Er zit meer achter het werk van Jolanda

“Dichtbij mijn mensen staan, voor de beste behandeling van de patiënt. Daar doe ik het voor”
Jolanda had er lang geleden al een tijd gewerkt, toen ze in 2022 terugkeerde in de functie van afdelingshoofd voor Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht in Balkbrug. “Ik begon hier als 22-jarige in de functie van sociotherapeut. Na een paar jaar werd ik trainer, waarna ik de overstap naar de reclassering maakte.” Jaren later, als coach in een penitentiaire inrichting en met een master-diploma op zak, merkte ze dat ze meer invloed wilde op het reilen en zeilen in een organisatie. “Ik zag de vacature afdelingshoofd bij Veldzicht en wist meteen: dát wil ik.”
Jolanda
Beveiliging
CTP Veldzicht

Jolanda werkt als afdelingshoofd in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Warm en collegiaal

Terugkomen voelde als thuiskomen, al was het centrum flink veranderd en uitgebreid met nieuwe teamleden. Veel van haar oude collega’s waren inmiddels uitgevlogen, maar het gevoel was nog hetzelfde. “Collega’s zijn hier zo betrokken bij elkaar. Laatst nog, kreeg ik een kaartje van een aantal teamleden om te zeggen dat ze me waarderen. Dat raakt me echt. En het past hier ook bij de warme cultuur. Ik hoor van iedereen, ook van nieuwe medewerkers, dat ze zich zo snel thuis voelen. Dat vind ik echt een kracht van de mensen in de organisatie .”

Tweewekelijks bespreekt ze met haar team iedere patiënt die op afdeling zit. Zo houdt ze feeling met de werkvloer. Daarnaast bestaat haar werk uit veel organiseren: de personele kant, planning, het opzetten van programma’s, maar ook bijvoorbeeld actiepunten uit evaluaties van werk- en leefklimaat.

Goede inwerkperiode

Met behulp van een coach en de manager primair proces, startte Jolanda haar werkperiode bij Veldzicht. Ook de collega afdelingshoofd die Veldzicht zoekt, kan rekenen op goede begeleiding. Jolanda: “Je hoeft geen achtergrond in een vergelijkbare organisatie te hebben om die baan goed te kunnen doen, maar ervaring als leidinggevende en je hart op de goede plek hebben voor het verder helpen van mensen, is wel van belang voor de collega die we zoeken . Je krijgt een ervaren afdelingshoofd als buddy, wordt goed ingewerkt en krijgt de tijd om het werk en het team te leren kennen.”

Zelf invulling geven aan behandelprogramma’s

Een baan als afdelingshoofd biedt ook op werkinhoud mooie kansen. Jolanda is niet alleen een mensen-mens met een praktische instelling, ze wil ook vooruit. Uitdaging. Verantwoordelijkheid. Kwaliteit verbeteren, meedenken met beleid. Binnen deze functie kan het allemaal. “Ik vind dat stuk kwaliteit heel belangrijk. Zo hebben we bij Veldzicht een eigen behandelprogramma ontwikkeld dat we met onze teams op maat maken voor onze afdeling. Zo goed, hoe we vanuit de sociotherapeut (degene die ermee aan de slag moet) op maat invulling kunnen geven aan het programma. Het is hun vák en ze zijn er goed in. Daar mogen we echt wel even bij stil staan.”


Kijken naar de mogelijkheden

Ook de zakelijke en procesmatige kant is belangrijk voor het afdelingshoofd. Veldzicht is een CTP, een centrum voor transculturele psychiatrie. Mensen met complexe psychiatrische problemen krijgen vrijwillige of verplichte behandeling. Stevige richtlijnen om de veiligheid te waarborgen zijn dan belangrijk. “Je kunt niet om die protocollen heen. Je moet soms zakelijk kunnen zijn. Maar de mens is ook belangrijk. Dat gaat voor mij hand in hand.” Zo zoekt ze waar het kan naar oplossingen om mensen iets te gunnen zonder dat de veiligheid of de structuur in het geding komt. “Het lukt niet altijd, maar we kijken met het team wel altijd heel creatief naar de mogelijkheden.”

Niet alleen krijgen Jolanda en haar teamleden binnen de kaders de kans om hun werk binnen veelal op een eigen manier in te richten, ook staat Dienst Justitiële Inrichtingen altijd open voor collega’s die zich verder willen ontwikkelen. “Sociotherapeuten die willen doorgroeien tot afdelingshoofd, bijvoorbeeld. DJI zorgt dan voor het leiderschapsprogramma. En coaching om onderling teamwork verder te bevorderen. Er is hier echt heel veel mogelijk.”

Collega’s zijn hier zo betrokken bij elkaar. Laatst nog, kreeg ik een kaartje van een aantal teamleden om te zeggen dat ze me waarderen. Dat raakt me echt. En het past hier ook bij de warme cultuur.
Interesse in een baan als afdelingshoofd?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.