Er zit meer achter het werk van Sharon

“In ons productiebedrijf staat de begeleiding van gedetineerden op één”
Basiswerknemersvaardigheden, een heftruckcertificaat of een opleiding in houtbewerking. Arbeidsbegeleider Sharon motiveert gedetineerden in de penitentiaire inrichting Vught om hun rugzak te vullen met werk- en leerervaring. Haar doel? Hun kans op werk buiten de muren én daarmee een goede terugkeer in de samenleving vergroten. En daarvoor begeleidt ze iedere gedetineerde met een traject op maat.
Sharon
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Vught

Sharon is arbeidsbegeleider in de penitentiaire inrichting Vught

Van alle (arbeids)markten thuis

De penitentiaire inrichting in Vught telt zo’n vijftien arbeidszalen. Met ongeveer 65 collega’s begeleidt Sharon de gedetineerden die hier werken. “Hout- en metaalbewerking, schoonmaak, een winkel en een wasserij: we zijn een zo normaal mogelijk productiebedrijf met verschillende afdelingen. Ik werk nauw samen met mijn collega’s. Samen bespreken we het detentie- en re-integratieplan van gedetineerden en bekijken we welke stappen ze willen en kunnen zetten in het werk en in het behalen van In-Made Praktijkschool-certificaten of juist een mbo-diploma. Iedere dag ben je bezig met andere doelen in hun detentie- en re-integratieplan. Het mooie is dat ik deze mannen echt naar een certificaat of diploma toe zie werken. Het maakt me trots als we samen doelen bereiken. En als we onze klanten op tijd hun orders kunnen leveren. Maar de begeleiding van gedetineerden staat voor mij op nummer één.”

Bijna de hele gevangenis zien

Sharon werkt ook zelf mee op de arbeidszalen. “Ik begon in 2020 als begeleider op de werkzaal voor poedercoating, gecombineerd met de inpakwerkzaal. Hiervoor werkte ik bijna veertien jaar lang als schilder en projectleider in de bouw. Die ervaring kwam goed van pas op de werkzaal. Maar ook als je geen ervaring hebt met onze vakgebieden, kun je hier prima aan de slag. Ondertussen heb ik op bijna iedere werkzaal al eens ingevallen. Die afwisseling maakt het werk zo interessant. Onlangs maakte ik de overstap naar het schoonmaak- en klusteam en houd ik met mijn collega’s en vijf gedetineerden de gevangenis netjes. Groene aanslag verwijderen in het straatwerk, een bureaublad vervangen en de units poetsen met nieuwe microvezeltechniek; wij zien bijna de hele inrichting, en zo ervaar ik nóg meer afwisseling!”

Waarden en normen

Tijdens het werk monitort Sharon de inzet van de gedetineerden. Bij goed gedrag kunnen ze promoveren, wat goed is voor hun detentie- en re-integratieplan. “Ik probeer ze te stimuleren in het werk of het behalen van een certificaat. Bouw een professionele band met ze op. En probeer ze de juiste waarden en normen mee te geven. De uitdaging is dat we met een heel diverse doelgroep werken. Ik moest leren om hier mijn begeleiding op aan te passen. Voor de een kan het een hele stap zijn om iedere dag op tijd naar werk te komen. Terwijl een ander juist al binnenkomt met een mbo-diploma of eigen bedrijf en misschien niet direct het nut ziet van een ander certificaat of diploma. Ik probeer diegene dan toch te motiveren. En als de goede samenwerking er eenmaal is, hebben we ineens heel andere gesprekken, bijvoorbeeld over hun privésituatie of de reden waardoor ze hier terecht zijn gekomen.”

Groene aanslag verwijderen in het straatwerk, een bureaublad vervangen en de units poetsen met nieuwe microvezeltechniek; wij zien bijna de hele inrichting, en zo ervaar ik nóg meer afwisseling!

Een directe klik

Sharon maakte kennis met haar huidige collega’s tijdens een open dag. “Die open dag voelde als een soort van thuiskomen. Ik weet nog dat ik die dag in gesprek raakte met een gedetineerde en dat collega’s daarna aangaven: ‘goh, deze man praat normaal niet tegen iedereen’. Dat was voor mij de bevestiging. In het begin was het spannend, want gaan gedetineerden wel iets aannemen van een jonge vrouw die net komt kijken? Maar ik ben goed ontvangen door collega’s en de doelgroep is fantastisch. Natuurlijk botst het ook weleens. Dan ga je het gesprek aan en houd je iemand een spiegel voor. En soms krijg je die spiegel terug en ga je kijken wat je anders had kunnen doen. Ook volgen we regelmatig workshops om alert en scherp te blijven. Mijn tip is: bezoek een keer een open dag. Want op locatie voel je écht of dit werk bij je past.”

Vacature!

Spreekt het werk van Sharon je aan? Bekijk onze vacature voor arbeidsbegeleider bij de penitentiaire inrichting Vught en wie weet word jij de nieuwe collega van Sharon.

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.