Er zit meer achter het werk van Nynke

''Geen dag is hetzelfde, dat is het mooie van mijn functie''

Inmiddels werkt Nynke drie jaar als penitentiair inrichtingswerker (PIW’er) in Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen. Tijdens stages van haar opleiding Integrale Veiligheid raakte Nynke zo enthousiast over het vak van PIW’er dat ze besloot te solliciteren. Het werken in teamverband en het menselijk contact spreekt Nynke nog steeds het meeste aan.

Nynke
Begeleiding en bewaring
Penitentiair Inrichtingswerker
PI Veenhuizen

Nynke werkt als penitentiair inrichtingswerker in Penitentiaire Inrichting Veenhuizen

Een werkdag als PIW’er

De werkdag start met de overdracht. Hierin bespreken we de bijzonderheden van de vorige dag. Daarna wekken we de gedetineerden en delen we medicatie uit. Vervolgens start het dagprogramma en gaan de gedetineerden aan het werk. Ze kunnen ook een bezoek brengen aan de sportzaal of de bieb, of naar een afspraak met een hulpverlener. Tussen de middag houden we toezicht bij het uitdelen van de warme maaltijd. Toezicht en observeren is sowieso een belangrijk onderdeel van het PIW’er zijn. Je moet signalen tijdig aanvoelen zodat je er op de juiste manier naar kunt handelen. Aan het einde van de middag zorgen we ervoor dat iedere gedetineerde weer wordt ingesloten in zijn cel.

Mentorschap

Naast het begeleiden van het ‘vaste’ dagprogramma ben je mentor van een aantal gedetineerden. “Ze kunnen bij mij terecht wanneer ze ergens mee zitten. Samen kijken we dan hoe we dit kunnen oplossen. Indien nodig verwijs ik de gedetineerde door naar een andere discipline binnen de inrichting, zoals de psycholoog, de casemanager of de afdeling onderwijs. Afwisseling is er volop in mijn functie. Met de ene gedetineerde voer je terloops een mentorgesprek, met de ander ga je er echt even voor zitten. Soms heb je te maken met frustratie en even later krijg je een compliment van een gedetineerde omdat je hem zo goed hebt geholpen. Dat is het mooie van mijn functie, geen dag is hetzelfde. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik nuttig ben voor de maatschappij. Ons werk doet er toe. Als PIW’er wil ik het beste uit ieder mens halen, met als uiteindelijke doel ervoor te zorgen dat iedere gedetineerde op een goede manier reïntegreert.”

Risico’s en uitdagingen

Ik werk op het Huis van Bewaring. Hier krijgen arrestanten vaak te horen dat ze langer moeten blijven omdat ze officieel verdachte zijn in een zaak. Voor velen is dit een tegenslag. Ik probeer er samen met mijn collega’s voor te zorgen dat de gedetineerde – ondanks het slechte nieuws – een beetje gemotiveerd blijft om zijn bed uit te komen en om mee te doen met het dagprogramma. Dat is soms best een uitdaging. Risico’s zijn er in ieder vak. Als PIW’er is het van belang dat je stevig in je schoenen staat en goed kunt observeren, zodat je lastige situaties kunt voorkomen of op passende wijze kunt beheersen. Op mijn afdeling werken we altijd met vier medewerkers tegelijk, dus je staat er niet alleen voor. Iedere collega ziet weer andere dingen en wanneer je ergens tegenaan loopt, bespreek je dit met elkaar.

Iedere collega ziet weer andere dingen en wanneer je ergens tegenaan loopt, bespreek je dit met elkaar.

Vast contract en waardering

Je krijgt netjes iedere maand je salaris gestort en je krijgt meteen – of na een korte proefperiode – een vast contract. Tel daar een goede reiskostenvergoeding, de onregelmatigheidstoeslag en ontwikkelmogelijkheden bij op. Dit maakt DJI een goede en stabiele werkgever. Een tijdje terug kreeg ik een bos bloemen van mijn werkgever. Door tijdig signaleren van een collega en mij hebben we ervoor gezorgd dat een gedetineerde die een overdosis drugs had genomen, op tijd naar het ziekenhuis werd vervoerd. Hoewel signaleren part of the job is, is het toch leuk om op deze manier te merken dat je werk wordt gewaardeerd.

Interesse in een baan als penitentiair Inrichtingswerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.