat geeft mij heel veel energie”, zegt Sanne. Dat was bijvoorbeeld het geval tijdens een nachtdienst. Op dat moment is er alleen beveiliging aanwezig in de inrichting. Tijdens de dienst van Sanne raakte een jongen in paniek door iets wat hij op het nieuws had gezien. “Ik sprak met hem en adviseerde om alles wat er in zijn hoofd omging op te schrijven. Op die manier kon hij meer rust krijgen. Hij vond dat een goed idee, ging aan zijn bureau zitten en begon te schrijven. Later, toen ik bij hem ging kijken, bedankte hij mij. Hij kon weer rustig gaan slapen. Met zulke kleine dingen heb ik een grote impact op de jongeren”, vertelt Sanne trots.

Vrijheid

Het werk van Sanne is afwisselend. Zo ook haar werktijden, want ze draait onregelmatige diensten. “Ik vind dat superfijn, want juist daardoor heb ik veel vrijheid. Wij werken met een systeem waarmee we ons eigen rooster kunnen vormgeven. Natuurlijk is niet alles wat je wil mogelijk, maar ik kan mezelf makkelijk een dag vrij plannen. En natuurlijk krijg je onregelmatigheidstoeslag. Dat is ook mooi meegenomen.”

fijne collega's

Wat Sanne nog meer waardeert aan haar baan? Het “superfijne” team waarmee ze samenwerkt. “Omdat ik dit wereldje nog niet kende, vond ik het best spannend waar ik terecht zou komen. Maar mijn collega’s hebben mij heel fijn ontvangen en goed ingewerkt. Ik stelde ze veel vragen: ‘Stel, dit gebeurt, hoe ga jij daar dan mee om?’ En we kunnen goed met elkaar praten, bijvoorbeeld als er iets voorvalt op het werk. Er is altijd wel iemand die je een luisterend oor biedt.”

Interesse in een baan als complexbeveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.