Er zit meer achter het werk van Arthur

''Als teamleider is het de uitdaging om de structuur te bieden voor een veilige omgeving''

Portier, woonbegeleider en penitentiair inrichtingswerker. Hij heeft gedurende de jaren allerlei rollen gehad binnen het Justitieel Complex Zeist. Nu is Arthur teamleider beveiliging. Een uitdaging die hij met beide handen aangrijpt. "Het is een kunst om medewerkers structuur te bieden en zo te zorgen voor de veiligheid van iedereen op locatie."

Arthur
Beveiliging
Complexbeveiliger

Arthur is teamleider beveiliging in Justitieel Complex Zeist

In Justitieel Complex Zeist verblijven mensen die illegaal in Nederland zijn en wachten op de terugkeer naar hun thuisland. Daarnaast is er een locatie voor mensen die in afwachting zijn van hun straf en extra zorg nodig hebben. Met verschillende landelijke partijen wordt er op één locatie gewerkt, zoals met de DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek) het opleidingsinstituut van DJI. De teamleider geeft leiding bij de Receptie Ingeslotenen, en samen met andere middenkaderleden is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de gehele locatie. Het team van Arthur registreert ingeslotenen van de afdelingen. Een essentieel proces, want dit is vaak de eerste kennismaking met het detentiecentrum. Arthur: "Er vindt bijvoorbeeld een intake plaats en waardevolle spullen worden vastgelegd en tijdelijk opgeborgen." Een ander team zet zich in voor de veiligheid van de maatschappij, het personeel en de mensen die er verblijven. Bijvoorbeeld door verboden middelen op te sporen. Soms is dat met een speurhond.

Een nieuwe uitdaging

Meer dan tien jaar draait Arthur mee op de werkvloer. Waarom hij de stap naar teamleider heeft gezet? Arthur: "Ik werk al heel lang bij justitie en houd van spanning. Het is voor mij een nieuwe uitdaging om verschillende teams van beveiligingsmedewerkers te coachen en te begeleiden. Zo werk ik ook aan mijn eigen ontwikkeling. Dat leidinggeven is best een omschakeling. "De werkzaamheden van een teamleider houden meer in dan ik dacht. Je moet echt de balans vinden tussen je eigen taken en er tegelijkertijd zijn voor je medewerkers."

Elke dag is anders

Waar de teamleiders het ook over eens is: elke dag is anders. Er speelt altijd iets op het gebied van veiligheid. Er zjjn veel projecten, zoals verbouwingen of nieuwbouw. Iedere teamleider denkt dan mee over het veiligheidsbeleid. Arthur: "Als teamleider ben je verantwoordelijk voor een aantal veiligheidsportefeuilles, zoals de inzet van speurhonden. Daarbinnen krijg je de vrijheid om het werk op jouw manier uit te voeren. En omdat medewerkers zoveel kansen krijgen om door te groeien, is het werven van nieuw personeel een mooie, voortdurende uitdaging. Ik heb veel contact met de Politie en andere ketenpartners en ik zorg voor de beveiliging tijdens het vervoer naar Schiphol. En ik ben bezig met het opzetten van een intern bijstandsteam dat wordt ingezet bij incidenten."

Ik geef leiding aan een groep medewerkers die al heel lang in het detentiecentrum werken en veel ervaring hebben.

Teamspirit

Verschillende teamleiders, verschillende teams. Voor Jacco staat de teamspirit voorop. Hij zorgt dat medewerkers plezier hebben in de rollen die hij zelf ook jaren heeft gehad. Arthur: "Ik geef leiding aan een groep medewerkers die al heel lang in het detentiecentrum werken en veel ervaring hebben. Ik vind het belangrijk om nieuwe ideeën aan te moedigen en variatie in de werkzaamheden aan te bieden. Zo houd je het werk leuk en uitdagend." Hij gaat verder over jonge medewerkers: "Ze hebben nog weinig ervaring binnen de organisatie, maar zijn enthousiast en echt gebrand om iets van hun carrière te maken. Als teamleider geef ik het goede voorbeeld en maak ik ruimte voor een prettige samenwerking. Er is ook tijd voor een grap en een grol. Dat zorgt voor een goede sfeer."

Blijven ontwikkelen

Die goede werksfeer heeft resultaat. "We zijn trots op wat we hebben neergezet. We brengen structuur en zorgen voor een veilige werkomgeving", vertelt Arthur. "Dat is uiteindelijk je grootste uitdaging als teamleider. Jij leidt het werk en eventuele calamiteiten in goede banen. Wat altijd zo’n indruk op mij maakt: als het alarm gaat of er een calamiteit is, dan zie je hoe iedereen er voor elkaar is en achter elkaar staat. Dat is het mooiste aan het werk bij Justitie." Hoe Arthur zijn toekomst bij Justitie voor zich ziet? "Ik kreeg de kans om leiding te geven en zie dit als een mooie start om me daar verder in te ontwikkelen."

Interesse in een baan bij Justitieel Complex Zeist?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.