Er zit meer achter het werk van Carla

"Het werk is luisteren naar het verhaal achter iedere gedetineerde en het ten uitvoer leggen van de straf"
Waarom zou je überhaupt willen werken in een gevangenis? Dat is een vraag die Carla Wijnhoven, gevangenisdirecteur van Penitentiaire Inrichting (PI) Grave, regelmatig krijgt van familie, vrienden, kennissen en zelfs soms van de gedetineerden. Haar antwoord is dan altijd steevast: "Omdat het een hele interessante 'wereld' in de wereld is!" 
Carla
Begeleiding en bewaring
PI Grave

Carla Wijnhoven is directeur van Penitentiaire Inrichting Grave

Carla werkt al jaren als directeur: "Werken in een gevangenis is fantastisch en blijft mensenwerk, ondanks dat er geen enkele gedetineerde op vrijwillige basis verblijft. Het werk is een mengelmoes van luisteren naar het verhaal dat achter ieder gedetineerd mens zit en het ten uitvoer leggen van de straf die de rechter heeft opgelegd. Maar werken in een gevangenis is nog zoveel meer… het is ook een wereld van regels en procedures welke onlosmakelijk zijn verweven in de dagelijkse werkelijkheid van ons werk."

Geen dag hetzelfde

"Als medewerker van de gevangenis heb je een baan waarin geen enkele dag hetzelfde is," vertelt Carla. "Je weet in de ochtend nooit hoe de dag zal verlopen. Er kan op ieder moment van de dag iets gebeuren waardoor je hele planning of agenda er anders uit gaat zien. Dit kan heel praktisch zijn zoals een alarmsituatie omdat iemand enorm boos wordt en hij hierdoor uiteindelijk naar de isolatiecel moet worden gebracht. Of bijvoorbeeld de procedures die in werking treden wanneer een gedetineerde in het ziekenhuis moet worden behandeld. De aan ons toevertrouwde gedetineerde mannen kunnen en mogen immers niet zomaar zelfstandig in de wachtkamer van een ziekenhuis plaatsnemen. Dit vanwege de veiligheid en bescherming van de maatschappij."

Telefoons en drugs opsporen

Er zijn ook duidelijke regels als er bijvoorbeeld een spitactie met de honden van de Dienst Vervoer en Ondersteuning is. Carla legt uit: "Spitacties zijn er om telefoons en drugs in de gevangenis op te sporen. Maar een gevangenis is ook een wereld van verbazing en verwondering. Zoals wanneer we een kwetsbare, verwarde gedetineerde vrijlaten en hij de volgende dag een open sollicitatie naar mij stuurt voor mijn baan. Dit omdat hij overtuigd is dat hij meer geschikt is voor de functie van gevangenisdirecteur dan ik. Wat in ieder geval altijd belangrijk blijft, is dat je hoe dan ook en wat er ook gebeurt, de mens achter het delict ziet en dat je als professional goed luistert naar het “verhaal achter het verhaal."

Niet als op tv

"Het werken in de gevangenis is zeker niet zoals in de televisieseries op Netflix. De gedetineerden lopen niet in een oranje of een gestreepte overall met een bal aan de voet. Ze zitten niet in een grote gezamenlijke eetzaal waar dan spontaan een grote vechtpartij ontstaat. Het is ook geen hotel en de medewerkers hebben geen wapen of een taser waarmee ze de gedetineerden “stoer” neerschieten. Nee, een goede dag bij ons in de gevangenis, is gewoon een rustige dag. Vanwege het vaste dagprogramma hebben de gedetineerde mannen iedere dag hetzelfde ritme en doen wij alles om dit ritme ook zoveel mogelijk vast te houden om structuur, orde en rust te kunnen bieden. En… deze rustige dagen hebben we gelukkig heel veel."

Enorm gevoel van trots en saamhorigheid

"Wat ons als PI Grave typeert en waar ik als directeur heel erg trots op ben, is dat er een enorm gevoel van trots en saamhorigheid aanwezig is! Iedereen is belangrijk en iedereen werkt samen. Samenwerken door ons goed opgeleide personeel zorgt ook voor veiligheid. Dat is ook noodzakelijk en levert een bijdrage aan onze opdracht, namelijk veiligheid bieden aan ons personeel, bezoekers en gedetineerden. Ook focussen we op re-integratie; oftewel zorgen dat deze gedetineerde mannen op een verantwoorde manier terug kunnen keren naar de maatschappij. We doen er (samen met onze ketenpartners van buiten de gevangenis) alles aan dat de gedetineerden “beter” onze inrichting verlaten dan dat ze bij ons binnen kwamen."

Vacature!

Zoek jij werk dat ertoe doet? Solliciteer dan op één van de openstaande functies bij Penitentiaire Inrichting Grave. Hier vind je meer informatie over PI Grave en kan je alle vacatures vinden!

Interesse in werken bij Penitentiaire Inrichting Grave?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.