Er zit meer achter het werk van Jay

“De verschillende werkplekken maken het spannend, want geen dag is hetzelfde”*

Jay was net klaar met zijn werkdag bij het COA in Ter Apel toen er een situatie escaleerde. Een man dreigde met een mes. In actie komen was nodig, maar hoe? “Ik wist hem rustig te praten en loste het incident op met woorden. Dat is de beste manier. Dit soort successen geven mij voldoening”, vertelt Jay, beveiliger bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Wat hem nog meer voldoening geeft in zijn werk? Zo veel! Hij vertelt je er graag meer over.

Jay
Beveiliging
Beveiliger
Dienst Vervoer & Ondersteuning

Jay werkt als beveiliger bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning

Perfecte Match

Een baan bij Justitie was eigenlijk nooit in Jay opgekomen. Maar toen zijn broer hem in 2020 enthousiast maakte voor de functie van beveiliger bij de DV&O, ging hij toch even op onderzoek uit. En de match was snel gevonden, vertelt hij. “Het directe contact met de mensen in een justitiële inrichting sprak mij meteen aan. Ik wist dat Dienst Justitiële Inrichtingen, waar DV&O deel van uitmaakt, als overheidsorganisatie een goede werkgever is waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. En ik ben zelfverzekerd en kan goed communiceren, en dankzij mijn ervaring in vele soorten vechtsporten sta ik sterk in mijn schoenen. Het leek me dus een geweldige uitdaging om aan de slag te gaan als beveiliger.”

Ik ben er niet alleen om hun veiligheid te waarborgen, maar ook om met hen te praten. In goede en slechte tijden. Die menselijkheid is waar ik het meest trots op ben in mijn werk.

ELKE DAG IS ANDERS

Jay heeft geen vaste werklocatie, maar verschillende werkplekken. Die wisseling vindt elke dag, elke week of na een langere periode plaats. Zo heeft hij onder andere gewerkt in een penitentiaire inrichting (PI), een detentiecentrum, een jeugdinrichting of ondersteunt hij collega’s met het vervoeren van arrestanten. “Ik werk zelfs in verschillende ziekenhuizen als een persoon daar bewaking nodig heeft”, voegt Jay toe. Hij vervolgt: “Die afwisseling maakt het werk juist zo spannend en leuk. Elke keer is het een verrassing waar ik kom te werken. En zo heb ik telkens te maken met andere mensen, zoals gedetineerden die hun straf uitzitten, tbs-patiënten of jongeren, en ook met diverse collega’s. Landelijk zijn we wel met een paar honderd beveiligers. Je kunt je voorstellen dat je met zoveel verschillende collega’s niet snel uitgepraat bent. We werken bijna altijd in duo’s of in een team, en het gevoel van ‘we doen het met z’n allen’ overheerst echt. Dat maakt de band met mijn collega’s sterk.”

NIET ALLEEN BOEMAN, MAAR OOK STEUNPILAAR

Werken als beveiliger bij DV&O betekent zorgen voor een veiliger Nederland, aldus Jay. Hij gaat elke dag met een glimlach naar zijn werk. “Ik vind het een genoegen om te werken met de mensen die ik dagelijks beveilig. Ik werk onder andere met gedetineerden, maar het zijn vooral mensen. Ze hebben van de rechter de straf gekregen, en het is belangrijk voor mij om ervoor te zorgen dat ze die straf zo goed mogelijk kunnen uitzitten. Ik ben een van de weinige personen met wie zij contact hebben. Soms ben ik de boeman – ingrijpen bij incidenten of mogelijke risico’s en alles volgens procedure uitvoeren is mijn werk – maar soms ben ik juist een luisterend oor en een steunpilaar. Ik ben er niet alleen om hun veiligheid te waarborgen, maar ook om met hen te praten. In goede en slechte tijden. Die menselijkheid is waar ik het meest trots op ben in mijn werk. Mijn perfecte dag? Dat is als alles vredig verloopt zonder dat ingrijpen nodig is.”

Opleiden én groeien

Starten als beveiliger? Dan volg je intern verschillende opleidingen. Tijdens trainingen leer je verschillende procedures, zoals omgaan met handboeien en zelfverdedigingstechnieken. “En dat door echt goede docenten en instructeurs, die je maximaal begeleiden”, zegt Jay. “Mijn eerste beveiligingspost was in een PI en dat vond ik heel fijn. Ik leerde de kneepjes van het vak van collega’s die al jarenlange ervaring hadden. De werksfeer was erg prettig, en dat is kenmerkend voor DJI. Hier ben je geen nummer, maar echt een persoon. Naar wie geluisterd wordt als er iets speelt. Privé en op werkgebied. Daarom vind ik DJI een goede werkgever. Ook omdat de arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Een goede pensioenregeling en een onregelmatigheidstoeslag als dat van toepassing is. En wil je jezelf ontwikkelen of doorgroeien? Dan wordt met je meegekeken wat er mogelijk is. Zo ben ik nu ook socialmedia-ambassadeur voor DV&O. Ik breng onze werkzaamheden en de sfeer zo goed mogelijk in beeld. Zodat mijn nieuwe collega’s zien hoe bijzonder ons werk is.”

Teamdagen

“Ik heb al zoveel mooie momenten gehad als beveiliger. Maar de allerleukste dagen ooit? Dat zijn de jaarlijkse teamdagen. Elk jaar ondernemen we met collega’s een actief uitje. Even niet alleen over werk praten, maar ook elkaar persoonlijk beter leren kennen. En dat tijdens het kleiduifschieten, golfen, lasergamen of karten: gezelligheid écht gegarandeerd”, vertelt Jay enthousiast.

* De dag van Jay is een weerspiegeling van een beveiliger in de ziekenhuispool. De eerste twee jaar als beveiliger bij DV&O word je opgeleid op een vaste locatie. Na het behalen van alle onderdelen is het mogelijk om bijvoorbeeld toe te treden tot de ziekenhuispool, waardoor je afwisselende werkplekken zult hebben.

Interesse in een baan als beveiliger?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.