Er zit meer achter het werk van Marco

“Het is een uitdaging om verschillende doelgroepen te motiveren in het werk”
Gedetineerden motiveren om te werken en tegelijkertijd productiedoelstellingen behalen. Die mooie uitdaging vond Marco in de penitentiaire inrichting Sittard.
Marco
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Sittard

Marco werkt als arbeidsbegeleider bij PI Sittard

Gedetineerden motiveren om te werken en tegelijkertijd productiedoelstellingen behalen. Die mooie uitdaging vond Marco in de penitentiaire inrichting Sittard. “Ik heb meer dan 25 jaar als monteur gewerkt en wilde een nieuwe richting op. Een bekende wees me op de functie van arbeidsbegeleider. Het sociale aspect en de prettige werktijden spraken me aan, dus ik solliciteerde. Een beslissing waarvan ik nog geen moment spijt heb gehad. Sinds 2020 begeleid ik met plezier uiteenlopende doelgroepen op de werkzaal."

Het reilen en zeilen van de werkzaal

“Elke ochtend ontvangen mijn twee collega’s en ik ongeveer dertig mannen op de werkzaal”, vertelt Marco. “Hier maken gedetineerden bijvoorbeeld bakken voor elektrische koeriersfietsen en verpakkingsmateriaal voor supermarkten. De meeste mannen weten precies wat ze moeten doen. Ik loop geregeld de zaal in voor een babbeltje of om extra uitleg te geven. Maar ook om steekproefsgewijs te controleren of het werk goed gedaan wordt.” Naast de begeleiding richt Marco zich op werkzaamheden rond de productie. “Lonen inboeken, uren bijhouden, werkbonnen maken en contact onderhouden met klanten en de praktijkschool: ik richt me op het hele reilen en zeilen binnen de werkzaal. De werkzaamheden rond de productie verdelen we binnen ons team. Daarnaast rapporteren we over hoe gedetineerden zich gedragen op de zaal. Zo houden we hun voortgang bij, wat belangrijk is voor de re-integratietrajecten.”

Stimuleren om te werken en certificaten te behalen

Het doel van Marco en zijn collega-arbeidsbegeleiders? “Wij zijn er om gedetineerden voor te bereiden op hun terugkeer naar de samenleving. Veel van de mannen die hier verblijven, hebben hun school niet afgemaakt of nog nooit gewerkt. Wij motiveren ze om certificaten te halen via de praktijkschool, bijvoorbeeld voor voorman, meewerkend voorman of productiemedewerker. Het is mooi als ze het thuisfront kunnen laten zien wat ze hier allemaal bereiken. Daarnaast moedigen we de gedetineerden aan om bijvoorbeeld lessen te volgen in Nederlands of computervaardigheden. Het belangrijkste voor mij is om me daarbij open te stellen en zo een vertrouwensband op te bouwen met gedetineerden. Ik merk dat als zij zich goed voelen op de werkzaal, we samen meer bereiken.”

Een fijn team om mee te lachen

Het werk in de penitentiaire inrichting biedt Marco volop uitdaging. “Iedere klant heeft andere wensen en de orders moeten op tijd naar het magazijn. Tegelijkertijd bewaken we als arbeidsbegeleiders de rust op de zaal. Dat is niet altijd even makkelijk, want sommige mannen zijn nog in afwachting van hun rechtszaak en zitten daardoor hoog in hun emoties. Het is aan ons om ze toch aan het werk te krijgen. Dankzij de fijne samenwerking met het team loopt alles gesmeerd. Als collega’s kunnen we op elkaar rekenen. Dat maakt dat ik elke dag met een lach op mijn gezicht aan het werk ga.” Wanneer Marco vervolgens tevreden naar huis gaat? “Als we onze doelen voor die dag hebben bereikt. Dan doel ik op zowel het bewaren van rust op de zaal als het behalen van productiedoelstellingen. En natuurlijk op het doel dat ik met collega’s heb kunnen lachen.”

Meer balans in werktijden

Een van de grootste voordelen van Marco’s baan? “De werktijden zijn erg interessant. Ik werk elke dag van half acht tot vijf en ben in de weekenden vrij. En dan heb ik ook nog eens een roostervrije dag in de week. Als monteur werkte ik op onregelmatige tijden en in de weekenden. Ook maakte ik veel overuren en was ik altijd onderweg. Dat betekende veel files en stress. Het was tijd voor iets anders. Ik heb ook gesolliciteerd als schoolleraar, maar dit doe ik veel liever. Ik vind het leuk om met verschillende doelgroepen en niveaus te werken, dat deed ik als monteur ook. Ik ben ook altijd leidinggevende geweest. Ik ging er vanuit dat ik nog niet lang genoeg in de penitentiaire inrichting werkte om een leidinggevende rol op om me te nemen, maar ga binnenkort toch de sprong wagen.”
Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.