Er zit meer achter het werk van Robin

''Een goede re-integratie van gedetineerden: daar ga ik voor!''

“Een ex-gedetineerde heeft een keer een brief gestuurd naar de penitentiaire inrichting (PI) om mij persoonlijk te bedanken. Hij vertelde dat hij zijn leven heeft gebeterd en nu een baan heeft als postbezorger. Dat vind ik mooi!” Robin werkt als penitentiair inrichtingswerker (PIW’er) in de PI Rotterdam, locatie Hoogvliet. Sinds 2016 helpt hij gedetineerden bij hun re-integratie in de maatschappij.

Robin
Begeleiding en bewaring
Penitentiair Inrichtingswerker
PI Rotterdam

Robin werkt als penitentiair inrichtingswerker bij de Penitentiaire Inrichting in Rotterdam

Tien jaar eerder startte Robin bij de Dienst Justitiële Inrichtingen als beveiliger. Vanaf dat moment heeft hij meerdere stappen gemaakt. “Ik heb onder andere in het interne bijstandsteam (IBT) meegedraaid. Een soort speciale eenheid binnen de inrichting, die wordt ingezet wanneer er calamiteiten zijn. Wij begeleiden een gedetineerde dan bijvoorbeeld naar de isoleercel of bij gezondheidsproblemen naar het ziekenhuis.”

Persoonlijke begeleiding

“Toen ik de kans kreeg om te solliciteren als PIW’er, heb ik dat meteen gedaan. Het persoonlijk begeleiden van gedetineerden vind ik heel mooi om te doen. Ik ben een mentor voor een aantal gedetineerden, hen begeleid ik een op een. Heeft iemand bijvoorbeeld problemen met werk of met huisvesting? Dan bekijken we samen hoe we dit kunnen oplossen. Zodat diegene de volgende keer niet meer vast komt te zitten. Ook observeer ik het gedrag van de gedetineerde en kijk ik waar dit vandaan komt. Wij reiken de tools aan waarmee hij verder kan. Maar natuurlijk moet hij het zelf willen én doen.”

Bijzonder gedrag

“In de PI zorg ik dat de dag rustig en goed verloopt, zowel voor de ingeslotenen als voor de medewerkers. Elke ochtend spreek ik met mijn collega’s het dagprogramma kort door. Zijn er bijzonderheden? Op welke gedetineerde moeten we extra letten? Daarna sluit ik de mannen uit, zodat ze kunnen gaan werken. Wanneer ze later op de dag mogen sporten, naar de bibliotheek gaan of bezoek ontvangen, observeer en begeleid ik hen. Ik check of er geen verboden spullen, zoals mobieltjes, worden gesmokkeld en of iemand bijzonder gedrag vertoont. Aan het eind van de dag zorg ik dat iedereen weer in de juiste cel zit.”

Soms verloopt een dag heel makkelijk, maar ontstaat er van het ene op het andere moment een vechtpartij tussen zes volwassen kerels.

Vechtpartij

“Elke dag is anders. Soms verloopt een dag heel makkelijk, maar ontstaat er van het ene op het andere moment een vechtpartij tussen zes volwassen kerels. Op zo’n moment schakel ik snel en stap ik er direct op af. Ondertussen roep ik collega’s op en zorg ik dat de situatie onder controle is. Ik haal de mensen uit elkaar, pak eventuele smokkelwaar af en probeer de agressie eruit te halen door een gesprek aan te gaan.”

De dag opnieuw beginnen

“Na een incident beginnen we de dag vaak even opnieuw. Samen met collega’s evalueren we de situatie. Wat ging er goed? Wat kan beter? Door op die manier te reflecteren leer je hoe je de volgende keer nog beter kunt reageren. En daarna kunnen we weer verder. Daardoor blijft de werksfeer goed. We zijn een hecht team, mijn collega’s voelen een beetje als familie. We spreken ook buiten werktijd weleens met elkaar af.”

Stevig in je schoenen staan

“Het is belangrijk voor dit werk dat je stevig in je schoenen staat. Dat je de kaas niet van het brood laat eten. We komen vaak weerstand tegen. Aan ons de kunst om te zorgen dat diegene toch gaat meewerken. Hoe ik dat doe? Door gesprekken te voeren, door uit te leggen dat wanneer hij meewerkt er bepaalde deuren voor hem opengaan. Dat hij bijvoorbeeld verlof kan krijgen. We stimuleren positief gedrag en straffen negatief gedrag. Ik probeer gedetineerden vooral altijd te motiveren in zo’n gesprek.”

Blijven groeien

“Wat ik ook fijn vind aan mijn baan, is dat ik vier dagen van negen uur werk. Zowel in vroege als late diensten, waarvoor je een onregelmatigheidstoeslag ontvangt. Voor die diensten kun je zelf je voorkeur aangeven. Ook kun je sporten onder werktijd en zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Op dit moment volg ik zelf een mbo 4-opleiding begeleiding specifieke doelgroepen. Volgend jaar ga ik aan de slag bij de inrichting voor stelselmatige daders. Hier kan ik gedetineerden nóg meer persoonlijke begeleiding bieden.”

Interesse in een baan als penitentiair Inrichtingswerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.