Er zit meer achter het werk van Roland & Fedde

''Arbeidsbegeleiders Roland en Fedde werken samen met gedetineerden aan een mooie toekomst''

Het werk als arbeidsbegeleider in de penitentiaire inrichting (PI) Rotterdam draait om veel meer dan productie draaien. Dat weten Fedde en Roland als de beste. Zij begeleiden gedetineerden in hun werk, praten met ze over de toekomst en stimuleren ze om een diploma te halen. Fedde: “We geven gedetineerden kennis mee die ze later kunnen gebruiken. Zodat ze niet terugvallen in hun criminele leven.”

Roland & Fedde
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Rotterdam

Roland & Fedde zijn arbeidsbegeleiders bij de penitentiaire inrichting in Rotterdam

Techniek en mensenwerk

Fedde werkt sinds 2020 op locatie De Schie in de arbeidszaal metaal. “Ik heb een technische achtergrond en ervaring in de horeca. Mijn ideale baan is er een waarin ik iets met techniek kan doen én met mensen kan werken. Deze functie past daar perfect bij. Het werk is lekker divers. Op onze afdeling maken gedetineerden alles wat met staal te maken heeft. Van frames van salontafels tot scharnieren voor deuren. Zelf ben ik bezig met het hele metaalproductieproces, waarborg ik de veiligheid, begeleid ik gedetineerden, rapporteer ik over hun voortgang en ga ik het gesprek met ze aan.”

Werken aan de toekomst

Collega-arbeidsbegeleider Roland focust vooral op de coördinatie van de praktijkopleidingen. Hij werkt sinds 2018 op locatie Hoogvliet, een huis van bewaring. Roland: “De mannen die hier verblijven zijn in afwachting van hun proces. Ze zijn er vaak een maand of drie tot een jaar. In tegenstelling tot in De Schie zijn ze hier niet verplicht om te werken. In kleinere groepen werken ze hier onder meer aan inpakwerkzaamheden. Daarbij probeer ik de jongens te stimuleren om getuigschriften of een diploma te behalen. Dit kan iets simpels zijn als een getuigschrift werknemersvaardigheden, maar ook een mbo 2-diploma.”

Samen met de ingeslotenen bespreek ik hoe het gaat en welke doelen ze hebben voor zichzelf.

Duwtje in de rug

Roland: “Samen met de ingeslotenen bespreek ik hoe het gaat en welke doelen ze hebben voor zichzelf. Willen ze bijvoorbeeld een cv opstellen? Of de Nederlandse taal beter beheersen? Dan begeleid ik ze daarbij. Er is best veel mogelijk in onze PI. We zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig met het opstarten van een koksopleiding. Het mooie vind ik dat je mensen écht iets kunt bijbrengen. Door het gesprek aan te gaan probeer je het duwtje in de rug te geven om te gaan werken. En de uitdrukking op iemands gezicht wanneer ik hem zijn certificaat uitdeel, dát is waarvoor ik het doe.”

Vertrouwensband opbouwen

Ook in De Schie kunnen gedetineerden verschillende diploma’s behalen. Fedde: “Gedetineerden op onze metaalafdeling zijn veelal gemotiveerd. Ze willen in de toekomst een baan in de metaal en kunnen deze ervaring daarbij goed gebruiken. Een aantal volgt bijvoorbeeld een opleiding tot lasser. Als arbeidsbegeleider ga ik met de gedetineerden in gesprek over de toekomst. In het begin was dit best spannend, want je moet echt een vertrouwensband opbouwen. Gelukkig word je hierbij door de Dienst Justitiële Inrichtingen goed geholpen. In een opleiding heb ik geleerd hoe je het maximale uit zo’n gesprek kunt halen. Dat gaat nu erg goed!”

Goede sfeer

Roland: “Het goed kunnen omgaan met mensen is het allerbelangrijkste in dit werk. Je moet jezelf kunnen verplaatsen in de ander en goed kunnen aanvoelen welke aanpak bij iemand past. Ook is het belangrijk dat je altijd jezelf blijft.” Fedde beaamt dat. “Gedetineerden merken het wanneer je je anders gedraagt dan je bent. Behandel iedereen met respect en oordeel nooit over wat ze hebben gedaan.” Roland: “Meestal is de sfeer op de arbeidszaal heel goed. Ik ben vaker met de jongens aan het lachen en dollen, dan dat ik ze echt moet waarschuwen. Natuurlijk gebeurt dat weleens, maar lang niet zo vaak als je misschien zou denken.”

Snel schakelen

Fedde: “Als je pieper afgaat – bijvoorbeeld als er een vechtpartij of brand is – moet je snel schakelen. Laatst vatte een afzuiger vlam. Op zo’n moment moet je strikt de protocollen volgen, iedereen in veiligheid brengen en de gedetineerden insluiten. Dat werkt net wat anders dan buiten de gevangenis. En vindt er een vechtpartij plaats? Dan piep ik de beveiligers op als versterking en probeer ik de situatie te sussen. Maar al met al is de omgang met de gedetineerden heel prettig en menselijk. Ik zie ze bijna als collega’s, alleen bespreek ik geen persoonlijke dingen met ze. Dat maakt mijn baan ook leuk!”

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.